PwC Galataport Ofisleri projeniz var. Firmanın eski mobilya ve ekipmanlarını da yeniden kullandığınız sürdürülebilir bir yaklaşımınız vardı...
Firmanın talebi bu yöndeydi. Çünkü zaten Beşiktaş yerleşkesinde yeni alım yapılmış çok ürün vardı. Halısından mobilyasına kadar. Onları yeni yere geçiyoruz diye sil baştan yapmak yerine hepsini dönüştürerek projeyi dizayn etmeye çalıştık. Sabitlerin dışında yeniden satın alma yapmadık neredeyse. Buna mekanik, elektrik grubundaki cihazlar da dahildir. Hepsi değerlendirildi. Çok ince detaylı bir çalışma oldu. Yoksa hepsini sıfırdan yeni malzemelerle yapmak çok daha kolay olurdu.
PwC Galataport Ofis
Eskiyi dönüştürmek zordu tabii. Binanın bir yapısal durumu var, bu duruma farklı birimleri yerleştirmeye çalışıyorsunuz. Mesela Galataport projesi şu açıdan zor bir projeydi; asansörleri çok az, ihtiyaca cevap vermeyecek seviyedeydi, onlara çözüm bulmaya çalıştık. Ve açık ofis planlaması, mümkün olduğunca herkesin her yeri kullanabileceği ortamlar yaratıldı. BJK’da öyle değildi mesela. Ofis anlayışları da değişti şimdi. Şimdi her şey daha fazla çalışana dönük. Çalışanın mutlu olması önemli.
Almanya’da kültür merkezi ve cami konsept projeleriniz var…
Üniversiteden bir arkadaşım Almanya’da yaşıyor. Onunla hep dirsek temasımız var. Biz buradan çizimler konusunda da yaptığı bazı işlere ortak oluyoruz. Ona gelen projeler bunlar aslında ama biz proje ofisi olarak daha güçlü olduğumuz için biz burada bütün konseptleri tasarladık. Cami tabii benim çok dışımda bir proje konusu ama arkadaşımın da bilgisine başvurarak güzel tasarladık diye düşünüyorum. Bir tanesi hayata geçiyor ama proje biraz dönüştürüldü.
Olmazsa olmazlarınız var mı tasarımlarınızda? Küçük bir detay, imzam dediğiniz…
Sadelik çok önemli benim için. Hiçbir şeyin ağır olmasına tahammülüm yok. Renkler çok önemli. Renkleri iyi kombine ettiğimizi düşünüyorum. Malzemeleri çok iyi tanıyorum. taş, ahşap hepsini takip ediyorum, hangi malzemelerin birlikte kullanılması gerektiği ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Bir de cesaretle yeni detaylar, yeni uygulamalara yer veriyorum, deniyorum projelerimde. Literatürü iyi takip ediyorum. Dünya literatüründe ne oluyor, neler yapılıyor. Tabii kimisi size uyar, kimisi uymaz. Bana mesela eğrisel formlar çok uymaz. Benim formlarım daha net, düz formlardır. Ama üçgen de değildir.
Resimle ilgileniyorsunuz. Neler söyleyebilirsiniz bu hobinizle ilgili, mesleğinize etkileri, katkıları nelerdir?
Resimle hobi olarak ilgileniyorum. Mesleğime özellikle renk konusunda bir katkısı olabilir. Renk uyumunu belki o sayede daha kolay yakalıyor olabilirim. Sanatçıların çalışmalarını da takip ederim, sergilere giderim, hatta müzayedeleri bile izliyorum. Seviyorum resim sanatçılarının çalışmalarını takip etmeyi. Belki günün birinde şirket işlerini biraz daha hafiflettiğim zaman resme daha fazla ağırlık verebilirim.
Güncel projeleriniz arasında neler var?
Şu anda biraz önce bahsettiğim Sapanca'daki otel projesi var. Marmaris Karaböğürtlen Köyü'nde bir villa yapıyoruz. Sıfırdan, bir zeytinlik içerisinde havuzlu güzel bir proje. Yine taş ve ahşap malzemelere sıklıkla yer verdiğimiz doğayla uyumlu bir proje oluyor. Yeni başlayan bir projemiz var, Kemer Country tarafında 3 katlı bir villanın iç tasarımını yapacağız. PwC'nin Bursa projesi devam ediyor. Tabii, oradaki danışmanlığım da devam ediyor.
Ofise stajyer alıyor musunuz? Genç meslektaşlarınıza ve bu mesleğini seçmek isteyen arkadaşlarımıza bir mesajınız var mı?
Tabii, stajyerlerimiz oluyor. Gençlere ise şunu söylemek istiyorum: Severek yapsınlar. Sevmiyorlarsa, başka şeye yönelsinler. Bu, sevgiyle yapılacak bir meslek. Ben çok severek, çok isteyerek yaptım. Başka bir meslek yapmayı da düşünmezdim. Ve bu mesleği ticaret için, para kazanmak için yapmıyorum. Ama hep şuna inanırım, bir işi severek yaptığınız zaman kazanç zaten gelir. Önemli olan sevmek, ahlaklı olmak, bir işi aldığınız zaman sonuna kadar o işi bitirme disiplinine sahip olmak.
İşinize sahip çıkacaksınız. İş yapılırken çok kavga ediyorsunuz işverenler ile ama günün sonunda çıkan değer sizi mutlu ediyor. Bu iş hayal kurmaya yatkın olan, resim yapmaya, elini kullanmaya yatkın, iç dünyası olan kişilere uygun. Bir tavsiyem de mimari ofislere gelip bu meslek onlara uygun mu değil mi görmeliler. Bunu staj yaparken görebilirler. Bizim ofiste staj yapanların öğrenerek çıktığını düşünüyorum. Biz onlara yol gösteriyoruz.