Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri Orhangazi Meydanı'nın yeniden tasarımına yönelik proje yarışmasında birinci olan eser, jürinin oybirliğiyle seçildi. Başkan Altepe, Orhangazi Meydanı'nı günümüz şartlarına uygun, daha çağdaş ve vizyoner bir bölge haline getirmek istediklerini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi, zamanın olumsuz etkileriyle görsel ve fonksiyonel bozulmalar yaşanan meydanı yakın çevresiyle birlikte tarihi kimliğine ve vatandaşların ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde yeniden düzenlenmesi amacıyla proje yarışması düzenlemişti. Şehir kimliği açısından çok büyük önem taşıyan meydanın projelendirme sürecinde farklı bakış açılarının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen ‘Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması'na toplam 61 eser katıldı. Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk 'ün başkanlığındaki, alanında uzman isimlerden oluşan jüri, iki gün süren değerlendirmenin ardından birinci projeyi oybirliğiyle seçti.
Bursa'nın buluşma noktası
Dereceye giren projelerin kamuoyuna duyurulması amacıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi Müzeyyen Senar Sergi Salonu'nda düzenlenen toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 61 projenin katıldığı yarışmada birinci olan eserin oy birliğiyle seçilmesinin ne kadar doğru bir iş yaptıklarının göstergesi olduğunu söyledi.
Orhangazi Meydanı'nın yine 1985 yılında düzenlenen bir yarışma projesinin uygulanması sonucu bugünkü şeklini altığını ifade eden Başkan Altepe, "Ancak zaman içinde meydanın yenilenmesi ihtiyacı hissedildi. Bizde alanında uzman olan herkesin görüşlerine açık bir yarışma düzenleyerek en iyi projeyi Bursa'ya kazandırmak istedik. Ulucami, Kozahan, Orhan Cami ve Tarihi Belediye Binası gibi kent kimliği açısından son derece önemli yapılarla sınırlanan Orhangazi Meydanı, Fidan Han ve Geyve Han arasında yakın bir tarihte düzenlenmiş olan Ertuğrul Bey Meydanı haricinde, tarihi kent merkezindeki tek büyük açık alanı olma özelliği taşıyor. Yerli ve yabancı turistlerin de en uğrak yeri olan bu bölgenin daha vizyoner, modern ve herkesin gezmekten sevk alacağı bir bölge olmasını istiyoruz. Yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine ve jürimize katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum" dedi.
"Bursa'nın kentsel belleğine dokunduk"
Bursa'nın kentsel belleğinde önemli bir yeri olan Orhangazi Meydanı'nda uygulanması düşünülen projeyi yarışmaya açtıkları için Başkan Altepe'ye teşekkür eden Jüri Başkanı, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk , "Jüri olarak kentsel belleğe dokunma fırsatı verilmesi jüri olarak bizleri gururlandırdı" dedi. Her projenin kendine göre eksileri ve artıları bulunduğunu dile getiren Akıncıtürk, birinci olan projenin ise oybirliğiyle seçildiğini söyledi.
Ödül töreni 14 Mart'ta
Değerlendirmeler sonucunda Kadir Uyanık, Doğan Zafer Ertürk- Emel Birer, Ali Kemal Terlemez ve Orkan Zeynel Güzelce tarafından hazırlanan proje birinci oldu. Nevzat Oğuz Özer, Yasemen Say Özer ve İlhan Aydın Meltem'in hazırladığı proje ikinci olurken, Ervin Garip ve Banu Garip'in hazırladığı proje de üçüncü oldu.
Yarışmada ayrıca 5 eser mansiyona, 5 eser de satın almaya değer görüldü.
1-Mansiyon:
Ümit Tarık Yaşar – Nilüfer Çalışkan
2-Mansiyon:
Serkan Sınmaz – Ebru Bayram Sınmaz
3-Mansiyon:
Ahmet Oktan Nalbantoğlu – Mehmet Ufuk Ertem – Tuğba Akyol – Sevgi Çalı – Alper Tüfekçioğlu – Koray Kalay – Gizem Karabay – Gözde Ünver
4-Mansiyon:
Seda Yöntem – Barış Ekmekçi – Münire Sağat – Nuri Cihan Kaya Çetin – Buğra Tekin – Mert Ayaroğlu
5-Mansiyon:
Ahmet Çorapçıoğlu – Ali Çalışkan
Satın alma ödülleri
1. Nimet Aydın – Kezban Düzbağ – Nalan Aygül
2. Yasin Çağatay Seçkin – Tolga Sayın – Nazire Papatya Seçkin – Ebru Firidin Özgür
3. Çağdaş Saydam – Ömer Devrim Aksoyak Düzdağ – Ahmet Can Altan
4. Rıdvan Emre Öztürk
5. Özkan Karababa – Ata Kurt
Yarışmaya katılan tüm eserler 5-14 Mart tarihleri arasında Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde sergilenecek ve ödül töreni ise 14 Mart'ta aynı yerde gerçekleştirilecek.