"Başarı, karşılıklı işbirliğinde ve ekip çalışmasında yatıyor"

04 Aralık 2009



Dünyanın en önemli mimarları ile birlikte çalışıyorsunuz. Mühendis olarak tasarım sürecine ne aşamada müdahil oluyorsunuz?

Mühendis olarak tasarımın sürecinin ilk beş dakikasının gelecek beş yıl boyunca çözülemeyecek sorunlara gebe olacağına inanıyorum. Bu nedenle tercihim tabii ki tasarım sürecinin en başından itibaren ekibe dahil olmak. Ofisimizin yarışmalardaki başarısının sonucu olarak gelişen ünü sayesinde genellikle çalışma biçimimiz de bu oluyor. Bu konuda başarının karşılıklı işbirliği ve ekip çalışmasında yattığına inanıyorum.

Mimarlık ve mühendislikte yeni ifade teknikleri, kesin hesap yöntemleri, bilgisayarda modellemenin gelişmesi ile birlikte son yirmi yıldır önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Mimarlık ve mühendislik mesleğinin geçirdiği bu değişim sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz, bu değişim sizce yapılara ve dolayısı ile kentlere olumlu yansıdı mı?

Bu konunun karmaşık yansımaları olduğunu düşünüyorum. Mühendislik bilimi açısından modelleme, yükleri doğru hesaplama, malzemenin davranışlarını önceden kestirme tabii ki akıl almaz kolaylıklar getirdi. Daha önce iki yılda içinde çıkamayacağımız karmaşık bir hesap şimdi tam kırkbeş saniye sürüyor. Ama bir açıdan bunun temel mühendislik duygusunu zedelemesinden de endişe duymuyor değilim. Bizim ofisimizde son derece yetenekli mühendisler aklınıza gelen bütün yazılımları etkin biçimde kullanabiliyorlar. Ancak biz yine de düzenli olarak bir sanatçıyla serbest el çizimleri konusunda workshoplar yaparak ekibi bu anlamda geliştirmeye çalışıyoruz. Eski mühendisler, doğru kesitin ne olacağı konusunda bir fikir sahibiydiler. Hesap yaparak bunu doğrularlardı. Şimdi maalesef bilgisayarın doğru dediğini doğru kabul eden bir sistem var. Biz bunu kırmaya çalışıyoruz.

Mimarlık mesleğinde ise bilgisayar destekli tasarımın, üç boyutlu modellerin bazı konularda mesleği zedelediğini düşünüyorum. Olumlu yanlarını saymanın gereği yok ama her yerde dolaşan bu modeller yapı gerçekte yapıldığında toplumun ilgisini azaltıyor, çünkü zaten herkes binaya uzun zamandır aşina oluyor. Ayrıca müşteri bugün sizden fikir alıp yarın üç boyutlu modeli görmek istiyor. Emek, zaman ve tabiî ki para gerektiren bu konu için müşteriden bir ücret talep edemiyorsunuz. Avantajları çok tabii ancak dozunda kullanılmadıkça işin büyüsünü bozuyor.


Hanif Kara ile...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :