"Projelerin İçine Kendimi Koyarak Tasarlıyorum"

26 Eylül 2024

Pamir Mimarlık’tan bahsedelim, hem mimari hem iç mimari projeler yapıyorsunuz. 

Zaten otellerle başlamıştım çalışma hayatıma, ofisi kurduktan sonra da ağırlıklı olarak otel projeleri geldi önümüze. Ofis projeleri de oldu tabii. Genelde böyle ticari gruplarla çalıştığınız zaman onların evleri, villaları, konutları da oluyor. Onlar da diğer işlerin yanında hep devam eden projeler oluyor. 

Nasıl bir ekip yapılanması var Pamir Mimarlık’ta?

Genelde ben hariç 3 kişilik bir ekip dışına pek çıkmıyoruz. Arada tabii stajyerler oluyor. Küçük bir ekip olarak çalışıyoruz. Bizim projelerimiz çok detaylıdır. A’dan Z’ye, mobilyasına kadar her şeyi çok iyi detaylandırıyoruz. Kağıt üstündeki çözümlerimiz çok detaylı oluyor. Neredeyse başka kimseye bir iş kalmıyor. Marangoz bile bizim projelerimizi üretime sokabilir. Ve projelerimiz de uzun soluklu oluyor. Ortalama bir projemiz iki sene sürüyor. 

Biz hiçbir zaman işin müteahhitlik kısmına girmedik, çizdiğimiz projelerin kontrolörlüğünü yapıyoruz. Kimi projede kontrolörlük anlaşmasını imzalıyoruz, kimi işlerde de imzalayamayıp ama o projeyi bırakamadığımız için takip etmeye devam ediyoruz. 

Ekipte Arno Boyaciyan var. 94'ten beri birlikte çalışıyoruz. Arno, inşaat mühendisi aslında ama biz mimari bir dil oluşturduk, ofis çalışmalarında. Arno hep yanımda oldu. 

İrem, iç mimar. Son dönemde biraz iç mimari ağırlıklı ekiplerle çalışıyorum. Çünkü projelerimiz biraz daha o yönde. Biz Arno ile tasarımı kütlesel olarak tamamladıktan sonra içerisi ile ilgili çalışmaların biraz daha iç mimariyle birlikte yürümesi gerekiyor. 

Ekip dışından da özellikle mekanik ve elektrikle ilgili ekipler dahil oluyor projelerimize. Otel projeleri ya da ofis projeleri söz konusu olduğunda yangın danışmanları, akustik danışmanları devreye giriyor. Onlardan destek almadan zaten böyle projelerin yürümesi mümkün değil. Sürekli dirsek temasında olduğumuz arkadaşlarımız var. Örneğin 30 senedir sürekli danıştığım mekanik mühendisi arkadaşım var, projeye dahil olmasa bile her zaman yol gösterir bize. 

İdari, ticari, otel ve konut projelerinin hem mimari hem de iç mimari projelerini tasarlıyorsunuz? Oran olarak hangi projeler daha önde? 

Otel projeleri daha ağırlıklıdır sanıyorum ama konut da çok sayıda yaptık. Ofisler de bunları takip ediyor. Son 7 senedir PwC danışmanlığını yapıyorum. Yeni yapılanmalarından dolayı çok fazla ofis planlaması yaptık. İlk başka mevcut BJK binasının içinin düzenlenmesi şeklinde başlamıştı. Ama ondan sonra bir yer değişikliği kararı alındı. Premier Kampüs oldu, Galataport’a geçildi. Bütün o projelerin tasarımını biz yaptık. Uygulamasını da tabii kontrol ettik sonuna kadar. 

Onun dışında şehir dışında da projeleri başlıyor. Şimdi Bursa başlıyor. Ankara, İzmir, Eskişehir projeleri yapıldı. Çok hızlı yapıldı bu projeler. Son 3-4 senenin hızlandırılmış projeleri oldu.

Daha önce denizcilik sektöründeki firmalarla da çalışmıştım. İlk başlangıç projelerimden biri yine bir denizcilik şirketiydi; Aksay Denizcilik. Onların 11 katlı binasının tüm katlarının bütün yerleşim projelerini hazırlamıştık. Furtrans Denizcilik’in yine idari binalarının projelerini hazırladık. 

Tasarım yaklaşımınız nasıl tanımlarsınız?

İhtiyaç programı önemli bizim için. Çünkü ben mimar olarak yol gösterici olduğumuzu düşünüyorum. Biz, bize gelen ihtiyaç programını, istekleri doğru değerlendirip tasarımı oluşturuyoruz. Tabii ki benim bir mimari görüşüm, bir geçmişim var. Zaten bana gelen müşteri de bunu bilerek geliyor. Bana çok ağır, çok klasik işler gelmez. Çünkü tarzım o değil. 

Projelerinizden bahsedelim biraz da. TomTom Suites Otel projesi ve aynı otelin üst katındaki Michelin yıldızlı Nicole Restoran projesi…

TomTom Suites projesini 2006-2007 yıllarında bitirdik. İlk başta Prof Atilla Hoca’nın konut olarak Anıtlar'dan geçirdiği bir projeydi. Sonra o proje bana geldi ve Small Luxury unvanlı bir otele dönüştürdük. Tabii ki bir güçlendirme projesi oldu; eski bir binaydı. 

Tomtom Suites Oteli’nin teras katında restoran yapılması projesi, işverenin fine-dine konseptli restoran işletme talebi ile başladı, 2014 yılında La Mouette Restoran olarak işletmeye açıldı. 2017'de isim değişikliği ile restoran tasarımını tekrar yeniledik. Yeni adı Nicole oldu. Tabii iyi bir işletmeyle kendisine bir yer edindi mekân. 2022 de Michelin Yıldızı aldılar. 

TomTom dışındaki diğer otel projelerimizden de kısaca bahsedersem; 2010'da Sultan Ahmet'te restorasyon çalışması şeklinde minik bir otelimiz oldu. Selin Otel, 16 odası olan güzel bir projeydi. Tarihi bir binaydı, anıtlar kurulundan onaylar alınarak restorasyonu yapıldı ve tarihi dokuya uygun olarak iç mekan tasarımı yapıldı.

2012'de İda Costa Otel'i tasarladık. Assos'ta, sıfırdan, boş bir deniz kıyısı parselinde, bütün yönetmeliklere uyularak planlaması ve projelendirmesi yapıldı. İş sonuna kadar takibini yaptık. Taş ustalarına nasıl taşı kaplayacaklarının detayına kadar bir ilki denedik orada. Çünkü hiç yapılmamıştı o yörede o tür taş kaplama; sıfır derz istedim ben, Prof. Turgut Cansever'den de etkilenerek. Yüksek lisans sırasında çok gidip gelmiştim, röportajlar yapmıştım Prof. Turgut Cansever'le. Çünkü dönem projemdi. Kendisinin  projelerinde uygulattığı taş çalışmalarından çok etkilenmiştim. Bu projede de zorladım taş ustalarını. Çok güzel bir proje çıktı. 

Karaköy'de 2014'te Morione Otel'inin iç mimari tasarım ve uygulama kontrollüğünü yaptık. 2017'de Holiday Inn Bursa Oteli'nin iç mimari tasarım ve kontrollüğünü yaptık. 2018'de tamamlanan 5 yıldızlı Trabzon Boztepe'de Radisson Blu Oteli'nin iç mimari tasarım ve uygulama kontrollüğünü yaptık, o da büyük bir projeydi. Yine aynı işveren grubun Harbiye'de Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Radisson Oteli'nin iç mimari tasarım ve uygulama kontrollüğünü yaptık. Şimdi de Sapanca'da yine aynı işveren grubun başka bir ortakla birlikte Sapanca Göl kıyısında bir otelinin genel konsept yeni birimler ve iç mimari tasarım ve uygulama kontrollüğünü  yapıyoruz. Büyük bir otel olmayacak. Bölgeye uyumlu, zaten orada fazla kat yapamıyorsunuz, iki kat olacak. 

Morione Otel, Karaköy

Özgün tasarımlar, modern tasarımlar, değişik tarzlarda projeleriniz var. Sizin mimari yaklaşımınızla nasıl bir araya geliyor bu farklı tasarımlar?

Ben bir şey tasarlarken hep kendimi içine koyarak tasarlıyorum. Her zaman da bunu söylüyorum ekip arkadaşlarıma; bir şey yaparken ben oradan zevk almalıyım. İçini yaşamalıyım. Hep üçüncü boyutu düşünerek zaten eskizlerime başlıyorum. Restorasyon binası veya sıfırdan yapılmış bir bina fark etmiyor. Etkenler nedir? Deniz kıyısı oteli mi, şehir içi oteli mi? İhtiyaçlar ne? Nelere dikkat edeceğiz? Öyle yola çıkıyoruz. Ama benim tabii ki modern bir çizgim var. 

Holiday Inn Bursa Oteli

Radisson Blu Oteli, Trabzon Boztepe

Radisson Oteli, Harbiye, İstanbul


Aysun Battalgazi'den
Ekipten
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :