Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden 1997 yılında mezun oldum. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptım. Hedefim, proje yönetimi üzerine çalışmaktı. Tasarıma yoğunlaşmayı düşünmüyordum. Bu nedenle İTÜ'de Bina Bilgisi'yle başlayıp, derslerin büyük çoğunluğunu Proje Yönetimi'nden aldım. Tez konum, ISO 9001 'in mimarlık bürolarındaki uygulamalarının incelenmesiydi. Çalışmamı 2000 yılında tamamladım. O dönemde, ISO 9001 kalite yönetim sistemini uygulayan sadece iki mimarlık ofisi vardı. Bunlardan birisi ERA Mimarlık'tı. ERA ile tanışmam bu vesileyle oldu. Kendileriyle örnek çalışma yaptık. Bunun sonucunda iş başvurusunda bulundum. Fakat işe başlayabilmem için tezimi bitirmem gerekiyordu. Tezimi tamamladıktan sonra doğrudan Proje Yönetim bölümünde işe başladım. Hedefim gerçekleşmişti.
ERA'ya ilk başladığımda birçok AVM ve endüstriyel tesis projesinin proje yönetim çalışmasında yer aldım. O süreçte daha çok merkez ofiste bulundum, sistemin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yaptım. Sahaya ise belirli dönemlerde belirli ziyaretler vesilesiyle çıktım.
ERA'ya girdikten yaklaşık iki sene sonra, ISO 9001'in güncellenmesiyle ilgili çalışmalarda görev aldım. Bugüne kadarki tüm ISO 9001 çalışmalarında da aktif olarak rol aldım. Önümüzdeki dönemde ERA içindeki bu kalite yönetim sistemini geliştirmeyi hedefliyoruz. İş sağlığı, iş güvenliği gibi konularla ilgili üçlü bir sertifikasyon... Şu anda Proma bünyesinde bu sertifikasyon sistemleriyle ilgilenmiyorum.
Proma, 2008 yılında ERA çatısı altında kurulan proje yönetim firması. Ben de kuruluşundan bu yana bu grupta görev alıyorum. Aynı ofis içerisindeyiz. AVM projelerinden sonra ağırlıklı olarak ofis projeleri ve konut projeleri gerçekleştirdik. Çin'de yapılan projelerimiz var. Son dönemde bankalarla yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Teknoloji kampüsleri gibi çok farklı projeler de var. Bankaların finanse ettiği çeşitli projelerde danışmanlık, teknik kontrollük hizmetleri veriyoruz. Yine son dönemde iki tane otel projesi ile ilgili çalışıyoruz. Bankaların bölge müdürlükleri, ofis binaları gibi projeler de çalışmalarımız içerisinde yer almakta...
Forum projeleriyle birlikte bütün şartnamelerimizi, CSI Amerikan kodlarıyla oluşturulan şartname formatına geçirdik. Bu konuda Türkiye'de ilk olduğumuzu düşünüyorum çünkü bizden sonra yaygınlaştı. Yeni şartnameleri hem Türkçe hem İngilizce hazırladık. O dönem çok önemli bir geçiş noktasıydı ve oldukça yoğun bir çalışma yapıldı.
ERA için diğer önemli geçiş noktası ise Revit projeleri… Türkiye'de Revit'i bu kadar büyük ölçekte kullanan ilk firmayız. Biz de kendi proje yönetim ekibimiz bünyesinde, projeleri okuyabilmek ve şartnamelere adaptasyonu sağlamak amacıyla bunun daha az kapsamlı eğitimini aldık. Çünkü Revit programı CSI kodlarını kullanıyor. Bu bizim için büyük bir avantaj. Hedefimiz, o CSI kodları ile Revit projelerini entegre ederek keşiflerde otomatik keşif dökümü ve metraj alabilmek. Bunları otomatik olarak elde etmek işimizi çok hızlandıracak. Şu anda buna yoğunlaştık.
Proje yönetim bölümü olarak ERA ile tüm projelerde ortak çalışıyoruz. Onun dışında farklı müşteriler ve farklı ofislerle de çalışmalarımız var. ERA'nın diğer ofislerden en büyük farklılığı, arkasında bir mühendislik ekibinin bulunması. Ekipte farklı meslek dallarından kişilerin olması fark yaratıyor. Tüm disiplinler işin başından itibaren ortak bir şekilde proje üzerinde çalışıyor. Türkiye koşullarından bunun önemli bir özellik olduğunu düşünüyorum.
Proje yönetim ekibi olarak, ilk tasarım aşamasından itibaren projenin içerisinde olup her yönüyle (bütçe, süre, malzeme seçimi, teknik spesifikasyon) bilgi desteği sağlıyoruz. Bu çok büyük bir artı... Projenin maliyeti ilk etüt aşamasından itibaren ortaya çıkabiliyor ve bunu yönlendirebiliyoruz. Proje; keşif özeti, teknik şartnamesi, metrajıyla tüm detaylarına kadar çözülmüş şekilde, doğrudan ihale edebilecek, hatta sahada uygulanabilecek haliyle işverene teslim ediliyor.