Kentler ve Tatlılar

E. Seda KAYIM / 05 Ocak 2011
Bazı kentler ile özdeşleşmiş tatlı atıştırmalıklar bulunur. Ancak bu özdeşleşme, illa ki bir tatlının dünyanın başka köşesinde bulunamayacak olmasından ya da ilgili tatlının en “hasının” bulunduğu yerin o kent olmasından kaynaklanmaz.
Mozart ve Likörlü Çikolatadan Sonra Viyanalıların En Önemli Markası, Sacher

19. yüzyılın ortalarında "icat edilen" ve Viyana hatta onu meşhur eden otel ile özdeşleşen, her ikisine de her yıl binlerce turistin akmasını sağlayan Sacher Torte'nin, son derece çalkantılı ve neredeyse entrikalı bir geçmişi var… Çünkü, dönemin önemli siyaset adamlarından olan Avusturyalı Klemens von Metternich'in mutfağında başlayan bu hikaye, yıllar süren bir davaya bile konu olmuş.


"The Original Sacher Torte"

Sacher, von Metternich'in mutfağında çıraklık yapan ve diplomatın baş şefinin rahatsızlanması ile birlikte tüm işleri birden üstlenmek zorunda kalan Franz Sacher tarafından, önemsenen konuklara sunacağı şaşalı bir akşam yemeğini hazırlamak üzere işe girişmesi sonucu ortaya çıkmış. Ancak pasta –beğeni ile karşılansa da- büyük bir tezahürat ile kutlanmamış. Yıllar sonra von Metternich'in mutfağından mezun olan, kendisine Viyana'da bir delicatessen (yemek de servis edilen şarküteri) açan Sacher'in, aşçılık geleneğini devam ettiren oğlu Eduard Sacher ise, Viyana'nın ünü Fizan'a ulaşmış pastanelerinden Demel'de eğitim aldığı sırada geliştirdiği tarif ile bugünkü Sacher'i yaratmış.





Öncelikle Demel'de, sonrasında ise Eduard'ın kurduğu Hotel Sacher'de sunulmaya başlayan Sacher Torte üzerine yürüyen tartışma ise, ikinci kuşak Sacher'in iflası ve üçüncü kuşak Sacher'in "köklerine dönerek" tarifi Demel'de uygulamaya başlaması üzerine kopmuş. Demel'de, babasının tarifi üzerinden pastayı yapmaya devam eden Sacher, Hotel Sacher'in yeni sahipleri tarafından taşa tutulmuş. 1938 tarihi itibariyle, her ne kadar ilk "orijinal tarif" Demel'de hazırlanmış olsa da, Hotel Sacher de Demel de "The Original Sacher Torte" ismli ile pastalarını satmaya başlamışlar. Araya giren II. Dünya Savaşı ise bu anlaşmazlığın unutulmasını sağlamamış; 1954 senesinde otel sahipleri, açtıkları dava ile "The Original Sacher Torte" yakıştırmasının kullanım haklarının kendilerinde olduğunu öne sürmüşler.


En yakın pastanenizde rastlanabilen bir "Eduard-Sacher-Torte" imitasyonu.

Yoğun, ancak çok tatlı olmayan iki çikolatalı kek arasına sürülen ince bir katman şeftali marmeladı ve tamamını örten bitter çikolata kaplamasından oluşan Sacher Torte'nin aslında kime ait olduğu kavgası sırasında, pastanın ikinci bir kat marmeladının olup olmadığı, tereyağından mı yoksa margarinden mi yapıldığı, en üstüne de marmelat sürülüp sürülmediği gibi detaylar irdelenmiş. Pastanın, Eduard Sacher'in eşi Anna Sacher tarafından tam ortasından kesilip kesilmediği bile münazara konusu olmuş.

Sonunda da, dikkatli Sacher severlerin çeşitli ‘taklit'lerinden hatırlayacağı bir karara varılmış ve otelin, "The Original Sacher Torte" baskısı taşıyan, her diliminde tek madlen bulunan pastayı, Demel'in ise çikolata sosu ve el yazısı ile her dilim üzerine çapraz olarak ismini yazacağı "Eduard-Sacher-Torte"yi sunmasına karar verilmiş.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :