Müdavimlerin Mekânı: Karaköy Lokantası

mimarizm.com / 26 Mayıs 2022
Gündüzleri esnaf lokantası, akşamları ise modern meyhane konseptiyle 22 yıldır aynı sokakta hizmet veren Karaköy Lokantası’nın, yine aynı sokak üzerinde yer alan yeni adresinin iç mekân tasarımı Ypsilon Tasarım’a ait.

Fotoğraflar: Flufoto (Barış Aras-Elif Çakırlar)

Mimarın Göbeği bu ay Karaköy Lokantası'nda... Proje detaylarını ve öne çıkan tasarımları Ypsilon Tasarım kurucusu Yeşim Bakırküre anlatırken, mekân sahibi Aylin Okutan Kurt ise, müşterilerine sundukları lezzetlerden bahsetti:

150 metrekare oturma, 50 metrekare mutfak ve servis alanına sahip mekân İstanbul’un çok kültürlü toplum mozaiğini ve şehrin renklerini harmanlayan tasarım detaylarıyla dikkatleri çekiyor. Geniş giriş cephesinde yer alan camlı ahşap doğramalar, geniş açılım imkânıyla ve geçirgenliğiyle mekânın hareketliliğini dış mekâna yansıtarak davetkar bir etki yaratıyor. 

Yemek alanı ile mutfak bölümünü ayrıştıran duvarın kaplandığı el yapımı çiniler hiç kuşkusuz ki mekânın en dikkat çekici noktasını oluşturuyor. Ypsilon Tasarım tarafından Karaköy Lokantası’na özel olarak tasarlanan, Türkiye’nin seramik endüstrisinde öncü bir rol üstlenmiş Gorbon Seramik’in yıllara yayılan birikimi ve tecrübesiyle üretilen çiniler sınırsız birleşim ve tekrar çeşitliliğinin yanı sıra ışık gölge oyunlarıyla kendi içinde hareketlenirken, rengiyle mekâna sakin bir canlılık katıyor. 

Ypsilon Tasarım Kurucusu Yeşim Bakırküre, zamansız bir malzemeyi zamansız bir tasarıma dönüştürürken, zamana yayılan, sürdürülebilir bir etki yaratmayı hedeflediklerini ifade ediyor: “Tasarladığımız modülün kolay kavranamayan sınırları ve bir araya gelebilme çeşitliliği, farklı mekânlarda özgün bütünselliklere imkân vermekte. Aynı zamanda, gün boyu değişen ışığın etkisiyle üç boyutlu çininin üzerinde oluşan farklı yansımalar, durağan bir yüzeye görsel bir dinamizm getirmekte.”

Mekâna girenleri karşılayan bar, meze tezgâhı ve servis bölümlerinde, duvar çinilerini kapatmadan tavandan sarkan konstrüktif paslanmaz malzemeden raflar, detaylarında gizli aydınlatmalarıyla arkadaki çinileri ve üzerindekileri aydınlatarak mekânın canlılığını vurguluyor.

Girişten yemek alanına tüm mekânı kapsayan ahşap modüler tavan ise açılı ve derinlikli formuyla akustik kontrol, iklimlendirme, aydınlatma, müzik yayını gibi tüm unsurları çözmenin yanı sıra, geniş tavan yüzeyini hareketlendirerek ortama kimlik kazandırıyor.

Giriş bölümünde yer alan barın tezgâhı, pütürlü ve mat yüzeyiyle doğal taşın temasını yumuşatıyor. Barın arkasındaki ayna kaplı duvar ise ahşap tavan sisteminin yansımayla oluşan devamlılığını sağlarken, aynı zamanda giriş alanına derinlik kazandırıyor.

Lokanta girişinin sol bölümünde yer alan büyük cam, yüzeyinde sergilenen “alıntı”larla “CaMekan”a dönüşüyor. CaMekan, Karaköy Lokantası’nın daha önceki mekânında farklı bir konseptle başlattığı vitrin yerleştirmelerinin bir devamı olarak nitelendirilmekte. 

Oral Kurt & Aylin Okutan  

Karaköy Lokantası’nın yeni mekânı beklentilerinizle nasıl örtüştü? 

Karaköy Lokantası 20 yılı aşkın süredir servis veren bir müdavim lokantası. Bu yüzden taşınmak zorunda kalmak ve bu süreci yönetmek çok kolay olmadı aslında. Yeni mekân için ilk önceliğimiz ruhumuzu kaybetmeden yenilenmek (taklitlerinden ayrışmak) ve biraz da modernleşmekti (bulunduğu binanın yapısına uygun şekilde). Bu yüzden hem bizim müdavimimiz hem de çok iyi arkadaşımız olan, bizi çok iyi tanıyan ve anlayan bir mimarla çalışmayı seçtik. Sonuçta tüm beklentilerimizi karşılayan, içimize çok sinen, çok kısa sürede sanki yıllardır buradaymışız hissi yaratan bir mekan oluştu.     

Sizin katkılarınız ne yönde oldu?

Proje süresince Yeşim ve ekibiyle aynı ofisi paylaştık. Her adımda birlikte hareket ettik. Tüm kararları birlikte aldık. En doğruyu bulana kadar pes etmeden, sabırla çalıştı tüm ekipler.

Mutfak Şefi Asu Kurt

Öğle yemeği ve meyhane menüsünden bahsedebilirsiniz. Ziyaretçilerinizle özdeşleşen tatlar var mı? 

Öğle yemeğinde her gün değişen oldukça dinamik bir menümüz var. Menümüzde çorba, salatalar, zeytinyağlılar, birkaç sıcak sebze yemeği (taze fasulye, patlıcan karnıyarık, etli yaprak sarma, kuru fasulye vs.), birkaç çeşit et yemeği, bir ya da iki çeşit balık, pilav, makarna ve yine birkaç çeşit tatlı bulunur. Bu yüzden hemen her gün gelen müdavimlerimizi rahatlıkla ağırlayabiliyoruz. Her gün değişen yemeklerin yanısıra etli hünkarbeğendi, ciğer tava ve mantı gibi her gün menüde olan birkaç yemeğimiz var. Sanırım bunlar aynı zamanda ziyaretçilerimizle özdeşleşen tatlar. 

Akşam servisinde ise meyhane menüsüne geçiyoruz. Yaklaşık 35-40 çeşit soğuk mezenin yanısıra, ara sıcaklar, ızgara balık ve et çeşitleri var. Zeytinyağlılardan enginar dolması, ara sıcalardan ciğer tava, çıtır mantı ve kabak pancar tava sanırım en çok sevilenler.

Sizin favorileriniz nelerdir? Gelen bunu yemeden kalkmasın dediğiniz yemekler/mezeler…

Ben öğle menümüzdeki sebze yemeklerini çok seviyorum. Zeytinyağlılardan yoğurtlu taze bakla, barbunya pilaki ve enginar dolması, sıcak yemeklerden taze fasulye, etli sarma, patlıcan karnıyarık ve tabii ki etli hünkar beğendi benim en sevdiklerim.    

Mezelerden de acılı yoğurtlu patlıcan, yoğurtlu kabak mücver, hardal soslu levrek marin, ara sıcaklardan ciğer tava ve kabak pancar tava, ana yemeklerden ızgara köfte veya mevsim balığı denenmeli bence.

 

*

Proje Künyesi

Tasarım Ekibi: Yeşim Bakırküre / Proje Ekibi: Abdullah Akçay
Danışman: Hayriye Sözen
İşveren: Alp Oral Kurt
Ana Yüklenici: Ada Yiyecek İçecek ve Turizm Hiz. Tic. Ltd. Şti.

Alt Yükleniciler
Fayansların Üretimi
: Gorbon Seramik 
Doğaltaş Zemin ve Duvar Kaplamaları, Tezgahlar: Tureks 
Metal Konstrüksiyon ve Cephe Kaplamaları: Metal Dekorasyon
Ahşap İmalatları: Hisar Dizayn Dekorasyon
Aluminyum Doğramalar: Metaltek, Reynaers
Havalandırma ve Klima Tesisatı: MKM Havalandırma Klima
Güneşlik ve Tente imalatı: Crockist
Alçıpan İşleri: Yaşar Sayan
Seramik ve mermer zemin uygulamaları: Hasan Yılmaz
Boya işleri: Murat Koçak 
Mekanik Proje: Ar Tesisat
Elektrik Projesi: Resaş Elektrik
Tesisat Projesi: Ar Tesisat, Nail Daşdemir
Endüstriyel Mutfak Projesi: Dilber Korkut
Aydınlatma Tasarımı: Onoffld
3 Boyutlu Görselleştirme: Kerem Baş
Şantiye Yöneticisi: Barış Keleş
Proje Başlangıç-Bitiş Yılı: 2020-2021
İnşaat Başlangıç-Bitiş Yılı: 2020- 2021
Arsa Alanı: 300 metrekare / Toplam İnşaat: 200 metrekare


 
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
  • Barış keleş 3 yıl önce Her şey çok güzel. Karaköy Lokantası tüm çalışanları ve yönetimi tebrik ediyorum, iyi tanıdığım için. Saygılarımla
  • EROL ÖZBERK 3 yıl önce Doğru bir düşünce ve uygulama. Karaköy'ün yeni gelişimine, evrimesine uymak ve o leziz tatlarla yeni mekanda yeniden tanışmak hoş olacak. Sağlıkla, iyi işler dilerim.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :