"Hem maliyetli hem de çalışılması çok zor bir malzeme"
04 Haziran 2009
Kullandığınız malzeme nasıl bir malzeme?
Malzeme, sentetik bir seramik malzemesi. PVC bazlı.
Sizin kullandığınız malzeme takı malzemesi olarak kullanılan sentetik malzeme ile aynı mı?
Evet. Zaten bu malzeme Amerika'da boncuk yapımı gibi küçük boyutlarda çalışılıyor. Malzeme sadece ana renklerde üretiliyor ve siz eğer ara renk istiyorsanız, ana renkleri karıştırarak bu ara rengi elde ediyorsunuz. Bu malzeme ile çalışılırken boya kullanılmıyor, bütün desenler, belli bir yöntemle oluşturuluyor.
Kısaca ihtiyacım olan renkleri elde ediyorum, hamuru şekillendiriyorum, desenini veriyorum. Daha sonra malzemeyi fırına vererek, düşük sıcaklıkta pişiriyorum.
Suratlarda da mı boya kullanılmıyor, o surat desenleri de mi malzemelerin birbirine eklenmesiyle yapılıyor?
Evet. O yüzlerin ters tarafları da aynıdır örneğin. Onlarda da boya kullanmadım. Bu malzemenin rengi zaman içinde değişmez. Fakat telli olan işlerde kullandığım malzeme çok ince olduğundan kırılgan. Kırılgan derken şöyle; porselen esnek olmadığından yere atınca kırılır, ama bu malzeme esnek olduğundan yere atınca kırılmaz. Sadece esneklik katsayısı aşıldığında kırılır...
Küplerin malzemesi de mi aynı?
Evet, ama ben o küpler için ahşap baz oluşturuyorum. Yani ahşap küplerin üzerine ince plaka halinde pişirdiğim bu malzemeyi yapıştırıyorum. Daha sonra isi bu malzemeyi altı çeşit zımpara ile zımparalayarak, istediğim biçime getiriyorum.
Malzemeyle nasıl tanıştın, peki?
Endüstri tasarımı okuduğu için kardeşim de farklı malzemelere ilgi duyuyor. Amerika'da kaldığı bir dönemde görmüş bu malzemeyi, bir miktar alıp Türkiye'ye getirmiş. Ben o dönemde kardeşimin getirdiği malzeme ile bir şeyler yapmaya çalışmıştım, fakat malzemenin devamını getirme şansımız olmadığından çok da üzerine düşmemiştim. Yaklaşık beş yıl önce malzemeyi rahatlıkla temin etme imkanımız oldu ve ben de bu malzeme ile çalışmaya başladım.
Malzeme pahalı mı?
Hem pahalı bir malzeme hem de çok zor bir malzeme. Yani bir tuval kadar rahat değil, büyük titizlik istiyor.
Sizin çalışma tekniğiniz nedir?
Teknolojinin işlerime büyük katkısının olduğunu düşünüyorum. Özellikle proje bazında çalıştığım işlerde, önce autocad, 3Dmax, V-ray, scetch-up gibi tasarım destekli bilgisayar programlarını kullanarak üç boyutlu çizimler yapıyorum. Bilgisayar ortamında gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra üretime geçiyorum. Böylece istediğimi ulaşmak adına hata payımı ciddi bir ölçüde azaltmış oluyorum. Sanatçılar lakayttir ya, söylediklerini çizmezler, çizdiklerini yapmazlar. Teknoloji bana büyük bir disiplin getirmiş oluyor. Ayrıca teknolojiyi çok sevdiğim için malzemenin sentetik olması da çok hoşuma gidiyor açıkçası.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın