Disiplinlerarası Tasarımcı, Y. İç Mimar Semih Eskicioğlu'nun tasarladığı eser, AKM Heykel Yarışması'nda birinciliğe layık görüldü.
Disiplinlerarası Tasarımcı, Y. İç Mimar Semih Eskicioğlu ödül hakkında düşüncelerini şöyle paylaşıyor:
AKM birçok anlamın birleştiği bir varoluşa sahip. Bu anlamlar; bulunduğu kentin niteliğinden, ülke tarihi anlamında önemli toplumsal olaylara şahit oluşundan, sembolik anlamda ülkemizin sanatsal merkezi oluşundan ve tüm bunların birleşimi ile sahip olduğu ruh ve karakterden kaynaklanmakta. Bu kadar anlamın birleştiği bir mekana iz bırakabilmek kişisel hikayeme ve voruluşuma da anlam katmış oluyor. Sanatçı kimliğimdeki karşılığı ise; bu kadar katmanlaşmış anlamların, bir fikre ve esere dönüşmesi ancak disiplinlerarası bir yaklaşım ile mümkün olabilir. Sanat ve tasarıma kişisel yaklaşım yöntem ve tercihimin disiplinlerarası olması bu ödülü benim için anlamlı kılıyor.
Tasarım Açıklaması
Sessiz ve keskin mizacı ile asil ve çalkantılı bir kaderi sabırla izleyen, bu bilge kütleye ithafen; şehrin kalbi ile bütünleşecek kadar vurgulu fakat onun öz sanatsal kimliği gibi naif, mütevazi, geçirgen, doğaya, sanata ve kente saygılı bir eşlikçinin bu ruha dokunuşu mümkün.
Atatürk Kültür Merkezi’nin bulunduğu caddenin silüetinden; boyut ve form anlamında referanslar alarak tümden gelir bir yaklaşımla, heykelin bulunacağı mekana ait ve bütünleşik olması fikrine sadık kalarak tasarıma başlandı. Sürecin devamında serbest el eskizleriyle araştırmalar yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nin sembolik değerlerinin ve sanatsal kimliğinin yansıması olarak, kırmızı küre formundaki opera binasından, sanatın sembolik yansıması olarak; operanın ses dalgaları, şehrin kütlesel referanslarına da sahip olan heykele yansımış bir dokunuş ile dalgalı bir form oluşturup tekrar binaların kütlesel yapısına dönüşmüş bir form ile oluşmuştur.
Heykelin malzemesi ile Atatürk Kültür Merkezi cephesinin geçirgenliğine atıfta bulunmakta ve heykelin konumlandırıldığı mekanda bulunan ağaçları, tıpkı cephenin geçirgenlik niteliğindeki gibi ele almak amacı ile geçirgen bir formda olan çelik hasırla olarak seçilmiştir. Çelik hasırlar günümüz çağdaş restorasyon anlayışı bağlamında tarihi yapıların restorasyonunda eksik kısımları tamamlamak için kullanılmaktadır, bu anlamda da binanın köklü yapısına atıfta bulunarak, eksik kısmı tamamlamış olacaktır.
Heykel tek başına bir heykel olarak değil bütünsel bir parçanın eklenişi olarak ele alındı.