Altın oranı ile sihirli sonuçlar yaratan "Kapla"

06 Nisan 2011

Yediden yetmişe amatör inşaatçılara hitap eden ve blok oyuncak dünyasında "Sihirli Tahta" (The magic plank) ünvanı ile anılan Kapla, Hollandalı Tom van der Bruggen'in çocukluk hayalini gerçekleştirmesiyle ortaya çıktı.

Sanat tarihi eğitiminin ardından bir antikacı dükkanı açan ve bir yandan da mobilya restorasyonu işine soyunan van der Bruggen, 25 yaşında radikal bir karar vererek dükkanını satar ve çocukluk hayali olan "şato inşaatı"nı gerçekleştirmek üzere Fransa'nın yolunu tutar. Hikayenin bundan sonraki kısmı, gerçekten masal gibi...

Tarn nehri yakınındaki harap bir çiftlik evine görür görmez tutulan mucidimiz, bu viraneyi; küçük kuleleri ve çeşmeleri olan -girişte bekleyen fayton detayını da atlamayalım-, güzel bir şatoya dönüştürme kararı alır. Proje çizim safhasında, strüktürün neye benzediğini görmek için ahşap bloklarla oynamaya başlar ve kullandığı parçaların, yapının bazı elemanlarını inşa etmeye uyumlu olmadığını fark eder. Mevcut ahşap blokların randımanından memnun kalmayan Tom van der Bruggen; yükseklik 1 birim, genişlik 3 birim ve uzunluk 15 birim olmak üzere bir altın oran keşfeder: Bu formülle üretilen "sihirli" tahtalar sayesinde, amatör yapı ustaları için; sanat eseri inceliğine ve taşın mukavemetine sahip strüktürler yaratmanın yolu açılmış olur.

Flamanca'da cüce tahta anlamına gelen "Kabouter Plankjes" kelimelerinin kısaltması olan "Kapla", malzemesi ve görünümü itibarı ile Jenga'ya benzese de, kule formunun yanı sıra çok çeşitli strüktürler elde edilmesine olanak sağlıyor. Herhangi bir bağlantı malzemesi ya da yapıştırıcıya gerek olmaksızın ayakta durmayı başarabilen Kapla yapılarının yıkılışı ise ayrı bir ritüel olarak nitelenebilir. Tıpkı art arda dizilmiş domino taşları gibi, Kapla tahtalarının kaderinde de düşmek var.


Tabi yükselebilmek için öncelikle ciddi bir malzeme stokuna sahip olunması gerektiğini de unutmamalı. Nötr dokusu ile her şekle olanak tanıyan Kapla tahtalarında "level" atlamak parça sayısı ile doğru orantılı da denilebilir bu bağlamda.

Kapla'lar 100, 200, 280 ve 1000 parçalık bloklar halinde satışa sunulurken, "işe biraz canlılık katalım" diyenler için 40 parçadan müteşekkil renkli setler de üretilmiş. Bloklara, strüktür fikirlerini içeren bir kitapçık eşlik etse de, inşaatın aşamaları, yaratıcının hayal gücüne bırakılıyor.



1988 Fransa doğumlu Kapla, ortaya çıktığı günden bu yana pek çok ödül aldı. Fransız eğitim sistemine de giren bu mütevazı yapı oyuncağı, pedagojik faydalarının yanı sıra maaile ya da eşle dostla keyifli vakit geçirilebilecek bir uğraş olarak da gönülleri çelmiş gözüküyor. 

2008 yılında Paris'teki Mimarlık ve Miras Müzesi'nde, binlerce Kapla bloku kullanılarak inşa edilen bir Eiffel Kulesi maketi sergilenmişti. Kapla işlerini ağırlayan kültürel mekanlar arasında Fransa'nın sanat mabedi Louvre Müzesi ile Manhattan'daki Çocuk Müzesi'nin de ismi zikrediliyor.

 


Geçmişten günümüze mimarlık oyuncakları
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :