Peyzaj Tasarımı, Şehir Planlama, İç Mimarlık, İnşaat Mühendisliği - Statik, Elektrik Mühendisliği - Kentsel, Kamusal Mekan Aydınlatma, Makina Mühendisliği - Mekanik Raporu

01 Mart 2024

PEYZAJ TASARIMI RAPORU

Yarışma alanına gelirken kullanılacak olan 4 ana aksın ve yarışma alanının noktasal belirginliğini artırmak adına yol kenarlarına ve proje alanı etrafına tek tipte ağaç kullanılarak odak noktası yaratılmıştır. Tercih edilen ağaç türü Jacaranda mimosifolia (jakaranda)’nın maneviyatı, bilgeliği ve yeniden doğuşu sembolize ettiğine inanılmaktadır. Ayrıca zorlu koşullarda ayakta kalma yeteneğine sahip olan bu ağaç, ‘dayanıklı’ yapısıyla, yaşanılan süreç doğrultusunda bizlere güçlü kalmayı hatırlatmaktadır.  Yaprakdöken ağaç sınıfına giren bu tür kullanılırken; fonksiyonel olarak yaz aylarında gölgelendirme etkisi yaratma, estetik olarak dört mevsimi bize yaşatacak olan ağacımızın çiçek rengi olan mor (lila) tonları tevazu ve derin sevginin hissiyatını bizlere aktaracaktır.

Refüj içlerinde ve kaldırım kenarlarında alan sınırlarını vurgulamak ve yönlendirmek adına 70- 80cm yükseklikte kutu formunda devam edecek olan herdemyeşil çit bitkisi kullanılmıştır. Kullanılan bitki türü Mytrus communis(mersin çalısı) , hem kuraklığa dayanıklı hem de sert dalları sayesinde bariyer görevi görebilecek bir yetenekte bir çalı türüdür. Ayrıca Akdeniz kültüründe güçlü yaşamın sembolü olarak kullanılmakta ve ölümle de ilişkilendirilmektedir.

Düzenlemesi yapılan yollardan mevcut çembere ulaştığımız zaman çember etrafını bordür şeklinde saran araç trafiği ile yaya yönlendirmesi konusunda bize katkı sağlayan çalı bitkisi kullanılmıştır. Tercih edilen tür Rosa Beau Monde White (Beyaz bodur gül); masumiyeti, saflığı, sadakati, samimiyeti, huzuru ve sonsuz sevgiyi temsil etmektedir. Bodur güller çember etrafında 50-60cm yükseklikte olacak şekilde form verilerek tutulacak ve bol çiçeklenmesi sağlanacaktır.

Çember içi düzenlemede Anıt Platformu ve Toplanma Platformu’na ulaşımı sağlayan yol kenarlarına bordür görevi görüp yönlendirme sağlamak adına herdem yeşil bodur çalı tipi olarak Pittosporum Tobira ‘nana’ (bodur pitosporum) kullanılmıştır.

Bodur beyaz güller ile pitosporum çalı grubu arasında kalan yeşil alan içerisine sadeliği ve canlılığı vurgulamak adına ülkemiz iklim ve hava şartlarına en dayanıklı çim türü olarak kabul edilen Kikiu türünden çim alan oluşturulması tasarlanmıştır.

Çim alan içerisine Toplanma Platformu ile GMTMK’nın bulunduğu konuma bakan yönüne SOLİTER olarak zeytin ağacı yerleştirilmiştir. Tarih boyunca barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın sembolü olarak kabul edilmiş olan zeytin ağacının burada yer alması, bir eğitim kurumu olarak GMTMK’nın ve yetiştirdiği öğrencilerin, sporcuların taşıdığı değerler sembolize edilmeye çalışılmıştır.

Alan içerisinde kullanılan bitki türleri

ÇİM ALAN:
- ÇEMBER: 300M2
- ÇEMBER ETRAFI: 800M2

** Çim alan içerisinde sulama pop-up sistemi ile olacaktır.
*** çalı ve ağaç türleri damlama sulama sistemi ile sulanacaktır.

*

ŞEHİR PLANLAMA RAPORU

Yapılması planlanan proje Gazimağusa Kentinin en önemli arterleri İsmet İnönü Bulvarı, Topçu Bulvarı ve Eşref Bitlis Caddesi kesişim noktasında yer alan dönel kavşak ve çevresinde yer almaktadır. Gazimağusa kentinin en yoğun ulaşım akslarını birbirine bağlayan sulu çember ve çevresi yoğun araç ve ağır vasıta geçişlerine maruzdur. Buna ek olarak en yoğun ticari kullanımların kesişme noktasında olması nedeniyle de yaya dolaşımının öne çıktığı bir bölgedir.

Bu kapsamda projede özel araç, ağır vasıta ve yaya dolaşımının güvenliğinin sağlanması adına dönel kavşağın tümünün farklı zemin dokusu ve farklı yüksekliklerde düzenlenmesi önerilmiştir. Dönel kavşak içerisinde yer alan anıta belirli zamanlarda erişim sağlanması ve törenlerin düzenlenmesi adına kavşakta trafik yavaşlatma ilkeleri göz önünde bulundurularak geleneksel yaya geçitlerine ek olarak kuzey ve güneyden erişim sağlanmıştır.

Kent içinde yaya ve bisiklet dolaşımının artırılması ve yaya öncelikli bir hareketlilik sağlanması temel hedeftir. Bu anlamda proje, Gazimağusa Belediyesi’nin kentin ana arterlerinde gerçekleştirmeyi hedeflediği düzenlemeleri destekler niteliktedir.

Projede sunulan anıt ve toplanma alanlarına ek olarak, dönel kavşağın çevresine yer alan ve verimli kullanılmayan ya da tanımsız olan kamusal alanların verimli kullanılması hedeflenmiştir.

Toplanma yeri ve anıt güneyinde yer alan kamusal alanda Şampiyon Meleklerle ilgili anı panoları, peyzaj öğeleri ve dinlenme alanları yaratılmıştır. Bu sayede Gazimağusa kentindeki kamusal alan kullanımının artırılması hedeflenmektedir.

Projede yakın çevrede bulunan koruluk alanda ise Şampiyon Melekler çocuk oyun alanı düzenlenmesi önerilmiştir. Gazimağusa kentinde önemli eksikliklerden birisi de yeşil alan ve çocuk oyun alanlarının yeterli olmamasıdır. Bu alanda eğitici çocuk oyun öğeleri ve Şampiyon Meleklerin anılarının yaşatılması adına düzenlemeler önerilmektedir.

*

İÇ MİMARLIK RAPORU

İlgili proje, kamusal açık alan ve anıt tasarımıdır. Bu doğrultuda bakıldığında, proje kapsamında doğrudan iç mimarlık raporu verilmesine gerek görülmemektedir.

Bununla birlikte, proje kapsamında yer alan Şampiyon Melekler Eğitici Çocuk Oyun Parkı içerisinde yer alan çocuk parkının yanında, bu alanın kullanımını daha etkin kılmak amacıyla geçici ve hareketli bir hazır yiyecek ve içecek büfesi yer alacaktır. Bu büfenin ölçülerinin 3mx4m olması, ön yüzeyinde açıldığı zaman yarı açık bir alan oluşturan bir kapak bulunması öngörülmüştür. Strüktürü ise koruluğun doğal yapısına uygun olacak şekilde 3 demir profil çerçeveye asılan bir ahşap konteyner ile oluşturulmuştur. Büfeye ilişkin çizimler 1/200 ölçekli park projesinde yer almaktadır.

*

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ - STATİK RAPORU

Gazimağusa’da yapılması planlanan anıt projesinde en yükseklikleri değişken olmak üzere en yüksek noktası +10.00 m olan, galvaniz paslanmaz çelik boru olarak tasarlanan çelik elemanların CHS 159*10 ebatlarında olması düşünülmektedir.

Çelik kolonlar imalatından önce, eğilme ve devilme kuvvetlerini minimume indirmek amacı ile, her çelik kolonun yüksekliğinin en az 1/3’ü oranı kadar altlarına kazık yapılacak ve kazık alt kotundan itibaren çelik kolonlar imal edilecektir.  Betonarme kazıkların demir donatıları ve çapları ileriki aşama olan zemin etüdü raporuna göre düzenlenecek ve/veya revize edilecektir. Kazık sisteminden sonra 50cm kalınlığında radye temel yapılıp tüm sistemin temel aşamasındaki gerilmesi (rüzgar, devrilme, deprem vb yükler) tabana aktarılması düşünülmektedir. Temel aşaması sonrasında, çelik kolonların yüksekliğinin en az 1/3’ü oranında çelik kolon içinde kalacak şekilde toprak yüzeyinde oluşabilecek dönme, kırılma ve gerilme kuvvetlerini minimuma indirmek amacı ile SHS 80*6 ebatlarında çelik profiller CHS 159*10  çelik kolon içine monte edilip beton ile doldurulacak imal edilecektir. (Bkz.ek-1)

Tüm çelik kolon imalatı bitiminde Kontrol Mühendisi onayı doğrultusunda, mimari görünüşlerde gösterilen yanal halkalar imalatı yapılacaktır. Yanal halkalarvinç yardımı ile istenen kota getirilecek ve usulunde ankraj işlemleri yapılacaktır. Yanal halkalar CHS 159*10 ebatlarında olması düşünülmektedir.  

*

ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ – KENTSEL-KAMUSAL MEKAN AYDINLATMA RAPORU

Şampiyon Melekler Anıtı olarak tasarlanmış olan 26 çelik çubuk ve çevresinde yer alan 9 adet çubuk üzerine lazer ışıklar uygulanacaktır.

Şampiyon Melekler Anıtı üzerinde yer alan 3 adet çelik halka üzerine led şerit ışıklar uygulanacaktır.

Toplanma Platformu üzerinde yer alan 3 adet pano-duvar içinde 4-5 adet led ışık verilerek, panellerin üzerindeki içi boş harflerin aydınlatması yapılacaktır. Bu platform üzerinde yer alan sembolik Voleybol Topu, yerde 2 adet spot ışıkla aydınlatılacaktır.

Çam-koruluk içinde tasarlanan Şampiyon Melekler Eğitici Çocuk Oyun Parkı içinde yer alan ağaçlardan belirlenen 35 ağacın aydınlatılması amacıyla, içi şerit ledler kullanılacaktır. Bu led aydınlatma elemanları, ağaçlara askı sistemiyle dört noktadan tutturularak monte edilecektir.

Parkın çevresinden geçen ring patika üzerine 5 metreden bir tek taraflı solar aydınlatma direkleri yerleştirilecektir.

Dönel kavşağa dört yönden ulaşan bulvarlar üzerine de benzer şekilde solar aydınlatma elemanları (direkleri) yerleştirilecektir.

Bilgilendirme amaçlı panolara 2 yönlü olarak led projektörler yerleştirilecek ve bu yolla led spot aydınlatma yapılacaktır.

Söz konusu projenin uygulanması durumunda, öncelikle elektrik ve aydınlatma işleri için, Elektrik Kurumu Besleme görüşü alınacaktır. Bu görüş doğrultusunda, Besleme Panosu yeri tespit edilecektir. Sonrasında tüm proje alanı için Elektrik Projesi çizilecektir.

*

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ- MEKANİK RAPORU

Şampiyon Melekler Anıtı, mimarisi ve içerdiği mekanik tesisat sistemleri ile, düzenlenecek olan peyzaj sulaması, su ve enerji tasarrufu sağlanacağı şekilde düzenlenmiştir.

Bu çerçevede, mekanik tesisat sistemlerinin ekonomik bir şekilde çalışması tasarlanmıştır.

Uygulanacak Sistemler:

Yapıda öngörülen mekanik tesisat sistemleri aşağıdaki gibidir:

- Damlama sulama sistemi
- Fiskiye sistemi
- Koruluk alanda kurulacak olan yağmur suyu geri toplama sistemi

Çember içeresindeki çiçekler, bodur bitkiler ve bir adet zeytin ağacı damlama sulama sistemi ile sulanacaktır. Aynı şekilde, yol kenarlarındaki bitkiler de damlama sulama sistemi ile sulanacaktır.

Çim alanlar fiskiye sistemi ile sulanacaktır.

Koruluk alanda su depolama, su pompalama sistemi ve yağmur suyu geri toplama sistemi kurulacaktır.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :