Projeleriniz özelinde de konuşacağız ama öncelikle hepimizin hala üstesinden gelmeye çalıştığı deprem bölgesinde yer aldığınız projeler ile başlamak istiyorum. Deprem bölgesinde de Kolektif Yaşam Merkezi gibi bazı projelerde yer aldınız. Bu proje ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Deprem gerçeği hayatımızın merkezine yıldırım gibi düştü. En kötüsü de çaresizlik ve ne yapacağımızı nasıl katkı koyabileceğimizi bilmediğimiz bir süreçte barınma ihtiyacını çözmek üzere Kaat Mimarlık ile birlikte Nef sponsorluğunda geçici konut çözümü geliştirmemiz bir nebze de olsa içimizde umut yeşertti. Kendi mesleğimiz doğrultusunda yardım edebilmek, bildiğimiz yerden ipin ucunu tutmak, o dönem hepimize iyi geldi. Dayanışma ve kolektif yardımlaşma için bireysel yaptığımız yardımların dışında, ofis olarak bu projede yer almak bizim için çok değerli. Zamanla yarıştığımız bir süreydi ve elimizden gelenin fazlasını yapmak için tüm ekip geceli gündüzlü çalıştık. İnsanlar sadece evlerini kaybetmedi, bu nedenle yaptığımız projeye temel barınma ihtiyacı dışında da neler yapabiliriz diye baktık. Mahalle dokusu üretir gibi ortak bahçe alanları, ev dışında da uğraşları olsun, belki eş zamanlı gelir elde edebilecek üretim yapabilecekleri alanlar, kreş ve sağlık ocakları gibi donatılar da ekledik. Konut üretimi bildiğimiz kadarıyla devam ediyor, Nef şu an geçici konut konteyner kent olarak hayata geçiriyor.
Bir diğer yandan çocukları da bu yıkıcı süreçte koruyabilmek adına kreş (kütüphane/oyun) projesi geliştirdik. Bu projeyi Kalyon Grup ve İGA hayata geçirdi, Haziran ayı içerisinde 4 farklı yaş gurubu için tasarımını yaptığımız kreş projesi açılıyor. Çocuklar bu hayatın temel taşları, onlarsız bir gelecek olamaz.
Yine deprem bölgesinde çocuklara yönelik bir kütüphane/oyun alanı projesinde yer aldınız.
Çocuk konusu çok hassas ve çok yönlü bir konu. Kısa sürede çok fazla şey öğrendik diyebilirim. İlk olarak yaş gruplarına ayırarak hareket ettiğimiz bir planlama yaptık ve bu doğrultuda mini bir kampüs tasarlar gibi yaş gruplarının birbiri ile ilişkilerini değerlendirerek açık alan ve yarı açık alanları da oyun-eğitim odaklı tasarladık. Her bir konteyner içi, özel olarak ilgili yaş grupları ihtiyaçları doğrultusunda tasarlandı. Oyun ve eğitim bir arada olacak şekilde esnek bir plan şeması uygulandı. Tırtıl Kids’in bilgi birikimi ve deneyiminden yararlandığımız bu süreçte, iç mekan tefriş ve oyuncakları tedariğinde de kendileri süreç içerisinde İGA ile birlikte çalıştı.