Odalarda bireyselliği, ortak alanlarda ise sosyal iletişimi öne çıkaran Konforist Edu Suites projesini tasarım ekibi aktarıyor.
İstanbul, Eyüp ilçesinde yer alan Konforist Edu Suites Kız Öğrenci Yurdu, öğrencilere bireysel alanlarına sahip olma imkanı tanımanın yanı sıra, aynı zamanda sosyalleşebilecekleri bir yapı kurgusundan yola çıkarak tasarlanmıştır. Renda Helin Çilalioğlu Çizer tarafından tasarlanan ve Avrupa'da aldığı ödüllerden sonra Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri 2015-2016 kapsamında "Kamu Hizmet Yapısı Geliştirme Projesi" kategorisinde dünya birincisi seçilen proje alışılagelmiş öğrenci yurdu algısını farklı bir boyuta taşımıştır.
Dış cephe tasarımında iç mekana atıf yapan, kurumsal renklerden oluşan raylı panjurlar, güney yönünden gelen güneşi kesmesi amacıyla kullanılmıştır. Tercihe göre açık ya da kapalı şekilde kullanılabilen, ikinci bir perde görevi görerek odalardaki mahremiyeti sağlayan güneş kırıcılar interaktif tasarımıyla yapıyı adeta hareket edebilen bir canlıya dönüştürmüştür.
Yapının oda bölümlerinde, her bir öğrenciye özel olarak tasarlanmış dolaplar, çalışma masaları, mutfak nişleri ve yatak kompartımanları yer almaktadır. Kompartımanlar renklerle ve harflerle birbirinden ayrıştırılmış, düzen ihtiyacına farklı bir bakış açısı ile çözüm getirilmiştir. Yatak kompartımanlarının üst bölümünde, öğrencilerin sıklıkla kullandığı dolaplara alternatif olarak, özel depolama alanları oluşturulmuş, günlük kullanım dışında kalan eşyalar için alan yaratılmıştır. Yatak bölümlerinin kişiye özel bir mekana dönüşmesi amacıyla her bir kompartımana ait olacak şekilde blackout stor perdeler kullanılmıştır. Böylelikle, öğrenciler için birbirinden bağımsız şekilde ışık kullanabilme imkanı yaratılmıştır. Belirli odalarda ise teras alanları oluşturulmuş, öğrencilerin yaşadıkları mekanda ev konforunu hissetmeleri hedeflenmiştir.
Giriş
Bireyselliğin oda bölümlerinde ön planda tutulduğu yaklaşıma tezat bir şekilde, ortak alanlarda, sosyal iletişimi arttırmak amacıyla, kafe, hobi mutfağı, etüt odası, cep sineması, havuz, sauna, Türk hamamı, fitness ve çamaşırhane gibi mekanlara yer verilmiştir. Tüm ortak alanlar, enerji verici, pozitif renklerle ve mesajlarla donatılmıştır. Çamaşırhane bölümünde yer alan makinelerin her birinin adlandırılması gibi tüm mekanlar kendi içinde farklı bir espriyi temsil etmekte ve bir araya geldiklerinde özgünleşen bir bütünü oluşturmaktadırlar. Böylece, öğrenciler ve mekan arasındaki iletişim güçlendirilmiş, sadece o mekanda yaşayanların anlayabileceği ortak bir dil yaratılmıştır.
Fotoğraflar için ilerleyiniz.