"Ödüller, hepimizin, tüm ekibin"

30 Mayıs 2023

Kuruluşunuzdan bu yana birçok ödüle değer görüldünüz. (Son rakam 36 sanıyorum) Bu ödüllerin sizin için anlamı, kariyerinizdeki önemi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Son açıklanan Peyzaj Mimarları Odası Ödülleri ile birlikte 40’ı geçtik. Yarışmalar ile başlayan ödül süreci, bizim için motive ediciydi, son yıllarda aldığımız bazı ödüller ise kariyerimiz adına doğru bir yolculuk yaptığımıza ışık tuttu. Özellikle Cemil’in 40under40'ı alan ilk Türk peyzaj mimarı olması ofisimiz adına büyük bir başarı oldu. Uygulanmış projelerimiz ile ödül almak ve bunları tartışmak bizim için çok kıymetli. Yaptığımız işin değer ve takdir görüyor olması çok motive edici, tüm o yorgunluklar, uykusuzluklar hiç yaşanmamış gibi bir sevinç ile kaplanıyor. En önemlisi de bu ödüller, hepimizin, tüm ekibin. 

Salacak Sahili Kentsel Tasarım Projesi

Meles Deresi Peyzaj Rehabilitasyon Projesi

Ödüle değer görülen son projelerinizden biri de “Rami Kütüphanesi Peyzaj Projesi’ydi.  Proje ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Ödüle ulaşmanızı sağlayan detaylar nelerdi?

Rami Kütüphanesi projesi bizim en keyif aldığımız projelerden biri oldu. Peyzajın bir parçası olarak yerin altına saklanan bir yapıyı, tarihi alanda Kışla’nın silüetine etkisini ön planda tutarak gerçekleştirdik. Yapının var ile yok olma durumunu iyi bir peyzaj tasarımının altında gizleyerek sağladık. Alanın eski fonksiyonu ile de ilişkili olarak Kışla talim alanı olarak çalışan avlunun tek kotta çalışmasını, bugünün güncel ihtiyaçlarını değişken topografya ile sağladık. Kütüphanenin açık alanda da devam edecek etkinlikler ve açık çalışma alanları ile desteklenmesi için avlu içerisinde birbirinden farklı alt meydan alanları oluşturduk. Flora ve faunayı destekleyen biyolojik gölet, yeşil tepelere gizlenen ahşap oyuncaklar, oyun amfisi, toprak gezinti yolları, 500'ün üzerinde ağaç... Birçok detay kullanıcıların alanda uzun vakit geçirip sosyalleşmeyi desteklemek için planlandı.

Rami Kütüphanesi Peyzaj Projesi

Çok önemli kentsel tasarım projelerinde imzanız bulunuyor.  Bu tarz projelerde neyi hedefliyorsunuz? Süreçler nasıl yürütülüyor?

Kamusal projelerde çok yönlü kullanıcıları düşünmek ve mekanın esnekliği üzerinden tasarım yapmak çok önemli. En çok da üst ölçekten alt ölçeğe, ölçekler arası iyi kurgular ile geçiş yapmak ve tasarım yapmak çok kıymetli. Kullanıcı senaryoları ile tasarım yapmak ve mekanın kullanıcı ile dönüşmesine izin vermek gerekiyor. Bu nedenle de daha çok tasarımda kullanıcıyı yönlendirecek izler bırakarak tasarlamayı, tasarım içerisinde esnekliği koruyarak ilerlemeyi önemli görüyoruz. Kamu projelerinde problemi doğru tariflemek, potansiyeli iyi öngörmek gerekiyor. Örneğin Mecidiyeköy Meydan projesi buna iyi bir örnek. Halkın ciddi ön yargıları olan kent içi atıl alanı – kente kazandırmak ve bunu çeşitli kullanımları da kamusal alana entegre ederek yapmak; şeffaf bir sanat galerisi ile insanları sanata maruz bırakmak gibi; projeyi ve sonuçlarını başarılı kılıyor. Akupunktur bir müdahale ile alanın tüm sorunlarını çözemezsek, insanlara nefes alabilecekleri bir konfor alanı açabildik. Gürültüden durulamayan meydanda müzik yayını yapılabiliyor, önemli bir kazanım olduğunu düşünüyoruz.

Mecidiyeköy Meydan projesi


Pınar ve Cemil ile...
Ekipten
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :