"Cimpor hayatımızın en kolay alınmış en büyük işlerindendi"
06 Eylül 2013
Cimpor firmasıyla da pek çok projede birlikte çalışıyorsunuz.
ZK: Cimpor'un da bize gelişi enteresandır. Yine böyle yoğun çalışırken bizi arayıp çimento fabrikası projesine davet ettiler. Bu kadar işin arasında bilmediğimiz bir konuyla ilgilenemeyeceğimiz için "Umarız başka bir projede birlikte çalışırız" diye bir teşekkür yazısı yazdık. Sonra genel müdür aradı ve "Biz sizi çok arayarak bulduk, lütfen teklif verin" dedi. Böyle bir talep gelince peki dedik. Hayatımızın en kolay alınmış ve en büyük işlerinden biriydi o.
Cimpor Türkiye'ye girmek için Lafarge'ın Darıca'daki fabrikası hariç bütün fabrikalarını satın almıştı. Mevcut fabrikaların ıslah edilmesi ve Ankara Hasanoğlan'daki araziye yeni bir çimento fabrikası yapılmasıyla ilgili işte anlaşma yaptık.
Sonrasında Çorum yerleşkesi için de bir öneri sunduk onlara. Çorum yıllar önce kurulmuş çimento fabrikasına doğru gelişmiş bir kent. Fabrika yavaş yavaş şehrin içine girmiş. Eski teknoloji bir fabrika olduğu için de çevreye verdiği zarar yüksek ve halk tarafından istenmiyor. Cimpor buraya gelince filtre üniteleriyle fabrikayı biraz daha kullanılır hale getirdi ama sonuçta eski teknoloji olduğundan yeni yatırımla birlikte bu binaları ekarte etti. Ön tarafta yola cepheli 1940'lardan kalma yapıyı görünce bunu yıkmayıp dönüştürelim dedik. Cimpor da binanın yıkılmasının çok pratik olmadığını gördü. O yüksek kuleleri yıkmak hem masraflıydı hem de diğer yapılara zarar verme ihtimali vardı. Alınacak önlemler pahalıya geldiğinden burada kalsın dediler. Biz de bunu kültür merkezine çevirirsek hem Çorumlu'ya faydamız olur hem de fabrikayla kaynaşma yaratılır şeklinde bir taktik oluşturduk. Proje Portekiz'e gitti, Cimpor konuyla çok ilgilendi ama bunun bilmedikleri bir alan olduğunu, kültür merkezinin nasıl işletilebileceğine dair zamana ihtiyaç duyduklarını belirterek "daha sonra düşünelim" dediler. Aynı kampüs içerisinde öndeki binaları terk edip geriye doğru çekildiler.
EA: Biz de sanayiden kültür merkezine atlayamamış olduk böylece.
Ama birkaç tane eğlence merkezi projeniz var.
ZK: Bu projeler bize geldiğinde eğlence sektörü konusunda bilinen bir mimarlık ofisi yoktu. Bize başvuran grup yatırımlar yaparak büyümek istiyordu. Ankara Panora AVM'de 6500 metrekarelik proje alanıyla geldiler. Mekanı 1 liralık jetonlarla döndürmeyi düşünüyorlardı. Bir liralarla bu kadar büyük bir yeri döndürebileceğinize emin misiniz dedik. Merak etmeyin, küçük parayla büyük paralar kazanılır diye yanıtladılar. Biz de bunu öğrenmiş olduk ve iddialı bir proje hazırladık. Projeyi beğendiler fakat inşaat geçmişleri olduğundan uygulamayı kendileri yapmak istediler. Yaptıkları şey bizim projeye benzedi, çok iyi para kazandılar çok da teşekkür ettiler ama biz baktığımızda projemizle hiçbir alaka kuramadık. O yüzden o projenin sonucunu çok sahiplenemiyoruz. Sonra bize başka işler getirdiler. Balıkesir'de üniversitelileri hedefleyen 1100 metrekarelik bir proje yaptık. Oradan da mutlu oldular. Daha sonra başka bir grup için Ankamall'da bir proje yaptık. Aynı grup Ankara'daki Forum AVM projesinde büyük bir araziyi lunapark eğlence merkezi şeklinde planlattı. Kira rakamları vs. herkes işe çok sahip çıkmasına rağmen sonuca gitmedi. Bunlar çok maliyetli projeler. O makineler hakikaten şaşırtıcı bütçelere çıkıyor. Ama garip bir şekilde çok da hızlı kazandırıyor. Yeter ki doğru yerde yapın. Yani çeşitli eğlence merkezi projeleri yaptık ama sadece Balıkesir'deki ve Panora'daki uygulandı.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın