"2. Mimarlık Okumaları Seçkisi"nin Ödül Töreni ve Kolokyumu Yapıldı

mimarizm.com / Filiz YAVUZ / 20 Nisan 2009


TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
ve Mimarlık Vakfı tarafından, 2009 Yılı Mimar Sinan Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Mimarlık Okumaları Atölyesi: 2. Ödüllü Okuma, Değerlendirme Yazıları Seçkisi"nde ödüle layık görülenler, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yıldız Dış Karakol Binası'nda dün (19 Nisan 2009) yapılan ödül töreninde, ödüllerini aldı. Mimarlık kategorisinde 4, mimarlık öğrencileri kategorisinde ise 5 eşdeğer ödül sahiplerini buldu.

Mimarlık ortamının seçkiye ve ödül töreni öncesi gerçekleştirilen kolokyuma ilgisizliği eleştirilere neden olurken, Mimarlar Kategorisi Jüri Başkanı Şengül Öymen Gür, "Katılım az, fakat ben hiçbir şeyi bugün için yapmadım. O yüzden bu etkinlik gelecek için çok büyük önem taşıyor" dedi.

Mimarlık öğrencileri kategorisi

Gürhan Tümer'in başkanlığındaki Mimarlık öğrencileri kolokyumuna, konuşmacı olarak jüri üyelerinden Kubilay Önal, Esra Fidanoğlu ve Gül Köksal katıldı. Jüri Başkanı Gürhan Tümer, seçkiye katılan eserleri değerlendirirken göz önüne aldıkları kriterleri "ana metinle anlamlı bağlantı kurma", "kişisel değerlendirme", "ana metni yaratıcı bir biçimde ele alma", "yazı dili" ve "akademik format" şeklinde açıkladı. Mimarlık öğrencileri kolokyumu, öğrencilerin de toplantıya katılımlarıyla birlikte canlı bir biçimde sürdü.


Deniz İncedayı, Şengül Öymen Gür, Ayşen Civaroğlu

Mimarlık kategorisi

"Mimarlık Öğrencileri" kolokyumunun ardından yapılan, jüri üyeleri Deniz İncedayı ve Ayşen Ciravoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı "Mimarlar" kolokyumunda Şengül Öymen Gür, jürinin bakış açısını ve seçkiyi oluştururken kullandığı ölçütleri şöyle açıkladı:

"Değerlendirme yaparken okumanın bağlamını, konuyu hiç bilmeyen bir okurun kendini o metne ait hissedip hissetmediğini ve temayı çok önemsedik. Yazarın metinde geçen olayların tarihçesini bilip bilmediği ile ilgilendik. Gündeme getirilen yazıların niteliğine ve ‘farkındalık' ve "öneriler' alt başlıklarına ayırdığımız niceliğine baktık. Farkındalık adına aradığımız şey tutarlılık, öneriler kısmında aradığımız şey ise özgünlüktü. Ana metine yapılan ele tutulur göndermeleri, romantik serzenişlere yeğ tuttuğumuzu söylemek isterim bu noktada. Bunların dışında metnin giriş-gelişme-sonuç şeklindeki bölünmeler ve bu bölünmelerin oluşturduğu bütünlük, doğru Türkçe kullanımı bizim için önemliydi. Ayrıca çalışmalarda Mimarlar Odası'nın yürüttüğü çalışmalara yapılar eleştirileri de dikkate aldık.



Ödül alanlar

Mimarlık kategorisinde 8 eser arasından 4, Mimarlık Öğrencileri kategorisinde ise 7 eserden 5 eser ödüle layık görüldü. Ödüllerin eşdeğer olduğu açıklandı.

Mimarlık Öğrencileri kategorisinden eşdeğer ödülleri alan isimler şöyle:

Ilgın Kürekçi-idil Seren Yücel, Taner Sermet Özgür, Onurcan Çakır, Hilal Parlak ve Ali Savaş Yasan


Mimarlık kategorisinde ödüle layık bulunanların ise isimleri şöyle:

Recep Güven Birkan, Arif Şentek, Mukadder Özgür ve Nihan Can Ataoğlu.

Ödüllendirilen ve yayına değer bulunan metinlerin kitaplaştırılacağı bildirildi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen seçki mimarların ve mimarlık öğrencilerinin sanat, toplum bilimler, şehircilik, mimarlık tarihi, kültürü ve eleştirisi ile ilgili kitapları okumalarını, değerlendirmelerini, eleştirmelerini, özgün fikirler geliştirip bunları yazılı olarak ifade etmelerini özendirmek, ödüllendirmek ve bu yolla, mimarlık kültürü ve bilincinin gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenmişti.






İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :