ALCE İzolatör Fabrika Binası ve Yönetim Büroları
Serkan Atilla CEDETAŞ /
06 Temmuz 2015
Büro ve karşılama bölümlerinin tasarımındaki amaç çalışanların verimliliğini artıracak, üretim ile yönetim arasındaki bütünselliği sağlayacak ve gelen ziyaretçilere bütün saydamlığıyla kendini sunabilecek özgüvende bir yapı oluşturmaktı.
ALCE İzolatör Fabrikası İstanbul, Pendik’te toplamda 3.000 m2 kapalı alan üzerine kurulu fabrika üretim ve büro programlarını içeren bir projedir. Trafo ve izolatör üreten ayrıca bunu 40 ülkeye ihraç eden bir firmanın yeni kurumsal ruhunun oluşumu adına gerçekleşmiş ilk çalışmadır. Fabrika ana binası, geleneksel olarak endüstriyel üretime en uygun formda ele alınmış prefabrike bir yapıdır. Firmanın kendi gayrimenkulü olmadığı için üretim sahası ve depolama alanlarında kalıcı çözümler yerine yalnızca endüstriyel verimlilik üzerine program düzenlemelerine gidilmiştir. Büro ve karşılama bölümlerinin tasarımındaki amaç ise çalışanların verimliliğini artıracak, üretim ile yönetim arasındaki bütünselliği sağlayacak ve gelen ziyaretçilere bütün saydamlığıyla kendini sunabilecek özgüvende bir yapı oluşturmaktır. Birbirlerinden soyutlanmadan görsel olarak iç içe geçmeleri ve bütünlük sağlamaları amacıyla öncelikle fabrika üretim sahasına kurulacak makineler düzenlenmiş; yönetim bürosunun girişinde showroom olarak yaratılan mekân, saydam camın üzerinden üretim sahasına doğru kesilen ve arka taraftan uzanarak gelen duvar ile biçimlendirlmiş; son olarak üst kotta bulunan büroların üretim sahasına bakan cephesi tümüyle saydam bırakılmıştır. Bu amacın devamında kurgulanan merdiven de hafif ve ince yapı da ayrıntılandırılmıştır. Mekân kurgusunda ayrıca firmanın ileriye dönük büyüme öngörüsü dikkate alınarak gerekli kapasite için yönelimler sağlanmıştır.
Bütün bu mekânsal kurgu içerisinde çelik ve camın malzeme uyumu ile endüstriyel sertliğe tezat olacak şekilde doğal taş kullanımına gidilmiştir. Zemindeki perdahlı bazalt taşı ile birlikte yenilikçi bir yaklaşımla duvarlarda doğal kayrak taşının liflerine ayrılmış bir türevi olan “flexstone” kullanılmıştır. 2 mm kalınlığında olmasına karşın son derece hafif, esnek ve büyük boyutlu olan bu doğal taş malzeme, taşın masif olanına nazaran çok büyük uygulama ve tasarım kolaylığı sağlamıştır. Girişteki etkinin yaratılması için çift taraflı eğrisel konkav yüzeyin oluşumunda en uygun malzeme olmuştur. Tasarım odaklı olarak farklı malzeme ve ayrıntıları denemek adına sürekli araştırma halindeyiz.
Projemizdeki zorluklar, tasarım ve uygulamayı bütünlük içinde de alan yaklaşımımız doğrultusunda esnek ve farklı bakış açısı sayesinde kolaylıkla aşıldı. Hattâ bu zorluklar süreç içerisinde avantaja dönüştüler. Mekânsal açıdan alışılagelen fabrika üretim ve büro mekânlarının kendi içlerine kapalı ve bağımsız yapılarını nasıl kırabiliriz sorusuna gelen yanıt bizi tasarım odağında öncelikli amacımıza yöneltti. Nasıl yapabiliriz sorusu ise, üretimi bir an önce başlaması gereken bir fabrika içerisinde organizasyonel ve detay anlamında bizi en güzel, sağlam, sürdürülebilir uygulamalarda yenilikçi yaklaşımları tercih etmemizi sağladı.
*Bu proje YAPI Dergisi'nin 377. sayısında yayımlanmıştır.
ALCE İzolatör Fabrika Binası ve Yönetim Büroları - Resim Galerisi
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın