Minyatür Harikalar Atölyesi: Paspas’ın Bahçeleri 

mimarizm.com / 09 Temmuz 2018
Ayşegül ve Emre Özberk tarafından 2007 yılında kurulan Paspas'ın Bahçeleri, Türkiye’nin ilk profesyonel minyatür bahçe tasarımı markası. Mimarlık kariyerlerinin ardından tasarımın farklı bir alanında hizmet üreten Özberk çifti, kentin karmaşasına rağmen detaylarda saklı zarafeti görünür kılmaya çalışıyor.

Onbeş yıl aktif olarak mimarlık yaptıktan sonra Paspas'ın Bahçeleri adlı canlı minyatür bahçeler üzerinde çalışmaya başlayan Ayşegül ve Emre Özberk, iş hayatları boyunca doğaya büyük hayranlık duyduklarını, özellikle de Uzakdoğu kökenli bitki sanatlarıyla ilgilendiklerini belirtiyor.

Minik mekanların büyüsü yeni bir kapıyı aralıyor

Paspas'ın Bahçeleri markanın ortaya çıkış hikayesini kurucularından dinleyelim: 

"Paspas'ın Bahçeleri hem doğaya olan ilgimizin hem de sahip olduğumuz mimarlık ve tasarım formasyonunun bir araya gelmesiyle oluşan bir proje. Her şey kendi minyatür ağaçlarımızı yetiştirmeye başladıktan sonra bu ağaçların etrafındaki minik mekanların ne kadar büyüleyici olduğunu fark etmemizle başladı. Sonrasında hazırladığımız ahşap mobilya maketleri ile bu mekanları görünür kılmaya çalıstığımız minyatür bahçeler tasarladık. İlk olarak 2007 yılında tasarlamaya başladığımız bu bahçeler hem Türkiye'de hem de dünyada o dönem için sıra dışı tasarımlardı. Zamanla sayıları artan bahçelerimizi Türkiye'nin minyatür bahçelere adanmış ilk web sitesi olan www.paspasinbahceleri.com adresinde sergilemeye başladık."

Ayşegül Özberk, Emre ÖzberkAyşegül ve Emre Özberk

Paspasın Bahçeleri'ni öncelikle kendileri için tasarladıklarını söyleyen Özberk çifti, tasarımları yakın çevreleri tarafından beğenilip popüler bir hediye alternatifine dönüşünce, mimarlığa paralel olarak minik bahçeler hazırlamaya devam ediyor.

Marka için asıl dönüm noktası ise 2012 yılında The New York Times'da yayımlanan haber oluyor. Böylece tüm dünyadan talepler gelmeye başlıyor. Bu gelişmeden sonra tasarımlarını Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettiren Ayşegül ve Emre Özberk, o günden beri Caddebostan'daki atölyelerinde tam zamanlı olarak minyatür bahçe tasarımıyla ilgileniyor. Son iki yıldır minyatür bahçelere minyatür servisler de eşlik ediyor.

Markanın isim babası ve reklam yüzü; Paspas

Paspas'ın Bahçeleri, ismini Ayşegül ve Emre Özberk'in şu an hayatta olmayan kedileri Paspas'tan alıyor. Hatta ilk minyatür bahçeler Paspas'ın mama kaplarında doğuyor! Bir Norveç orman kedisi olan Paspas, bahçelerin tanıtımında modelik yaparak projenin en önemli destekçilerinden olmuş. 

Minyatür bahçelerin özellikleri

Minyatür bahçeleri canlı bitkiler, kendi tasarladıkları minyatür ahşap mobilyalar ve kil sanatçılarıyla birlikte ürettikleri minyatür aksesuarlar ile hazırlayan Ayşegül ve Emre Özberk, bitkilere eşlik eden mobilyaları yalın ve türlerinin minik arketipleri gibi görünen modeller olarak tasarlıyor.  

Türkiye’de yetişen bitki türlerinin kullanıldığı bahçelerdeki her bir ağaç, onlarca bitki arasından özenle seçiliyor. Bazen bir türe ait yüzlerce bitkiden yalnızca bir tanesi Paspas'ın Bahçeleri'nde kullanılmaya aday olabilecek uygun fiziksel kriterleri taşıyabiliyor.

Bonsai ağaca, minyatür bahçe mekana odaklanıyor

Minik ağaç formunda hazırlanılan bahçelerde bonsai sanatında kullanılan tekniklerden faydalanılsa da arada belirgin farklılıklar bulunuyor. Tek bir minyatür ağacın odak noktası olduğu bonsai sanatında tüm gayret o bitkiyi en mükemmel forma kavuşturmak içindir ve minyatürleştirilen bitki neredeyse bir heykel gibi sergilenir. Paspasın Bahçeleri'nde ise odak noktası minyatür ağaçların etrafında var olan mekan. Dolayısıyla bu minik mekanı ortaya çıkaracak doğru dokunuşları yapmak önem kazanıyor. 

Bahçelerdeki her ağacın etrafında minik bir dünya var. Bahçenizle ilgilenirken kısa bir süre için gerçek dünyadan kopup bu minik dünyanın parçası olabiliyorsunuz. Bu da insanı çok mutlu ediyor.

Minyatür Servisler 

“Az çoktur” (Less is more) ilkesinden ilham alan Minyatür Servisler, büyük ve gösterişli olan yerine, küçük ama taşıdığı zarafet ile el emeğini yücelten tasarım anlayışını ortaya koyuyor. Masalsı minik bir dünyaya aitmiş duygusu uyandıran ve sıradan örneklerinden yaklaşık 10 kat daha küçük olan minyatür mektuplar, posta kartları, buketler ve pastalar, canlı bahçelerde kurulan minyatür mekanlar üzerine yerleştiriliyor. 

Minyatür Buket: Sıradan bir buketten yaklaşık 10 kat küçük olan minyatür buketler, Solidago, Gypsophila Elegans ve Dianthus Barbatus bitkilerinin minik çiçekleriyle hazırlanıyor. Minyatür buketler doğadan giderek uzaklaşan ve modern hayatın hızlı akışına kapılan kent insanı için, detaylarda saklı sofistike zarafeti görmeyi ve paylaşmayı mümkün kılmayı hedefliyor. Bu ince güzelliği görünür kılabilmek için minyatür buketlere her biri birkaç santimetre boyutunda el yapımı not zarfları ve minyatür kitap figürleri eşlik ediyor.

Minyatür Posta: Bu yeni servisi kullananlar için üzerinde minik posta kutuları olan bir avuç büyüklüğünde canlı bahçeler hazırlanıyor. Kullanılması istenen özel metinler ise birkaç santimetre büyüklüğünde el yapımı minyatür mektuplar ya da minyatür posta kartları haline getirilip, bahçelerdeki minik posta kutularına yerleştiriyor. Minyatür posta kartı göndermek isteyenler için farklı konseptlerde kart alternatifleri sunuluyor.

Minyatür Pasta: En az gerçekleri kadar lezzetli görünen pasta minyatürleri, isme özel olarak polimer kilden hazırlanarak canlı bahçelerdeki minik masalar üzerine yerleştiriliyor. Başta doğum günleri olmak üzere özel kutlamalar için tasarlanan minyatür pastaların ​çilekli, çikolatalı ve limonlu olmak üzere üç çeşidi bulunuyor. Yeni tasarımlar ise yolda! 

En yeni servis: Kedi İşleri Ofisi

Paspas’ın Bahçeleri son olarak, sadece kedilerden ilham alan minyatür bahçelerin yer aldığı yeni bir koleksiyon hazırladı. Canlı bitkiler, el yapımı minyatür ahşap mobilyalar ve aksesuarlarla hazırlanan minyatür bahçelerin her birinde kedi figürlerinin başrolde olduğu minik mekanlar var. Kedi sevenleri mutlu edecek minik masaüstü bahçeleriyle birlikte diğer minyatür servisleri almak da mümkün.

Kedi İşleri Ofisi


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :