Türk Sinema Tarihinin Mümkün Olan En Eski Örnekleri

03 Haziran 2011


Behzat Burak Salonu

Peki, Müze'de sergilemekte olduğunuz ürünlerin seçim kriteri var mıdır?

Belli bir program dahilinde gelişmiyor bu süreç… Zaman zaman konumuzla ilgili açılmış olan müzayedelerde karşımıza çıkan obje, belge ve afişleri alıyoruz zaman zaman da sinema sektörüyle ilintili kişi, kuruluş veya ailelerin bir şekilde bizlere ulaşmaları sonucu ayni bağışlarını kabul ediyoruz.

Elimizdeki ürünleri sergilerken de olabildiğince erken dönem materyallerini tercih ediyoruz, tek kriterimiz bu... Yani şöyle söyleyeyim, ‘Eyvah Eyvah 2' adlı filmin afişini sergilemektense eski Türkçe, belki duvarlara ve ağaçlara el ilanı biçiminde yapıştırılmış, 1920'lerin ‘Boğaziçi Esrarı Nur Baba' adlı filmine ait öğeleri sergilemek daha önemli. Burada sinema tarihimizin mümkün olduğunca eski örneklerini sergiliyoruz çünkü yeni örneklere ulaşma şansı var. Hiçbir şeyi atmıyoruz. Sergileyemediğimiz her şeyi arşivimizde ya da kitaplığımızda biriktiriyoruz. Şimdiye kadar Türkiye'de aşağı yukarı 8 bin civarında film çekilmiş, bu filmlerden yaklaşık 5 bininin orijinal afişleri bizde mevcut.


Zaman zaman Efemera Müzayedelerinde, sahaflarda ya da özel koleksiyonerlerde bizde özgün örnekleri olmayan afişleri bulduğumuzda onları bünyemize dahil ediyoruz ve kütüphanemizde arşiv çekmecemizde saklıyoruz. Tabii aşağıda tekerlekli standlarımızda bu orijinal örneklerden sergilediklerimiz var ama duvarlara astıklarımız genellikle röprodüksiyonları oluyor.



Fuat Uzkınay Salonu

Bununla birlikte 2,5 yılımızı alan bir çalışma sonucunda bence Türkiye'nin Türk sineması konusunda en büyük görsel kaynağı olan bir katalog hazırladık. Bu tamamen tarihsel bir süreç içerisinde 1920'lerden başlayıp katalogu yayınladığımız tarih olan 2005 yılına kadar olan süreçte Türk sineması için basılmış olan afişleri kapsıyor. Şimdi, 2005'ten 2011'e kadar olan süreçte, o dönem için bulamadığımız eksik kalan afişlerin bir kısmını ve 2005'ten günümüze kadar çekilmiş olan filmlerim afişleri toplayarak bir ek katolog şeklinde yayınlayacağız. Burada bizim tek kriterimiz bu tarihsel süreci olabildiği kadar erken dönemlere götürmek. Bunların büyük bir çoğunluğunu da olabildiğince dijital belleğe alıyoruz.


Müze Müdürü Erol Şenel ile…
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :