Pandemi döneminde izleyiciyle bir araya geldiğiniz mekanlardan, sahnelerden uzak kaldınız, bu dönemi nasıl geçirdiniz/geçiriyorsunuz? Sizin gözünüzden nasıl bir süreçti?
Sahnelerden zorunlu olarak uzak kaldığımız bu dönemde önce Türkiye Opera adlı instragram ve Youtube kanalı oluşturdum. 100'e yakın, ülkemizden yetişmiş ve yabancı ülkelerden sanatçılarla yayın yaptık. Bu yayınlarla Youtube'da da bir arşiv oluşturduk. Amacım bu kadar evlerimize, içimize kapandığımız bir ortamda özellikle genç sanatçı adaylarının dünyaya açılmasını sağlamaktı. Yayınların oldukça ilgi gördüğünü ve halen devam etmesi yönünde istekler geldiğini söylemek istiyorum.
Bunlardan başka, 23 Nisan'ın 100. yılı onuruna, ünlü keman virtüözü Cihat Aşkın ile "Yüzyılın Çocukları" adlı bir marş besteledik. Çocuk orkestrası ve çocuk korosu ile kaydı yaptık. Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuarı açılışını duyurduğumuz konseri, restorasyonu da başlamak üzere olan, 250 yaşındaki Saint Pierre Han'da icra ettik. Adnan Saygun'un bestesi olan Ziraat Marşı'nı Atatürk Orman Çiftliği'nin 98. kuruluş yıl dönümü için yeniden kaydettik. 19 Mayıs için Bahar Şarkısı'nı besteledik ve sanatçı arkadaşlarımla kaydettik.
Yazın Efes Antik Kenti Odeon'unda, İzmir Barok Topluluğu ile Barok Konseri verdik. Pandemi döneminde özveriyle çalışmış olan öğretmenlerimiz için bestelemiş olduğum "Öğretmen Marşı'nı" öğretmenler ve öğrencileriyle seslendirdik. Üniversiteler için dersler ve masterclass eğitimleri verdim. Herkes gibi sıkça canlı yayınlara konuk oldum.
Yakın zamanda da İKSV ile Zorlu PSM'de Cem Karaca'nın anısına, "Bu Son Olsun" şarkısını keman ve piyano eşliğinde seslendirdim. Yürekten de bu pandeminin son olmasını diledim. Bunları sizlerle paylaşırken de ülkemizin önemli günlerinde birliktelik, bir aradalık duygusunu pekiştirmek için çaba gösterdiğimi fark ettim.
Konservatuara başladığım tarihten itibaren sahnede mesleğimi icra ettim. İlk defa sahnelerden bu kadar uzak kaldım. Ancak bugünler elbette geçecek. Tarihte bu tip salgınların sonucunda sanata geri dönüşün ve ilginin çok arttığı gözlenmiştir, yine böyle olacağına inanıyorum.
Yeni yapıların açılışı, kente ve sanata katacakları, mimari önemleri çerçevesinde neler söylemek istersiniz?
Bir sanatçı olarak yeni bir sanat yapısının açılışı elbette mutluluk verir. Teknolojinin yardımıyla, operalar çağdaş şekilde sahnelenme imkanı bulacaktır. Bu şekilde, opera sanatının geçmişte kaldığı yanılgısından kurtulunacağını umuyorum. Yapıların cepheleri ve kütleleriyle kent estetiğine kattıkları elbette önemli, ancak içinde icra edilen sanatın da halkın sanata olan ilgisini arttırıcı ve üst seviyede olmasını dilerim.
Ek olarak, ülkemizin tarihsel zenginliğinin, kullanım-koruma dengesi gözetilerek, sanata kapılarını açmasını istiyorum. Mimari mirasımız, antik alanlarımız oldukça fazla, dünyada da bu alanlar sanat etkinlikleriyle ön plana çıkartılıyor. Bu alanlara yakışır eserler sahnelenmesini ve uluslararası sanatçıların da katılımıyla, ülkemizin kültür-sanat turizminde hak ettiği yeri alması gerektiğini düşünüyorum.
*
Burak Bilgili Hakkında
“Zengin ve güçlü sesiyle Türk bas bariton Burak Bilgili yaşlı, solgun yüzlü, gözlüklü Don Pasquale karakteri ile bir anda komediyi ateşledi. Bilgili İtalyanca sözleri adeta çınlayan bir artikülasyon ve karakter dolu ifadesi, büyük ve derin bir rezonansla yayılan sesi ile genç bir gelin almaya karar veren şöhreti kendinden menkul yaşlı bir adamı ustaca canlandırdı. Tüm o ürpertici ve zampara hallerine rağmen Bilgili bu karaktere bir sempati duymanızı sağlıyordu.” Ft Worth 2018 Don Pasquale
2002’de Teatro alla Scala’da Lucrezia Borgia operasında Don Alfonso karakteri ile ilk profesyonel opera performansından sonra bas Burak Bilgili dünyaca ünlü opera sahnelerine çıkarak çok büyük bir başarı elde etti. Bu sahneler arasında New York Metropolitan Operası, Carnegie Hall, Washington National Opera, San Francisco Operası, Montreal Operası, Toronto’daki Kanada Operası, Liceu de Barcelona, Grand Theatre de Geneve, Caramoor Festivali, Savonlinna Festivali, Floransa Maggio Musicale Fiorentino, Teatro dell’Opera di Roma sayılabilir. Beraber çalıştığı şefler arasında Evenlino Pidò, Nicola Luisotti, ve Alberto Zedda vardır.
Son dönemde yer aldığı prodüksiyonlar arasında Teatro Lirico di Cagliari’de Nabucco (Zaccaria), Meksika’da Rigoletto (Sparafucile), Messiah by Haendel Washington Milli Senfoni Orkestrası ve Detroit Senfoni ile Haendel’in Messiah’sı, Miami Operası’nda Norma (Oroveso), Hamburg Staatsoper’de Luisa Miller (Conte di Walter), Napoli’de Sihirli Flüt operasında Sarastro rolü, Detroit Operası’nda David Dichiera’nın gala konseri ve Atlanta Opera’sında Romeo et Juliette (Laurent) ve Don Pasquale sayılır.
Bu dikkate değer performanslardan evvel Bilgili Washington Operası ile Nabucco’da Zaccaria, Edmonton Operası ile Aida’da Ramfis, Caramoor Festivali’nde Vespri Siciliani’de Procida, Avignon’da Sihirli Flüt operasında Sarastro, San Francisco Opera’sında ilk performansı Il Trovatore’de Ferrando, Montreal Operası ile Simon Boccangra’da Fiesco rollerini başarı ile canlandırmıştır.
Geçtiğimiz sezondaki performansları arasında Floransa Operası’nda Escamillo, Montpellier’de L’Italiana in Algier, Pekin NCPA’da Peder Laurent, Ft. Worth’de Don Pasquale yer alır.
Burak Bilgili önümüzdeki sezon Köln’de La Forza del Destino operasında ilk kez sahneye çıkacak ve L’Opera de Tours’un L’Italiana in Algieri prodüksiyonunda Mustafa rolünü ve Umman Kraliyet Operası’nın Lakme prodüksiyonunda Nilakantha rollerini oynayacak.
Yakın geçmişteki konser performansları arasında New York Choral Society ile Carnegie Hall’da Dvorak’ın Stabat Mater’i, Atlanta Senfoni ile Janacek’in Glagolitic Mass eseri, Charlotte Senfoni ve Istanbul Senfoni Orkestrası ile Verdi’nin Messa da Requiem’i, Washington National Orchestra ile Handel’in Messiah’sı ve Atlanta Senfoni ile Aida’da Ramfis rolü bulunmaktadır. Ayrıca Omaha Lyric Opera’da Rigoletto’da Sparafucile rolü ve hemen ardından Napoli Operası’nda La Boheme’de Colline, Miami Lyric Opera’da Les Pecheurs de Perles prodüksiyonunda Nourabad rolü, Canadian Opera Company ile Sevil Berberi prodüksiyonunda Don Basilio rolü, ve Cincinati Operası’nda Don Pasquale (başrol) rolünde oynadı.
Kariyeri boyunca birçok ödül alan Bilgili Philadelphia Academy of Vocal Arts okulundan mezundur. Türkiye’de Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı’nda Prof. Güzin Gürel’in öğrencisi olarak başlamış ve çalışmalarına devam etmektedir.