Two Plus Architects

Aslıhan Erkmen, Nurullah Kaya / 25 Haziran 2020
Tasarla ve uygula mottosu ile 2015 yılından bu yana yaptığı farklı ölçek ve tipolojilerdeki projeleriyle mimarlığın daha çok iç mimari ve dekorasyon kısmında yer alan Two Plus Architects'e canlı olarak Çat Kapı ziyaretimizi gerçekleştirdik.

Covid-19 süreci sebebiyle fiziksel olarak gerçekleştiremediğimiz Çat Kapı röportajlarımıza çevrim içi olarak devam ediyoruz. 25 Haziran Perşembe günü YouTube kanalımızdan canlı olarak gerçekleştirdiğimiz Çat Kapı röportajlarının ikinci konuğu Two Plus Architects oldu. Kurucusu Tuna Bayram Ekiz, tasarım ekibinden Mimar Bahar Durmuş, İç Mimar Merve Serttaş ve Y. Mimar Ilgın Yeşim Eldeş (İş Stratejisi ve İletişim) ile ilham verici bir sohbet gerçekleştirdik.  

Kendi firmasını keyifli bir ekiple hayata geçirmeyi hedefleyen Tuna Bayram Ekiz tarafından kurulan Two Plus Architects; kurulduğundan bu yana fabrika, ofis, konut, kafe, restoran, villa ve mescit gibi projeleri önce tasarlamış sonra da uygulayarak bitirmiştir. Kullanıcının talepleri doğrultusunda yapılı çevreyi olumlu anlamda değiştirecek projeler üreten ofis; mimarlık, iç mimarlık, uygulama ve danışmanlık hizmetleri veriyor.

Çok aktörlü bir şekilde mimarlık üretimini gerçekleştiren ofisin kuruluş hikayesini, amaçlarını, işveren ile olan ilişkilerini, pandemi süreçlerini ve portfolyolarında önemli yer tutan projeleri üzerine yaptığımız söyleşinin kısa başlıklarını burada bulabilirsiniz. Tamamını ise YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

(.....)

Aslıhan Erkmen: Kısaca kendinizden bahsederek ve Two Plus’a kadar olan deneyimlerinizi anlatır mısınız?

Tuna Bayram Ekiz: 5 yaşında bir firmayız, 2015’te kurulduk. Kurulduğumuzdan bu yana mimarlığın daha çok iç mimari ve dekorasyon kısmında yer aldık, hem tasarladık hem uyguladık. Birikimimiz bazı projelerde danışmanlık boyutuna da taşındı. 

AE: Daha önceden deneyiminiz var mıydı?

TBE: Çok kısa da olsa, yüksek yapılar yapan bir firmada tasarım ekibinin bir parçasıydım, İstanbul’un çeşitli yerlerinde, özellikle Anadolu yakasındaki yüksek yapılar üreten bir firmanın tasarım kadrosundaydım. Sonrasında, kötü işveren beni iş sahibi yaptı. Kendi firmamı kurmak ve keyifli bir ekip kurmak hep isteğimdi zaten, her mimar gibi.

“Nasıl bir ofiste çalışmak isterim?”i hep sorguluyordum. Nasıl bir ofiste çalışmak istersem, öyle bir çalışma ortamı oluşturmaya çalıştım. Sanırım çalışma arkadaşlarım da katılacaklardır bana bu konuda.

Ilgın Yeşim Eldeş: Ben Tuna’dan biraz farklı bir şekilde başladım kariyerime. Üniversite lisans eğitimi sırasında Binat İletişim ve Danışmanlık firmasında 3,5 yıl çalıştım. Daha sonra Erasmus’a gittim, döndükten sonra projeler içerisinde yer almak, farklı deneyimler edinmek istedim. Solar Decathlon Afrika’da Türkiye’yi temsil eden yarışma ekibinin parçası oldum. Sonrasında tezim bitti. Tuna ile hep konuşuyorduk, üniversitenin ilk günü tanışmıştık kantinde. Hangi köşede tanıştığımızı bile hatırlıyorum. Sonra Tuna, gel beraber çalışalım, dedi. Bunu dediğinde Şubat ayındaydık. Projelere dahil olmadan önce iletişim, iş geliştirme gibi başlayayım, sana bu anlamda destek olayım, dedim. Projelere de dahil olup olmayacağıma süreç içerisinde karar veririz, nasıl ilerleriz derken, pandeminin ortasına düştük. Yaklaşık 4-5 aydır beraber çalışıyoruz, bunun 2-3 ayı pandemi içerisinde geçti. 

TBE: Aidiyeti yüksek, olabildiğince keyifli ve zevkli çalışabilecek bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz ve bunun kararını hepimiz veriyoruz. Ekibimize yeni bir arkadaş alacağımız zaman bile tek tek herkes görüşüyor. Çünkü ne ofisin atmosferinin bozulmasını ne de bu anlamda bize katkı sağlamayacak birilerinin aramızda bulunmasını istiyoruz. Böyle üretimden keyif alıyoruz; severek, isteyerek, birbirimizle paylaşarak... Daha önce böyle bir ortamda çalışmadığım için, bu şekilde çalışıyor ve idealimi geliştiriyor olmak beni çok mutlu ediyor.

Keydal Hukuk Bürosu, 2019

Bahar Durmuş: Mersin Üniversitesi 2017 mezunuyum. Mezuniyetin ardından 1-2 ay bir dinlenme sürecinden sonra heyecanla kendimi mesleğimi yapmak istedim. İş arama sürecinde Tuna ile tanıştık ve o günden beri birlikte çalışıyoruz. Two Plus Architects’te 3 yıldır çalışmaya  devam ediyorum.

Merve Serttaş: 2019 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra iş arama sürecine başladım. Bu süreçte de kendimi geliştirmek adına yüksek lisansa başlamak istedim. Sonrasında portfolyolar ve iş başvuruları sonunda Two Plus ile karşılaştım.

AE: Two Plus ismini koymaktaki amacınız neydi? 

TBE: Aslında ben öğrencilik yıllarımdan itibaren, mimariye ilgimin artmasıyla beraber müşteriyle, işletme ile hizmet alan tarafı çok irdeliyordum. Çünkü ürünün ortaya çıkması için tek başına hizmet veren yetmiyor. Hizmet almak isteyen kişi bizim için çok daha değerli aslında, o yön çiziyor ve sonuca katkı sağlıyor her anlamda, olumlu ya da olumsuz.

Aslında Süleyman ile Mimar Sinan’ın ilişkisi beni çok etkilemişti hep. Çünkü Sinan’ı var eden bir Süleyman hikâyesi. O yüzden doğru iki kişi ile başlamak gerekiyor. Doğru bir kişinin talep etmesi, doğru bir hizmet verenin de oluşması gerekiyor. Bu iki kişinin birlikteliğini ben Two diye isimlendirdim. Bu olmazsa olmaz. Plus ise, bizim tek başımıza yaptığımız bir şey olmaması ile ilgili. Bir sürü disiplinle beraber çalışıyoruz; mekanikle, elektrikle, statikle, ustalarla... Ve mekânı var etmek için onlarca, yüzlerce kişiye dokunuyoruz ister istemez; fikirlerine, emeklerine... Yani Plus onlara atfettiğim bir şey. Kısaca Two hizmet veren, talep eden taraf, Plus ise beraber iş ürettiğimiz herkesi kapsıyor.

(.....)

West 34, 2020

Ayrıca farklı ölçek ve tipolojilerde birçok projeye imza atan ofis ile; Keydal Hukuk Bürosu, West 34, Bağdat Caddesi Cephe Tasarımı, Avcılar Startup Kafe, Yelken Hotel, O.U Evi projelerine röportajda daha detaylı olarak değindik.

Avcılar Startup Kafe, 2017

Yelken Hotel, 2019


Künye
Ofis Adı:
Two Plus Architects
Sahibi:
Tuna Bayram Ekiz
Web:
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :