Kentsel tasarım, mimari tasarım ve peyzaj tasarımının temel olduğu birçok farklı ölçekte ve bağlamda proje üreten caps. ile Moda'da bulunan ofisinde Çat Kapı için bir araya geldik.
yer'e özgü çözümler üreten genç, dinamik ve yenilikçi bir tasarım ofisi olan caps office kentsel tasarım, mimari tasarım ve peyzaj tasarımının temel olduğu birçok farklı ölçekte ve bağlamda proje geliştiriyor. Ulusal ve uluslararası yarışmalar kapsamında ekip, 2010 yılından günümüze kadar 8 uluslararası olmak üzere 34 farklı ödül ile ödüllendirilmiş.
Kente dair düşünen, fikir üreten, fikrin tasarıma ve uygulamaya geçiş süreçlerini ince detaylar ile planlayan bir tasarım anlayışı benimseyen caps ile hem tasarım yaklaşımlarını hem de deprem bölgesine özel hayata geçirdikleri projeler üzerinden bir söyleşi gerçekleştirdik. Moda'da yer alan ofisin kurucuları Mimar Pınar Kesim Aktaş ve Peyzaj Mimarı Mehmet Cemil Aktaş, Petra The Flooring Co. desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Çat Kapı ziyaretimizde kendilerine yönelttiğimiz soruları birlikte yanıtladılar.
Öncelikle sizleri tanıyarak başlayalım. caps. öncesi iş hayatınızdan, neler yaptığınızdan bahsedebilir misiniz?
Pınar Kesim Aktaş: 2012 yılında ODTÜ Mimarlık'tan mezun oldum. 2013 yılında ODTÜ Kentsel Tasarım yüksek lisansına başladım. Eş zamanlı olarak 3 yıl özel sektörde çalıştım. Cemil ile ortak çalıştığımız bir işte tanıştık, 2015 yılında da caps.'i kurduk.
Mehmet Cemil Aktaş: Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2011 mezunuyum. Tanışmamız Çankaya Belediyesi'nde gerçekleşti, orada kısa süreli ortak bir işte çalıştık. 7 yıl devam eden bir özel sektör deneyimim oldu. Sonrasında heyecanımızı caps. ile devam ettirdik.
caps hakkınızda bilgi edinebilir miyiz? Ofisinizi kurma fikri nasıl gelişti?
caps, 2015 yılında İTÜ Teknoparkı'nda kuruldu. Hikayesi, bizim geliştirmek istediğimiz bir malzeme üzerinden Ar-Ge temelli bir tasarım ofisi olarak başladı. Topraksız üzerinde bitki yetiştirilen prekast bir malzeme geliştirmek için yaklaşık iki yıl boyunca çeşitli üniversite (Boğaziçi, Hacettepe ve İTÜ) ve Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı desteği ile çalıştık. caps’in temelinde Ar-Ge inovasyon ve yenilik yer alıyor. Sonrasında bu bilgi birikimi ve motivasyonumuzu proje geliştirme alanında devam ettirdik.
Multi-disipliner genç ve dinamik bir ekip yapınız var, kaç kişisiniz? Ofis içinde nasıl bir yapılanma kurguladınız?
Son iki yılda ciddi bir büyüme gerçekleştirdik. Şu an 18 kişiyiz. Ofisin temel motivasyonu hep daha iyisinin peşinde olmak ve tasarımın sınırlarını zorlamaktan geliyor. Tasarım süreci ofiste hiç bitmeyen ve bazen uygulamanın sonundayken bile başa dönüp değiştirdiğimiz ve daha iyisi olduğuna inanarak güncellemekten çekinmediğimiz bir süreç. Konsept projeye diğer tüm aşamalardan daha uzun bir süre harcıyoruz. Neredeyse bir uygulama projesine yakın bir süreyi konsept geliştirmede harcıyoruz. Tasarım sürecinde en önemli konu işin hep peşinde ve içinde kalmanız bu nedenle her projemize kontrolörlük hizmeti vermeye çalışıyoruz. Böylece bizim için tasarım süreci sahada da devam ediyor. İş akışımızda konsept projede geliştirdiğimiz fikirleri, uygulama projesi ekibimizle malzeme, detay ve uygulama konularında geliştirerek devam ediyoruz.
Kentsel tasarım, mimari tasarım ve peyzaj tasarımının temel olduğu birçok farklı ölçekte ve bağlamda projeleriniz var. Nasıl bir mimari yaklaşım benimsiyorsunuz?
Tasarımın çok yönlü ve çok paydaşlı olduğunu savunuyoruz bu nedenle de ölçekler arası tasarım yapmak; üst ölçek planlamadan alt ölçek mobilya tasarımına kadar her ölçekte üretim gerçekleştiriyoruz. Mimari yaklaşımımızda ise yer ile iyi ilişkiler kuran, topografyanın bir parçası olacak yapılar geliştirmek önceliğimiz. Peyzaj ve mimari sınırların birbirine geçmesini seviyoruz diyebiliriz.