2013 yılında kurulan insan odaklı ve katılımcı kentsel çevreler için araştırma ve müdahale projeleri geliştiren UrbanTank Çat Kapı’ya konuk oldu.
Covid-19 süreci sebebiyle fiziksel olarak gerçekleştiremediğimiz Çat Kapı röportajları çevrim içi olarak devam ediyor. Çat Kapı’nın 22 Haziran Salı günü konuğu UrbanTank kurucu ortakları Melis Varkal ve Tuba Doğu oldu.
Kentsel yaşamda insan odaklı çözümler üretmeyi esas alırken, günümüzde insanların kentle, kentin içinde yer alan ve kentin en önemli öğelerinden birisi olan kamusal alanların da insanlarla nasıl ilişkilendiğini keşfetmeyi hedefleyen UrbanTank araştırma çalışmalarını toplumsal katılım, katılımcı tasarım ve kolaboratif tasarım üzerine sürdürüyor.
Petra The Flooring Co. desteğiyle gerçekleşen söyleşinin kısa başlıklarını buradan okuyabilir, tamamını ise YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Ezgi Tezcan: Bize öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz? Sonrasında da UrbanTank kuruluş fikri nasıl ortaya çıktı dinlemek isteriz.
Melis Varkal: Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü'nde tamamladım. Tuba ile tanışıklığımız lisans eğitiminden. Lisanstan sonra Rotterdam Erasmus Üniversitesi'nde Konut ve Kent Çalışmaları üzerine yüksek lisans yaptım. Tuba ile, farkında olmadan benzer işler üzerine çalıştığımızı yıllar sonra İzmir’de denk geldiğimizde fark ettik. Ben UrbanTank kurucu ortaklığı yanında ofisvesaire mimarlık şirketinin de ortağıyım sevgili Gökhan ile birlikte. Bir yandan mimarlık pratiği içerisindeyim bir yandan da UrbanTank’te kendimize biraz daha kentsel meselelere kafa yormak için alan açmış durumdayız. Yaşar Üniversitesi’nde de yarı zamanlı öğretim görevliliği yapıyorum.
Tuba Doğu: Melis’in bahsettiği gibi 2007 ‘de Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde mimarlık lisansını tamamladıktan sonra Avustralya’da bulunan Sidney Üniversitesi’nde tasarım bilimleri programında Sürdürülebilir Tasarım dalında yüksek lisans yaptım. Biz aslında 2011 itibariyle UrbanTank’e gönül koyduk. Biraz da organik bir süreç vardı işin arka planında. Tekrar karşılaşmamız 2011’de oldu; farklı coğrafyalarda aynı şeylere kafa yorarak... Bir araya geldiğimizde Melis daha çok mimarlık pratiğinde bulunmak istiyordu, bende biraz daha bu işin mutfağında akademik tarafa kafa yorarken aslında aynı meselelere gönül koyduğumuzu fark ettik. 1-2 yıllık düşünme süreciyle de kendiliğinden ortaya çıkan bir oluşum oldu UrbanTank.
Kentin içerisinde, kentli tarafından gerçekleşecek girişimleri etkinleştirmeyi destekleyen, bu amaç doğrultusunda araştırmacı ve müdahaleci projeler üretmeyi hedefleyen tasarım ve düşünce platformu olan UrbanTank kurucu ortakları Melis Varkal ve Tuba Doğu; kentsel meseleler konusunda yaptıkları çalışmaları detaylı olarak paylaştı.