“Yurt dışı tecrübesinden doğrudan yararlanmak zor”

03 Şubat 2011


‘yazı makinası' yazarlar evi. Pratt Institute New York, ABD 1999

Yurt dışında bulunduğunuz yıllarda oradaki mimarlık üretimini deneyimleme fırsatınız oldu mu?

Birebir uygulama olarak çok fazla olmadı; staj, proje ve workshop deneyimlerim oldu. Yapı dersi alırken ilginç bir uygulama deneyimim, New York'ta yaşadığım evin tam karşısındaki boş arsada sıfırdan yükselerek tamamlanmasını gün gün izleyip fotoğrafladığım ve derste sunduğum bir bina inşaatı oldu.

New York'ta kalıp orada çalışmayı hiç düşünmediniz mi?

Yaklaşık sekiz yıldır göçmen hayatı yaşıyordum, yurt dışındaydım. Sabit hayata geçmek istedim ve "vatan hasreti" ağır bastı sanırım. Bir an önce dönmek istedim.

Burada bir proje yapmaya çalıştığınız zaman, tüm imalat kalemlerini tek tek araştırmanız ve yerel şartlara göre detay üretmeniz gerekiyor. Amerika'da da oranın şartlarına göre araştırma yapıyor, detaylar üretiyorsunuz. Orada edineceğim tecrübenin işime çok doğrudan yaramayacağını düşündüm.

Kendi işimi kurmak istiyordum. Çevreniz olmadan yurt dışında kendi işinizi kurmanız pek kolay değil. Burada da zor ama iş alma olasılığı daha yüksek olur diye düşündüm.

Aslen Ankaralısınız. Ofisinizi İstanbul'da kurmayı neden tercih ettiniz?

Denizi kıyısı ve daha yumuşak iklimli bir yerde yaşamak istediğim için. 1991 yılında ODTÜ'den mezun olup da İstanbul'da çalışmaya başladığım zaman zaten ikametimi Ankara'dan İstanbul'a taşımıştım.

Mimarlıktan mezun olunca önce tecrübe edinmek için Bodrum'da ya da İstanbul'da birkaç ofiste çalışmak istedim. Ama krizden dolayı istediğim gibi bir uygulama işi bulamadım. Ben de dışarıdan, proje bazlı çalıştım. Sonra kendim teklifler vermeye başladım. Ofisimin resmi kuruluşu ise 2006 yılında, Avanos'ta tasarladığım proje vesilesiyle oldu. 


avanos 5d


A. Defne Önen ile
Projeler ve Diğer Çalışmalar
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :