Port-au-Prince'e Yeni İmar Planı

Filiz YAVUZ / 19 Ocak 2010
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Haiti Büyükelçisi Kenneth Merten'in, "atom bombası düşmüş bir kente" benzettiği başkent Port-au-Prince'de hükümet, kenti ayağa kaldırmak için yeni bir imar planı ve imar mevzuatı için kolları sıvadı. Haiti mimarisi üzerine çalışan İngiliz mimar John McAslan, yeni imar planının deprem ve fırtına gibi olası doğal afetlerde yapıların çökme riskini azaltmanın yanı sıra aynı zamanda da Haiti'nin geleceğini inşa etmek için çeşitli standartlar da belirleyeceğini belirtiyor.



McAslan, Haiti'ye bundan sonrası için sadece yüksek standartta bir yapılaşma önermenin, kısa vadeli bir yaklaşım olduğunu ifade ederek yabancı mimarların ve mühendislerin de dahil olduğu uluslararası anlamda finanse edilen yeniden inşa projelerinin, kentteki fiziksel dönüşümü destekler biçimde, çok iyi düşünülerek uzun vadeli planlanması gerektiğinin altını çiziyor. Ülkeye hakim olan "hızla yeniden inşa etme" dürtüsünün daha soğukkanlı olması gerektiğini vurgulayan McAslan, yıkılan binaların yerine yüksek standartta yenilerini yapmaktan ziyade daha fazla enerji tasarruflu, daha ucuz ve daha güvenli yeni tasarımlar geliştirmek için öncelikle ayrıntılı bir inceleme çalışması yapmasının şart olduğu görüşünde.

İngiliz mimar, bu noktada Haiti'de inşaat sektöründen elde edilen gelirin, Amerika Birleşik Devletleri'nden 5 kat daha fazla olduğunu hatırlatarak bu tip çalışmaların Haiti'de mümkün olduğunu ifade ediyor.

Haiti'yi ayağa kaldırma sorumluluğunun hem Haiti'de hem de denizaşırı ülkelerde yaşayan tüm mimar ve mühendislerin üzerinde olduğunu belirten McAslan, Haiti'nin geleceğini inşa etmek için belirlenen standartların sadece kaliteli çelik ve beton kullanımını düzenlemeye yönelik olmaması aynı zamanda inşaatların nereye yapılıp nereye yapılamayacağına dair de kurallar getirmesi gerektiğini düşünüyor. Çünkü Haiti, ormanların içine yapılan çok sayıda bina nedeniyle ormansızlaşma tehlikesiyle çoktan karşı karşıya gelmiş durumda. Dolayısıyla McAslan Haiti'de güdülecek olan yeni yapılaşma stratejilerinin, çevre onarım düzenlerini da kapsaması gerektiğini belirtiyor.

"Yaşam için tasarımın" başını sokmak için bir yer yapmaktan çok daha başka bir anlam ifade ettiğini savunan McAslan'a göre, uluslararası yardım kuruluşlarının desteğiyle Haiti hükümetinin yaşanan bu felaketi, son zamanların moda terimiyle, "fırsata çevirmek"ten başka çözümü yok.

Haber, The New York Times ve CNN'den derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :