Ortaç Villası

mimarizm.com / 05 Ağustos 2020
Mimari ve iç mimari projeleri ile inşaat kontrolörlüğü Y. Mimar Berna Tanverdi'ye ait olan Ortaç Villası 'ev içinde ev’ fikriyle hayata geçirilmiş.

Y. Mimar Berna Tanverdi tarafından mimari ve iç mimari projeleri ile inşaat kontrolörlüğü hayata geçirilmiş olan konut Ankara, Beysukent’de özgün kütlesi ile dikkat çekiyor. Dış cephe kaplamalarında, yatay fugalarla kullanılan traverten ve kompakt laminant, ahşabın sıcaklığı ile taşın sert keskin hatlarını yalın bir ifadeyle dengeliyor. Çatının ve kış bahçesinin eğrisel formları kütleyi yumuşatırken, teras ve balkon çıkmaları yapının iç-dış ilişkisini kurgulayarak yapıya organik ve özgün bir kimlik kazandırmış.

Berna Tanverdi; “Gösterişten uzak tasarım anlayışında temel ilke, ev sahiplerinin rahatlık ve ferahlık içinde, ortak yaşam katlarında birlikte, kendi özel yaşam alanlarında ise ayrı olabilecekleri; mekanların işlevsel kullanıma uygunluğu kadar estetik, görsel, bahçe ve çevreyle ilişkili yaşama olanak veren, mimari-iç mimari bütünlüğü içinde hayat felsefelerine ve yaşam tarzlarına uygun bir ‘kabuk’ oluşturabilmektir.”

Beysukent Kış Bahçesi

Yapının formunda, arsanın konumu, bahçe ve çevre ile ilişkiler tasarımın en belirleyici unsurlarıdır. Kış bahçesi ve teras, eğrisel formu ile arsanın manzaraya hakim köşe konumunu, ‘ön bahçe’, ‘arka bahçe’ ‘yan bahçe’ ayrımı olmaksızın yapının 3 kenardan dış mekanlarla entegre olmasını, iç ve dış mekanın kesintisiz sürekliliğini sağlamıştır. Aynı zamanda, galeri boşluğu sayesinde üst kattan da algılanarak tüm eve ferahlık ve aydınlık kazandırmaktadır.

Salon-Kış Bahçesi

Salon

Salon

Bu ana tasarım kararı çerçevesinde; zemin kattaki yaşam alanları olan mutfak-salon-oturma odası, ‘kapı’, ‘koridor’, ‘duvar’ gibi konvansiyonel elemanların elimine edilmesiyle bütünleştirilerek, açık, tek hacim olarak tasarlanmış; böylece aile için eş zamanlı ve iç içe deneyimlenebilecek, rahat, keyifli, en önemlisi de farklı mekanlarda farklı işlerle meşgulken bile ‘birlikte’ olabilecekleri bir ‘yaşam katı’ olarak kurgulanmıştır. Bu iç birliktelik dış mekanlarla entegre olarak bütüne ulaşmaktadır.

“Ev sineması” katında, ekranın gömüldüğü füme rengi duvar kağıdı kaplı partisyon, evin dairesel dış cephe duvarına göre özel olarak üretilmiş içbükey koltuk ile odaklanmıştır. Bu partisyon aynı zamanda görsel ve fiziksel olarak bahçeye açılan spor-spa mekanları için ayırıcı roldedir.

Yaşam alanlarındaki birliktelik, üst katlara çıkınca, her katın ayrı ve özel tasarımı ile, kişilere özel yaşam alanlarına dönüşür. Birinci kat ebeveyn katı, 2. kat ise evin genç kızına ait; kendi asma katı, banyosu, istenirse mutfak olabilecek altyapısı ile neredeyse bağımsız bir stüdyo-daire, adeta “ev içinde ev” olarak tasarlanmıştır.

Beysukent Çatı Çalışma

Berna Tanverdi; “‘Ev içinde ev’ fikri, gençlerin aileleri ile birlikte, fakat aynı zamanda da bağımsız yaşayabilmelerine olanak vermekte, aynı çatı altında özgür olmalarını sağlamaktadır.”

Beysukent Çatı

Çatının özgün eğimli formu, bu katta mekansal ferahlık, katlar arası görsel ilişki ve yüksek pencereler sağlamıştır. Bu katta da kitaplıklar, dolaplar, çalışma masası ve yatak başı mobilyaları, merdiven olarak devam eden TV-DVD platformu Y. Mimar Berna Tanverdi tarafından tasarlanmıştır.

Hayatı kolaylaştıran küçük ayrıntılar: Bodrum kattaki çamaşır-ütü odası dışında ebeveyn giyinme odasında portatif bir ütü, tüm katlarda küçük mutfakçık ve mini barlar, çamaşırların çamaşır odasına kolay transferi için dolap içi tekerlekli çamaşır sepetleri, bütün odalarda ve girişte duvarla aynı renk lake boyalı gömme dolaplarla oldukça büyük miktarda yüklüklerle depolama ihtiyacı düşünülmüş, büyük evde yaşamanın zorlukları minimize edilerek keyifli taraflarının ön plana çıkması hedeflenmiştir.

Berna Tanverdi; “Bir konut projesinin “ev” den “yuva” ya dönüşebilmesi için ev sahibi ailenin yaşam felsefesinin tasarım sürecine entegre olması gerekir. Mimari ve iç mimari tasarımda, mimarın rolü ev sahiplerinin hayallerini gerçekleştirmek, yaşam felsefelerinin mekanlara, mekanların birbirleriyle ve çevreyle ilişkilerine yansımasını sağlayabilmek, böylece bir anlamda kullanıcının kimliğinin mekana transferini anlamlı ve uyumlu bir bütün içinde sağlamak gibi bir misyonu vardır.”

Ev sahibinin zevkli, ne istediğini bilen, aynı zamanda da yeni fikirlere açık, cesur yaklaşımı ile tasarım sürecine katılımı sayesinde, yaşam tarzları ve hayat felsefelerinin mekana aktarımı ve böylece kişilere/aileye özel tasarım mümkün olabilmiştir.

Mutfak ve Oturma Odası

Mutfak

Oturma Odası

Mutfak ve oturma odası, yukarıda belirtildiği gibi, zemin katın koridorlarla bölünmeden iki taraftan bahçeye açılan bütünlüğü içinde birlikte ve iç içe tasarlanmıştır, böylece bu yaşam katında tüm aile, en çok da mutfak ve oturma odasında birlikte olabilmektedirler. Mutfak ve oturma odasının kayar kapılarla açıldığı teras BBQ ve yeşil alanla oturma odası ve mutfağın adeta devamı olacak şekilde tasarlanmış, mekanların bahçe ile birlikteliği kurgulanmıştır.

Bu birliktelik alanlarında rahatlık, dinginlik, bahçe ile ilişki öncelikli kriterlerdir. Leicht tarafından yapılan mutfak dolaplarında da tüm katın duvar rengi olan krem tonları tercih edilerek sadelik mutfakta da devam ettirilmiştir. Ancak zemin katın tamamındaki sade ve dingin krem tonlarına karşıt, mutfak ile oturma odası arasında koyu kırmızı bir duvar ve duvarın tavandaki devamı ile plazma TV’yi de taşıyan canlı bir renk ile dinamizm sağlanmak istenmiştir. Mutfak masası FEG, sandalyeler Bonacina markalıdır.

Salon

İçki Dolabı / Büfe

Yine evin sadeliği içinde mobilya olarak göze batmayacak şekilde duvara gömülü büfe ve içki dolabı olarak yerine özel tasarlanmıştır.

Salon

Şömine

Zemin katta, mutfak ve oturma odası dışında kış bahçesinin devamında yer alan salon, diğer bahçeye yönelen dairesel terasa açılıyor. Kış bahçesinin devamında evin genel sade ve yalın çizgisinde yüksek mimar Berna Tanverdi tarafından tasarlanan traverten kaplı şömine yer almakta. Şömine yanlarındaki kahverengi deri oturma birimleri B&B Italia. Yine evin sadeliği içinde mobilya olarak göze batmayacak şekilde duvara gömülü büfe ve içki dolabı olarak yerine özel tasarlanan kare kapaklardan oluşan dolap özel olarak üretilmiştir. Salondaki dairesel asma tavan, kış bahçesi ve eğrisel dış cephenin içerideki yansımasını hem formu hem de aydınlatması ile daha da vurgular.

Banyolar

Beysukent Ebeveyn Banyo

Ebeveyn Banyosu

Banyolarda evin tamamındaki konfor ve rahatlık devam eder, sıkışık mekanlar yerine, oldukça geniş hacimlerle banyolar da aslında yaşam alanlarının uzantısı olarak ele alınmış, dışarıdan gözlenmeyi engelleyecek yönlendirmeler sağlanarak gün ışığı alan, doğal havalanma ve aydınlanma imkanları ve yeterli genişlikleriyle konforlu alanlar olarak tasarlanmışlardır. Her banyo ait olduğu mekana ve kullanım amacına göre, seramikleri, vitrifiye, batarya, duvar kağıdı seçimleri ve mekan organizasyonları ile hepsi birbirinden farklı ve özel tasarlanmıştır. Ebeveyn banyosunda pastel tonlar hakimdir. Teak platform içine gömülen jakuzinin dairesel formunu takip eden dairesel pencere ile jakuzideyken bile bahçenin yeşilliği deneyimlenebilmektedir. Mega-Tek'den alınan kahverengi deri desenli Porcelanosa marka seramikler, teak zemin kaplaması ve bej tonlu duvar kağıdı ile Uzak doğu havasındaki banyo, mavi led aydınlatmalarla su-ahşap birlikteliğini sergiler. İki duvarda da büyük ebatlarda kullanılan aynalar zaten ferah olan mekanın daha da geniş ve aydınlık olmasını sağlar. Teak kaplama corian tezgahın altındaki çamaşırlık kapağında da kullanılmıştır.

Zemin Kat WC

Zemin kat WC, dikey ayna, ve aynanın asma tavandaki sürekliliği ile Ross Lovegros tasarımı İstanbul serisi ayaklı lavabonun heykelsi etkisini arttırmaktadır. Dikey ayna asma tavan ve aydınlatması ile daha da vurgulanmıştır. Duvarlardaki beyaz seramikler yine Mega-Tek’den Porcelanosa markadır ve füme aynalarla elegant, modern ve yalın bir etki yaratılmıştır. Boydan boya ayna kaplı duvarın arkası aynı zamanda zemin katın tüm temizlik malzemeleri için depolama dolabıdır.

Planlar

Giriş

Giriş bölümü tümüyle açık planlı olan salon, oturma odası ve mutfak alanına direk açılıyor. Dış kapıdaki dikey pencere yırtığı asma tavan ve duvar kaplamalarında da yatay ve dikey hatlarla devam ederek ayrı aydınlatma armatürü kullanmadan yapısal elemanlarla aydınlık sağlarken bu elemanlar arasında da dil birliği ve bütünlük sağlamaktadır.

Çalışma Bölümü

Çalışma Masası, Alttan Görünüş

Birinci katta yer alan ortak çalışma bölümü, kış bahçesinin galerisine açılan, ailenin ortak kullanım alanlarından biridir. Evin ve ailenin ortak yaşam alanlarındaki, “ayrı işlerle uğraşırken bile birlikte olma” felsefesinin devamında çalışma bölümü de ayrı bir kapalı oda yerine merdiven koridorunun devamında açık olarak konumlandırılmıştır. Galeri boşluğu sayesinde yukarıda bahsedilen tümüyle açık planlı olan alt kat ile de bağlantılıdır. Yani çalışma bölümü de aslında üst katta yer almasına rağmen ağırlıklı olarak alt katta olan ortak yaşam alanlarına (salon-mutfak-oturma odası), galeri boşluğu ile entegre edilmiştir.

Kış bahçesinin üst kattan özellikle çalışma/okuma/yazma/internet kullanımı zamanlarında da deneyimlenmesini sağlayan bu bölümde, ayrıca iki kat yükseklikteki kış bahçesi camları sayesinde manzara ve dışarı ile görsel ilişki zenginliği önemlidir.

Çalışma masası, Berna Tanverdi tarafından kış bahçesine açılan dairesel galerinin formuna göre, özel olarak tasarlanmıştır.


Ortaç Villası - Çizimler - Resim Galerisi

Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :