II. Gün: Rotonda'dan Beyaz Kule'ye

03 Kasım 2014

10:00
ROTONDA

Rotonda, Makedonya Bölgesi İmparatoru Komutan Galerius için MÖ 3. yüzyılda inşa edilen bir mozole. Oldukça büyük olan bu ihtişamlı yapı aynı zamanda kilise olarak da kullanılmış. İmparator Konstantin, Hıristiyanlığı resmi din olarak kabul ettikten sonra burası kiliseye çevrilerek Agios Georgios adını almış.

Yapıya Osmanlı Dönemi'nde bir minare eklenerek uzun yıllar cami olarak hizmet vermiş. Bugün, Selanik'te ayakta kalabilmiş tek minare bu minare. Rotonda, restorasyon nedeniyle kapalı olsa da gerek dış görünüşü, gerekse çevresindeki hareketli yaşam nedeniyle mutlaka görülmeli.

11:00
ARCH OF GALERİUS (Galerius Takı)

Selanik'in tam ortasından geçen Egnatia Caddesi üzerine MÖ 303 yılında kemerli bir kapı inşa edilmiş. Bir bölümü ayakta kalabilmiş kemerin üzerindeki kabartmalarda kemeri yaptıran Romalı Komutan Galerius'un, Perslere karşı kazandığı savaştan sahneler betimlenmiş. Zaten bu ihtişamlı kemer, Komutan Galerius'un MÖ 297 yılında Perslere karşı kazandığı zaferlerin anısına yapılmış.

Kemerin bulunduğu Navarinou Meydanı'nda Roma Dönemi'nden kalan bir sarayın kalıntılarını da görmek mümkün. Kazı çalışmaları devam eden saray, meydanın tam ortasında bulunuyor ve burada yaşam kalıntıların çevresinde sürüp gidiyor.

12:00
AGİA SOFİA KİLİSESİ

Kentin dinsel kimliğini anlamak için Agia Sofia Kilisesi'ne mutlaka gitmek gerekiyor. 8. yüzyılın ortalarında inşa edilip 1585 yılında camiye çevrilen Agia Sofia, 1912 yılında tekrar eski işlevine döndürülerek kilise olarak hizmet vermeye başlamış. Kilisenin içinde yer alan mozaik ve freskolar 9. ve 10. yüzyıllarda yapılmış.

Yüksekliği 30 metre, çapı ise 10 metre olan kubbenin içindeki "İsa'nın Göğe Yükseliş" sahnesi, kilisenin başyapıtı. 1941 yılında İtalyanların hava saldırısı sırasında hasar gören kilise son şeklini, savaş sonrası yapılan yenileme çalışmalarıyla almış.

13:00
EGNATİA BULVARI


Roma İmparatorluğu'nun İstanbul ve Anadolu ile olan bağlantısını sağlayan yol bir zamanlar Selanik'ten geçermiş. Via Egnatia olarak bilinen bu yol bugün Selanik'in en ünlü caddelerinden biri. Cadde boyunca sıralanan çok sayıda mağaza bulunuyor. Egnatia Caddesi, günün her saati kalabalık. Selanikliler alışveriş için buradaki mağazaları tercih ediyor. 

Ayrıca cadde boyunca çok sayıda restoran bulunuyor. Günün öğle yemeği molası için Ta Koumparakia Restaurant tercih edilebilir. Sıcak atmosferi, uygun fiyatları ve lezzetli yemekleri nedeniyle yerel halk da daha çok burada yemek yiyor.

15:00
MÜZELER

Selanik'in geçmişini daha iyi anlamak için ziyaret edilmesi gereken iki müze var. Bunlar Arkeoloji Müzesi ve Bizans Kültür Müzesi. Her ikisi de birbirine çok yakın.

1963 yılında ziyarete açılan Arkeoloji Müzesi'nde, Selanik ve çevresindeki eserlerle birlikte Makedonya Bölgesi'ndeki çeşitli antik kentlerde bulunmuş eserler sergileniyor. Müze, Helen ve Roma Dönemleri'nden kalma eserlerin bulunduğu çok zengin bir koleksiyona sahip. Selanik yakınlarındaki Vergina'da yapılan kazılar sonucu 1977 yılında ortaya çıkarılan Büyük İskender'in babası Makedon Kralı II. Philip'e ait mezar hazinesi müzenin baş eserleri arasında.

Bizans Kültür Müzesi ise 1994 yılında açılmış. Bizans'ın Hıristiyan yönüne vurgu yapan müzede "Erken Hıristiyan Kiliseleri" ve " Erken Hıristiyan Şehirleri" gibi bölümler bulunuyor.

Selanik'in sanat yaşamını merak edenler ise çok yakında bulunan Modern Sanat Müzesi 'ni ziyaret edebilirler.

18:00
BEYAZ KULE

Yürüyerek rahatlıkla gezilebilen Selanik'te son durak kesinlikle Beyaz Kule olmalı. Ege kıyısına konumlanmış kule, kentin en önemlisimgesi. Türkler tarafından 15. yüzyılda inşa edilen kulenin içinde yer alan Bizans Dönemi'ne ait fresko ve mozaiklerin sergilendiği küçük müze mutlaka görülmeli.

İzmir Kordon'u anımsatan kıyı şeridinin sonuna yapılmış olan kule her ne kadar Beyaz Kule olarak adlandırılıyor olsa da güneşin batış saatlerinde kızıla boyanıyor. Söz konusu saatlerde Ege üzerinde batan güneşin ve Selanik'in seyrine doyum olmuyor. Bu saatlerin değerini bilenler akşam saatlerinde kıyı boyunca sıralanan kafeleri doldurmaya başlıyor. Ege manzaralı kafeler Selanik gezisini sonlandırmak için en uygun mekanlar. 



Kenti Arşınlamak için İdeal Güzergah
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :