İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Önyargı ve Empati" konulu Engelsizmir Ulusal Karikatür Yarışması'nın son başvuru tarihi 5 Mart 2021.
Amaç
Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından engellilerin sorunları ve çözümlerine yönelik olarak 27-29 Mayıs 2021 tarihlerinde“Kriz Belediyeciliği ve Kamusal Hizmetlere Erişim” temalı Uluslararası Engelsizmir 4. Kongresi gerçekleştirilecektir. ENGELSİZ İZMİR 2021 bilimsel bir kongre olmasının yanında, kentsel yaşamda engellileri görünür kılacak bir dizi sanatsal, kültürel ve sosyal etkinliği ve düzenlenecek fuarı da kapsamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, “ÖNYARGI VE EMPATİ" konulu bir karikatür yarışması düzenlenmiştir.
Dünya nüfusunun % 10’u engelli ve sosyal hayatta birçok engelle karşılaşıyor. Engellilerin uğradıkları negatif ayrımcılık ve toplum tarafından görmezden gelinmeleri 'görünmez' olarak yaşamalarına neden oluyor. Engellilerin kent yaşamına daha aktif katılmalarını sağlayacak uygulamaları başlatan ve Türkiye'nin ilk “Engelli Farkındalık Merkezi"ni hizmete açan İzmir Büyükşehir Belediyesi şimdi de Ulusal düzeyde düzenlediği karikatür yarışması ile engellilerin sorunlarını kamuoyuna taşıyacak.
Önyargı öteki şahıs ve gruplara karşı hoşgörüsüz, haksız ve ayırımcı tutumlardır. Bireylerin ve toplumların ilişkisini bozan önyargılar psikolojik, tarihsel, ekonomik, durumsal ve başka sosyokültürel faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Eğer önyargılar davranışa dönüşür ise, artık bunun adı dışlama (discrimination)dır. Yani önyargı bir tutum, dışlama ise bir davranıştır.
Empati'nin birden çok tanımı yapılmıştır. İngilizce’de “empath” olarak geçen terim Türkçe’de “empati” yada “duygudaşlık” olarak geçmektedir. TDK sözlüğünde empati, kendini duygu ve düşüncede bir başkasının yerine koyabilmek anlamına gelmektedir.
Sizleri, bu kavramlar üzerinden onlar için düşünmeye davet ediyoruz. Yarışmaya katılan karikatürcülerimizin, eserlerinde ‘önyargı ve empati' kavramlarının karşıtlığını bilerek yaklaşıp engellileri görünür hale getireceklerine ve toplumsal duyarlılığın yanında farkındalığı da arttıracaklarına inanıyoruz.
Yarışmanın Türü ve Şekli
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanmış olan ‘Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’ esas alınarak düzenlenen bu yarışma, serbest ulusal tek kademeli bir güzel sanat eserleri yarışmasıdır.
Katılım
Yarışma tüm sanatçılara açıktır. Herhangi bir kısıtlama yoktur. Yarışmaya en fazla 5 karikatürle katılınabilir. Yarışmaya gönderilen karikatürler daha önce yayınlanmış olabilir ancak başka hiç bir (Ulusal-Uluslararası) yarışmada ödül almamış olmalıdır; tespit edilenler elenir, verilen ödül geri alınabilir.
Yarışma Takvimi
Son Gönderim Tarihi: 05.03.2021
Değerlendirme Tarihi: 09.03.2021
Ön Sonuçların Duyurulması: 12.03.2021
Kesin Sonuçların Duyurulması: 15.03.2021
Ödül Töreni: 2021 yılı içinde COVID-19 salgını, Pandemi süreci (Seyahat, sokağa çıkma yasağı vb.) imkan durumları uygun olduğu taktirde idarenin belirleyeceği bir tarihte, aksi durumlarda ise yapılmayacaktır.
Ödüller
Birincilik: 8.000.00 TL
İkincilik: 5.000.00 TL
Üçüncülük: 3.000.00 TL
Mansiyon (3 adet eşdeğer): 1.000.00 TL
Genç Ödülü (2 adet, 13 - 17 yaş arası): 750.00 TL
Yarışmanın Asil Jüri Üyeleri
Eray ÖZBEK (Karikatürist), Ahmet ÖNEL (Karikatürist - Yazar), Mustafa YILDIZ (Karikatürist), Sadık PALA (Karikatürist), Lütfü DAĞTAŞ (Gazeteci)
Yarışmanın Yedek Jüri Üyeleri
Cemal İLKBAHAR (Karikatürist), Şevket TÜRKEL (Grafik Tasarımcı), Rıdvan BAYRAKOĞLU (Grafik Tasarımcı, Karikatürist)
Yarışmanın Rapörtörleri
Ömer ÇAM ( Karikatürist - İBB Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü), Mert GÜLTEKİN (İBB Kültür Sanat Şube Müdürlüğü)
Şartname ve başvuru için tıklayın