İkinci Ödül, The Electric Fuelling Station of the Future

mimarizm.com / 19 Nisan 2022
Fabric.a Architects, Electric Autonomy Canada tarafından düzenlenen uluslarası yarışmada ‘The CIRCLE’ isimli önerisiyle ikincilik ödülü kazandı.

Bağımsız bir haber ve fikir platformu olarak Kanada’nın elektrikli ve otonom araç teknolojilerine geçiş sürecine katkı sunmak amacıyla kurulan sivil bir platform olan Electric Autonomy, ‘The Electric Fuelling Station of the Future’ adıyla düzenlediği yarışma ile değişen mobilite teknolojilerinin işaret ettiği yakın gelecek için ülke genelindeki mekansal altyapıların hazırlığına katkı sunabilecek fikirler elde edebilmeyi amaçlıyor.

Fosil yakıtlı araçların terkedilmesine dönük çabalar ve gelişen elektrikli taşıt teknolojileri ile birlikte önemli bir küresel dönüşümün eşiğindeyiz. Bugün karşı karşıya olduğumuz büyük iklim krizi ve çevresel kaygılar, her zamankinden daha radikal karar ve eylemleri kaçınılmaz kılıyor.

Otomobil endüstrisi uzun yıllardır atmosferik kirliliğin en önemli aktörlerinden biri. Endüstrinin hayatlarımızı hızlı ve dramatik bir şekilde dönüştürmesiyle kentlerimizi, ilişkili olarak altyapıyı ve hayatlarımızı on yıllardır taşıtlara dönük planladık. Özellikle 20. Yüzyıl boyunca hızla gelişen teknolojinin tüm olumlu etkileri ve kazanımları, otomobilleri günlük ulaşım rutinimizin ve kentlerin kaçınılmaz bir parçası haline getirdi.

Bugün ise endüstri, yaşanabilir bir gelecek için yeşil dönüşüme öncülük etme çabalarıyla kendi tarihini yeniden yazma arayışında. Elektrikli araçlar, her yeni yıl daha ulaşılabilir ve daha yaygın hale geliyor. Bu mevcut gerçeklik birçok farklı disiplin için de yeni soru ve sorumluluklara işaret ediyor.

Tasarımcı ve planlamacılar olarak bu önemli dönüşüme nasıl yanıt vermeliyiz?

Daha sürdürülebilir ve daha sağlıklı bir gelecek için altyapı ve geleneksel tipolojilerimizi nasıl yeniden düşünebiliriz?

The Circle, elektrikli araç sahipleri için yenilikçi ve sürdürülebilir bir buluşma noktası yaratma hedefiyle, ziyaretçilerin çeşitli işlevleri bir arada deneyimleyebilecekleri kompakt bir şema önerisi. Tasarım, otoyol dinlenme ve akaryakıt istasyon alanlarının geleneksel tipolojisini, farklı lokasyon ve kapasiteler için uyarlanabilecek esnek ve yeniden boyutlandırılabilir bir mekansal sisteme dönüştürmeyi amaçlıyor. Önerilen 60 metre çapındaki versiyon ile yeni nesil EV istasyonları için tekrar edilebilir bir prototip simüle etmeyi hedefliyor.

diagram_deneyim

Konsept, biçimsel yaklaşımından mimari organizasyonuna, programın çeşitli alt parçalarını yenilikçi bir yolla uzlaştırmak ve geleneksel tipolojinin dezavantajlarının üstesinden gelmek hedefiyle yalın bir sistem tarifi arayışıyla şekillenmiştir.

Önerilen dairesel şema ile korunaklı bir merkezi avlu tanımlanarak mekansal programın bu kamusal odak çeperinde yorumlanması hedeflenir. Bu yaklaşımla, geleneksel tipolojideki yola paralel organizasyondan farklı olarak, iç ve dış mekanların otoyol kaynaklı gürültü ve kirlilik problemlerinden kaçınabilmesi, şarj noktaları ve aktivite alanları ile çevrili bir iç vahanın oluşabilmesi amaçlanmıştır.

Öneri sistemde ziyaretçi deneyimi, ilişkili beş ana tema etrafında kurgulanır.

diagram katmanlar

ReCHARGE! AREA; toplamda on bir hızlı şarj istasyonuna ve yirmi iki şarj noktasına ev sahipliği yapar,

ReFRESH! AREA; market ve yeme-içme alanları ile wc, mutfak ve teknik odalar gibi servis birimlerini içeren geniş hacimdir,

ReCREATE! AREA; çocuklar ve yetişkinler için teknoloji temalı yaratıcılık ve dijital eğlenceye adanmış bir etkinlik mekanıdır,

ReTAIL! AREA; çeşitli ticari birimlerin yerleşeceği bir alışveriş aksı tanımlar,

ReLAX! AREA ise ziyaretçilerin açıkhavada bir araya geleceği, etkileşim ve rekreasyon odaklı bir kamusal alan olarak genel deneyimin odağıdır.

diagram konsept

Tasarım, yalın ancak güçlü bir mimari geometri ile ikonik bir karakter arar. Eğimli geniş saçak, altında çeşitli mekan ve işlevleri biraraya getirirken, entegre güneş panelleri ile birlikte temiz enerji kaynağı olarak da işlev görür. Ahşap strüktür ve bitkilendirilmiş çatısı ile tanımlı silüet, bir sürdürülebilirlik simgesi olarak yükselir.

İç mekanlara ev sahipliği yapan iki ana hacmin, geniş şeffaf yüzeyler ve yansıtıcı cephe kaplamalarıyla birlikte çevresel karakter ile bütünleşik hafif kütleler olarak var olması düşünülmüştür. Saçak altında pavyonlar arasındaki boşlukların tanımladığı yarı açık alanlar, şarj noktaları, sirkülasyon ve çeşitlenebilir dış mekan aktivitelerine ev sahipliği yapar.

Önerilen dairesel kurgu, yalnız işlevsel bir seçim olmanın ötesinde, daha yaşanabilir bir gelecek için ihtiyaç duyulan kolektif çaba ve etkileşim gibi kavramlara da referans vererek; insan, teknoloji ve mekanı eş unsurlar olarak ele alır.

The Circle, bir elektrikli araç şarj molası süresince gerçekleşebilecek katmanlı bir deneyimi mümkün kılmayı hedefler. Mevcut mimari mobilite tipolojilerini yeniden düşünürken, insan ve teknolojiyi daha sürdürülebilir bir gelecek etrafında bir araya getiren yeni olasılıkları simgeler.

plan kesit


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :