Haiti Halkının Kurtuluşu Müzik İle Olabilir mi?
bustler.net /
17 Mayıs 2010
Dünyaca ünlü Haitili müzisyen Wycleaf Jean'ın "Yelé Haiti" isimli derneği tarafından, başkent Port-au-Prince'in barakalardan oluşan bölgesi Cité Soleil'de (Güneş Kent) konumlanmak üzere gerçekleştirilen uluslararası mimarlık öğrenci yarışması sonuçlandı.
RIBA tarafından organize edilen, ünlü mimar John McAslan ile Allied London tarafından desteklenen ve Cité Soleil'de gerçekleştirilecek bir müzik okulu için tasarımların beklendiği yarışma, ülkeyi sarsan felakete duyarsız kalmayan ve projenin işlevsel, fiziksel, teknik gerekliliklerine yaratıcı bir cevap vermek isteyen tüm mimarlık öğrencilerine açık olarak düzenlendi.
Birinciliğe layık görülen "Broadcast Studios" projesi.
Riskteki Haiti gençliği için çalışma olanakları yaratmak ve bir mikro-sektör oluşturmak üzere kurgulanan yarışma, müzik kayıt, radyo programcılığı ve şan eğitimlerini içeren bir bina programı sunuyordu.
Yarışmada birinciliği kazanan proje, Virginia Tech'ten Christopher Morgan'ın önerisi oldu. "Broadcast Studio" isimli projesinde Haiti halkının "ruhuna konuşan" ve Cité Soleil sakinlerine "yaşamla müzik yapma" olanağı sunma gayesi taşıyan Morgan'ın tasarımı, iki ayrı performans alanını birleştiriyor. İlki bir parka ve nehir kıyısına yüzünü dönen, diğeri ise yapının önerildiği arazinin yakınındaki yerel radyo istasyonu Radio Boukman'un kapalı mekanına açılan sahneler, yalnızca müzisyenler değil tüm müzik ilgililerini davet ediyor. "Broadcast Studios" tasarımı, Cité Soleil üzerinde yükselen konumu ile şehirde müziğin kuvvet veren rolünü sembolize ediyor.
İkincilik ödülü alan "Tent City".
İkinciliğe layık görülen projenin sahibi Tak Kei Yip, Londra'da Foster + Partners bürosunda mesleki yeterlik stajını yapıyor. Tak Kei Yip'in önerisi olan "Tent City" ise, Haiti'nin "çadır kent"inin bir tercümesi olarak karşımıza çıkıyor. "Çadır kent" mutluluk, birlik ve umudun bir sembolü olarak özetleniyor. Proje, tam olarak da mevcut konut dokusunu andıran şeması ile jürinin dikkatini çekmiş.
Üçüncü tasarım "The Air Brick".
Yarışmanın üçüncüsü, Norton Mayfield Architects LLP'de lisansüstü stajını gerçekleştiren Christopher Bradley'nin tasarımı ise "The Air Brick" (Hava Tuğlası) ismini taşıyor. Çevrede bulunabilecek malzemelerin birleşimi ile inşa edilecek bir strüktür öneren "The Air Brick" projesi, iç avlunun kayıt ve toplu performans alanı olarak kullanılacağını öngörüyor.
Dünyanın dört bir yanından üniversite ve lise öğrencilerinin katıldığı ve 108 başvurunun gerçekleştiği yarışmada değerlendirme kriterleri, tasarımın bölge için "ateşleyici" bir faktör olması, kısıtlı bir bütçe içerisinde oldukça fazla işlevi kapsaması ile ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik olarak sıralanıyordu.
Yarışmanın 15 projenin finalisti kapsayan eleme listesi, John McAslan + Partners ofisi ile ARUP çalışanlarını bir araya getiren teknik jüri tarafından belirlendi. Yalnızca derece kazanan projeler Wyclef Jean, ekibi ve John McAslan'ın değerlendirmesi ile seçildi.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın