Tasarım, Teknoloji ve Deneyim
mimarizm.com /
21 Şubat 2011
Tasarım, Teknoloji ve Deneyim
Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu (4T Grubu) tarafından düzenlenen "Tasarım, Teknoloji ve Deneyim" başlıklı seminer, Türkiye tasarım tarihinde üretilen nesnelerin teknolojik bağlamları çerçevesinde çeşitli temaları gündeme getirecek.
Bu altıncısı gerçekleştirilecek olan etkinlikte sunulabilecek bildiri temaları şöyle sıralanıyor:
Tasarım, teknoloji ve bedensel deneyimler:
Bedenlerin nesneyi yaptığı kadar nesnelerin de bedeni yaptığı ve bedenin her zaman külürel bir olgu olduğu 1980'lerden beri tartışılageliyor. Örneğin moda alanında formel ve spor giysilerin farklı beden dilleri yaratmaları; mimarlıkta geleneksel ve dijital teknolojilerle üretilen mekanların farklı bedensel karşılaşmalara yol açmaları; endüstriyel tasarımda farklı teknolojilerin doğurduğu gündelik kullanım nesnelerinin apayrı bedensel deneyimler doğurmaları bu önermenin somut göstergeleri arasında. Bu tema tasarlanan nesnenin teknolojisiyle fiziksel bedenlerin ilişkilerine odaklanmayı amaçlıyor.
Tasarım, teknoloji ve zihinsel/duygusal/psişik deneyimler:
Bilgisayar, Ipod, Ipad gibi teknoloji bazlı tasarımların bedenlerle yarattığı maddi etkileşimler dışında zihinsel, duygusal ve psişik sonuçları da olduğu yadsınamaz. Tasarım nesnelerinin teknolojisiyle bellek ilişkileri; geleceğe yönelik tasarım olgusunun yarattığı çekicilik; tasarım teknolojilerinin nostalji olgusuyla eklemleniş biçimleri; dijital teknolojilerin yarattığı yeni iletişim biçimleriyle tasarımın etkileşiminin oluşturduğu öznesel deneyimler bu kategoride düşünülebilir.
Tasarım, teknoloji ve iktidar:
Tasarım ve üretim teknolojileri ekonomik, politik ve kültürel iktidarlarla bazan dolaysız ama çoğu kez de dolaylı olarak eklemleniyorlar. Bu ilişkilerin yol açtığı bireysel ya da toplumsal deneyimlerin, tüketim kalıplarından eleştirel tasarım pratiklerine kadar uzanan sonuçları var. Cep telefonlarının giderek karmaşık elektronik ağlara dönüşmesini protesto eden sadece konuşma amaçlı modellerin üretilmesi en güncel örneklerden. Bu kategorideki sunumların tasarım, teknoloji ve iktidar ilişkisini kişisel ya da toplumsal deneyimler tabanında irdelemesi bekleniyor.
Altıncı 4T seminerine katılmak isteyenlerin, sunum başlıklarını 250-300 kelimelik bir özet ile birlikte ve İngilizce/Türkçe olarak 1 Mart 2011 tarihine kadar ilgili e-posta adresine iletmeleri gerekiyor. Değerlendirme sonuçlarının ise 15 Mart'ta duyurulacağı bildiriliyor.
12 – 13 Mayıs 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan "Tasarım, Teknoloji ve Deneyim" Semineri'ne katılım ücreti ise, konferans süresince öğle yemekleri, çay/kahve servisleri ve kapanış kokteyli ile konferanstan sonra yayınlanacak olan bildiri kitabının bir kopyasını kapsayacak şekilde 100 TL tutarında olacak.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın