Yurt içinde ve yurt dışında pek çok farklı tipte ve ölçekte projenin çevre düzenleme, planlama ve peyzaj uygulamasını hayata geçiren Çevre Peyzaj kurucusu E. Dilşen Kara Çat Kapı konuğumuz oldu.
Çat Kapı röportajlarının 25 Ekim Salı günü gerçekleşen yayın konuğu Çevre Peyzaj Kurucusu Peyzaj Mimarı / Genel Müdür E. Dilşen Kara oldu.
Çevre Peyzaj; yaratıcı içgüdüyü bilim ile birleştiren, insan yaşamına ve çevreye duyarlı, sosyo-kültürel ve yerel değerlere sahip çıkan, aynı zamanda günceli takip eden, çağdaş ve sürdürülebilir peyzaj projeleri üretiyor.
Firma kuruluşundan bu yana yurt içinde ve yurt dışında, alışveriş ve yaşam merkezleri, hastaneler, oteller, devlet kurumları, kent parkları, site ve toplu konutlar, fabrika ve iş merkezleri, benzin istasyonları, özel villa bahçeleri gibi pek çok farklı tipte ve ölçekte projenin çevre düzenleme, planlama, peyzaj uygulama, onarım ve kentsel tasarım projelerini hayata geçirmiştir.
Petra The Flooring Co. desteğiyle gerçekleşen söyleşinin kısa başlıklarını buradan okuyabilir, tamamını ise YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Ezgi Tezcan: Sizi biraz tanıyalım, kendinizden bahseder misiniz?
Dilşen Kara: Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünden mezunum. Yüksek lisansımın ikinci yarısında bir mimarlık ofisinden gelen iş teklifiyle birlikte peyzaj projeleri yapmaya başladım. Projelerin artmasıyla ve bir mimar arkadaşımın bana verdiği destekle, 1993 yılında Çevre Peyzaj’ı kurdum. Elbette böyle anlattığım gibi basit bir şekilde gerçekleşmedi süreç. Üniversite ikinci sınıftayken büyük kapasiteli işler o zamanlar üniversitelere geliyordu. Projeler, çok değerli hocalarımın oluşturduğu özel stüdyolardan çıkıyordu. Bende ikinci sınıfta ekiple tanışıp boş zamanlarımda ve hafta sonlarında çoğu zaman izleyerek projelere katıldım. 3. ve 4. sınıfta tüm zamanımı hocamın ofisine giderek işerin ucundan tutarak geçiriyordum ve kendimi geliştiriyordum. Öğrenmeye çalışıyordum ve bu benim için inanılmaz bir tecrübe olmuştu. Ayrıca, o dönemde yakın arkadaşlarımın villa bahçe projelerini hocamla birlikte üretmeye başladım.
ET: Ofis kurma süreciniz nasıl gelişti?
DK: Aslında benim hayalim akademisyen olmaktı, bu sebeple yüksek lisansa başlamıştım. Hocamın ofisinde şartları ve ortamı görünce her ikisini de yapabilir miyim diye düşündüm. Piyasada da serbest yer alabilir miyim diye endişelerim vardı tabii. Akademisyen olmak benim için ayrı bir yerde, öğrenmeyi ve öğretmeyi çok seviyorum. Anlattığım gibi hocamla birlikte projeler üretiyor olmam ve hakim olduğumu da görünce ikisini yapabilirim dedim. Aslında yüksek lisansımın ikinci döneminde ekonomik durumlar sebebiyle iş arayışım olmuştu. Kısa bir dönem yaparım ve akademisyen tarafında devam ederim diye düşündüm. Fakat serbest piyasaya girince onun daha zevkli olduğunu gördüm, çünkü bir hayalim var ve bu hayalimi serbest piyasada daha güzel aktarabildiğimi, bunu çok özgürce yaşayabildiğimi gördüm. Otomatik olarak ofis kısmına evrildim.
Nahçıvan Konukevi ve Villa / Uygulama
ET: Peyzaj mimarlığının olmazsa olmazları neler? Ayrıca özellikle büyük ölçekli projelerde mimarlarla da dirsek temasınız oluyor, bu süreçten bahseder misiniz?
DK: Canlıyla, insanla uğraşan hiç bir meslek disiplininin olmazsa olmaz bir yaklaşımını çok doğru bulmuyorum. Ama tabii ki hedefler ve kriterler neler olmalı dersek; insan yaşamına ve çevreye duyarlı, sosyo kültürel ve yerel değerlere sahip çıkan, çağdaş ve sürdürülebilir mekanlar tasarlayan hedefler daha doğru geliyor. Son zamanlarda artık yükleniciler mimarların da talebiyle, peyzajın önemini de çok iyi bildikleri için arsayı alır almaz, mimarlarla çalışmaya başladıklarında peyzaj mimarlarını da toplantılara dahil ediyorlar. Büyük arazilerde peyzaj mimarının bakış açısı mimarlardan çok farklı. Bütün söyleşilerimde de projenin en başında yer almalıyız diye söylüyorum, birlikte olduğumuzda çok daha farklı çözümler sunabiliyoruz çünkü. Daha az duvar, daha yeşil alan, insanı en rahat ve daha kolay şekilde mekana taşıyan çözümler sunuyoruz. Toplantıda yükleniciyi dinlerken mimarı da dinliyoruz. Mimarın da projeye özel bir hedefi oluyor yapıyı tasarlarken dışarıyı da hayal ediyor aslında. Doğal olarak dinlediğimizde onların hedeflerini yakalıyoruz. Olması gereken ve olmaması gerekenleri söylersek birlikte yol haritası çiziyoruz.
Oyak Evi, İzmir / Konut Projesi
Dilşen Kara; konut, karma yapı ve uygulama projelerinin üzerinden deneyimlerini, yurtdışı projelerine değinerek yurtiçine göre farklılıklarını paylaştı. İklim koşullarına göre bitkilerden bahsederek, bitkisel anlamda sürdürülebilirliğin sağlanması için yerin koşullarına adapte olan bitkilerle çalışılırsa projenin sonucunda da iyi olduğunu belirtti. Son olarak genç meslektaşlarımıza ve peyzaj mimarlığını seçmek isteyen arkadaşlarımıza mesajını iletti.
Özel Villa / Konut Projesi
Çevre Peyzaj, doğadan esinlenerek, sezgisel ve analitik bir tasarım süreciyle yarattığı mekanlara ve yaratıcı fikirlere tutkuyla bağlı bir ofis. Çevre Peyzaj projenin büyüklüğü ne olursa olsun, temel hedefleri insanların yaşadığı, çalıştığı, enerji dolu ve kalıcı alanlar yaratarak üretimlerine devam ediyor.
Rize Tiny Houses
Bilim Üniversitesi, Ankara / Karma Proje