Altın İskele, 2009. Sarkis. Foto: ©Muhsin Akgün
Sunumunuzu izlerken zihnimde belli kategoriler oluştu: Mimarlığa/binaya müdahale eden eserler, açık alan ile mimarlık arasında ilişki kuran eserler, içine girilebilen/mimarlığa dönüşen eserler gibi… Böyle bir sınıflandırmadan bahsedebilir miyiz?
FÜ: Tabii, daha fazlası da var. Mimarlığı yapısökümüne (dekonstrüksiyon) uğratan eserler de var örneğin.
Peki siz çağdaş sanatla mimarlığın karşılaşmalarını kaça ayırıyorsunuz?
FÜ: Bir sayı vermek çok zor. Robert Irwin'in, kitabın kavramsal metninde de yer verdiğim bir ayrımı var. Irwin, 1987'de kaleme aldığı "In Being and Circumstance" adlı makalesinde bu ilişkiyi dörde ayırıyor: yere hakim, yere uyarlanmış, yere özgü ve yerle koşullanmış/belirlenmiş. Günümüzde ise çok daha karmaşık bir ilişki söz konusu.
Perde Ev, Amsterdam, 2005. Nevin Aladağ. Smart Project Space'in desteğiyle üretilmiştir. Foto: Nevin Aladağ
Mimariye müdahale, mimariye eklemlenme veya mimarlığın imkansızlığını sanat olarak gerçekleştirmenin ötesinde; mimariyi yapısökümüne uğratma, mimariyi veya yapıyı imkansızlaştırma gibi çok farklı müdahaleler ve üretimler var. Çoğulluğu olan bir konu olduğu için kategorileştirmek çok zor. Çünkü mimarlığa müdahale eden aynı zamanda başka bir durum da üretebiliyor. ‘Yer olmayan' (non-lieu) bir durum yaratan iş, aynı zamanda bir imkansızlık yaratıyor ya da bir yapı üretiyor olabilir. Bu nedenle de "Beklenmedik Karşılaşmalar" çok güzel bir karşılama içeriği oluşturuyor.
Mimarlarla kamusal işler üreten sanatçılar arasındaki ilişkiyi üçüncü bir göz olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?FÜ: Hal Foster, 2011 yılında çıkan "The Art-Architecture Complex" adlı kitabında mimarlardan bahsediyor. Amerikalı heykeltıraş ve video sanatçısı Richard Serra ile uzun bir röportajı var. Ama kitapta yer alan mimarlar çağdaş sanat üzerine bir şey söylemiyor; kendi mimarlıkları ve onun güncel söylemi üzerine konuşuyorlar. O noktada bu soruyu yanıtlamam çok kolay değil.
Şu sıralar masanızın üzerinde başka yayın projeleri var mı?
FÜ: Şubat ayında bir galerinin desteğiyle Londra'da bir kitabım daha çıkacak. Ama bu daha çağdaş sanatın içinde ve çağdaş yazın üzerine bir kitap olacak. Bir okuma oyunu yazdım.
Sonrasında Avusturya ve İsveç'te sergilerim olacak. Haziran ayında da Londra'daki sergimin ikinci ayağını İstanbul'a yapmayı planlıyorum.