İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde Kütüphane Haftası

mimarizm.com / 26 Mart 2018
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 54. Kütüphane Haftası’nı bir dizi etkinlikle kutluyor. 26 - 31 Mart  tarihleri arasında kapılarını her akşam saat 20:00’a kadar açık tutan kütüphane, çeşitli atölye, söyleşi ve araştırma sunumlarına ev sahipliği yapıyor. 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 54. Kütüphane Haftası’nda bir dizi etkinlik düzenliyor. Bu sene “Kültürel Değişim ve Kütüphaneler” teması çerçevesinde gerçekleştirilen hafta kapsamında, Aslı Erel, Çağlayan Çevik ve Aydın İleri, kütüphane, kütüphanecilik ve okuma kültürü üzerine birer söyleşi gerçekleştiriyor. Dr. Hatice Adıgüzel’in Osmanlı sergicilik tarihine odaklı araştırması, Arka Oda Toplantısı ile tarih meraklılarına sunuluyor. Program kapsamında ayrıca, Pera Müzesi Eğitim Bölümü iş birliğiyle yetişkinlere yönelik kitap ayracı, ekslibris ve kitap kapağı tasarım atölyeleri düzenleniyor.    

Kütüphane Haftası’nın ilk etkinliğini Aslı Erel’in “Köprülü Kütüphanesi Su Yolu Haritalarının Onarım Süreci ve İstanbul’a Su Yolları Üzerinden Bakmak” başlıklı konuşma oluşturuyor. 27 Mart Salı günü saat 18:30’da düzenlenen konuşma, Köprülü Kütüphanesi Su Yolu Haritaları’nın restorasyon sürecini mercek altına alıyor.

Etkinlik dizisinin ikinci ayağını, Çağlayan Çevik’in gerçekleştireceği “Teoride ve Pratikte Kütüphane” başlıklı söyleşi oluşturuyor. Çevik söyleşide, kütüphane kavramının teorideki ve pratikteki uygulamalarını tartışmaya açarken, birinci elden tanıklıkları da izleyiciyle paylaşıyor. Söyleşi, 28 Mart Çarşamba günü saat 18:30’da gerçekleşiyor. 

Dr. Hatice Adıgüzel’in “Bir Tasarımın İzinde: Yeni Bulgular Işığında Raimondo D’Aronco’nun İlk İstanbul Projesi: Dersaadet Ziraat ve Sanayi Sergi-i Umumisi” başlıklı sunumu, 29 Mart Perşembe günü saat 18:30’da Arka Oda’da gerçekleşiyor. Araştırma, 1894 yılındaki büyük İstanbul depremi nedeniyle iptal edilen “Dersaadet Ziraat ve Sanayi Sergi-i Umumisi” sergisine odaklanırken, mimar Annibale Rigotti’nin projeye katkılarını tanıtma amacı taşıyor.

Aydın İleri’nin Antik dönemden günümüze okuma pratikleri ve araçlarına odaklandığı “Okuma Kültürü Bağlamında Türkiye'den Notlar; Kitap, Kütüphane, Kültür” başlıklı söyleşisi, 30 Mart Cuma günü saat 18:30’da gerçekleşiyor. Söyleşi, Cumhuriyet dönemi okuma kültürüne, halkevlerine, köy enstitülerine ve halk kütüphanelerine de ışık tutuyor. 

Kitap Ayracı ve Ekslibris Atölyeleri

54. Kütüphane Haftası kapsamında, Pera Müzesi Eğitim Bölümü iş birliğiyle düzenlenen “Kitap Ayracı” atölyesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün rehber eşliğinde gezilmesi ile başlıyor. Ardından katılımcılar, dergi, gazete kupürleri, kitap gibi geri dönüşümlü kağıtlar kullanarak origami tekniğiyle, kendi kitap ayraçlarını tasarlıyor. Atölye, 28 Mart Çarşamba günü saat 16:00’da gerçekleşecek.

“Ekslibris ve Kitap Kapak Tasarımı” atölyesi, koleksiyonlar ve özel eserler bölümü hakkında bilgilerin aktarıldığı Enstitü turunun ardından gerçekleşiyor. Atölyede katılımcılar, kauçuk tabakayı kazıyarak bir ekslibris üretiyor, ardından renkli kartonlar, organik ipler ve kişiselleştirebilen damgalarla defter kapakları tasarlıyor. Atölye, 31 Mart Cumartesi günü saat 13:00’da yapılacak.

Program kapsamındaki tüm etkinlikler ücretsizdir. Pera Müzesi Eğitim Bölümü işbirliğiyle gerçekleştirilen atölyelere rezervasyon gereklidir. (Detaylı bilgi ve kayıt: egitim@peramuzesi.org.tr)

* * *

54. Kütüphane Haftası Programı:

27 Mart Salı
18:30  Konferans: “Köprülü Kütüphanesi Su Yolu Haritalarını Onarım Süreci ve İstanbul’a Su Yolları Üzerinden Bakmak”, Aslı Erel

28 Mart Çarşamba
16:00  Atölye: Kitap Ayracı
18:30  Söyleşi: “Teoride ve Pratikte Kütüphane”, Çağlayan Çevik

29 Mart Perşembe
18:30  Arka Oda Toplantısı: “Bir Tasarımın İzinde: Yeni Bulgular Işığında Raimondo D’Aronco’nun İlk İstanbul Projesi “Dersaadet Ziraat ve Sanayi Sergi-i Umumisi”’, Dr. Hatice Adıgüzel

30 Mart Cuma
18:30  Söyleşi: "Okuma Kültürü Bağlamında Türkiye'den Notlar: Kitap, Kütüphane, Kültür", Aydın İleri

31 Mart Cumartesi
13:00  Atölye: Ekslibris ve Kitap Kapak Tasarımı

* * *

Konuşmacılar hakkında:

Aslı Erel
1980 yılında İstanbul’da doğdu. Lisede modern cilt ve özgün baskı eğitimi aldı. Aynı dönem Mimar Nakkaş Semih İrteş’in atölyesinde asistan olarak çalışmaya başladı. Topkapı Sarayı Klasik Sanatlar eğitim programında ahşap üstü kalem işi ve tezhip eğitimini tamamladı. İlk olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğrafçılık bölümünü ve sonrasında Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm bölümünü bitirdi. Mimari Restorasyon sektöründe uzun süre restorasyon ve desen tasarımı üzerine çalıştı. Aynı dönem kişisel resim çalışmalarına ağırlık verdi ve çeşitli sergilere katıldı. Restorasyon ve konservasyon alanında farklı disiplinleri önemsemesinden dolayı ikona ve kâğıt konservasyonu alanında eğitimler aldı. Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesinde yazma eser konservasyonu üzerine bağımsız olarak (gönüllü) çalıştı. Halen Fener Rum Patrikhanesi restoratörlerinden Venizelos Gavriliakis ile birlikte “Ieri Parakatathiki” laboratuvarında kâğıt, tuval ve ahşap üzeri ikona restorasyonu alanında çalışmaktadır.

Aydın İleri
Aydın İleri, 1977’de İstanbul Kadıköy'de doğdu. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü'nden, 2011 yılında Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Yüksel Lisans Programı'ndan mezun oldu. 2006’da Anfora Yayıncılık’ı kurdu. Yayıncılık ve Kütüphanecilik çalışmalarını aktif olarak sürdüren Aydın İleri birçok STK'ya üye ve gönüllü olarak çalışmalar yapmakta, Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Başkan Yardımcılığı ve Okul Kütüphanecileri Derneği (OKD) Başkanlığı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) Yönetim Kurulu Üyeliği görevleri halen devam etmektedir. Telif Hakları, Fikri Haklar vb. konularda çalışmaları bulunan Aydın İleri, yayıncılık ve kütüphanecilik alanında bilirkişi olarak görev yapıyor, Bergama Belediyesi Bergama Araştırmaları Kütüphanesi Koordinatörü olarak çalışıyor.

Çağlayan Çevik
MSGSÜ Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Hürriyet Gazetesi'nde kültür sanat muhabiri olarak çalıştı. Aylık sanat gazetesi İstanbul Art News'la beraber yayımlanan IAN Edebiyat'ın yayın yönetmenliğini yaptı. Başta Hürriyet Gazetesi, Radikal Kitap, K24 olmak üzere çeşitli yayınlarda yazı ve röportajlarıyla yer aldı. Kırmızı Kedi Yayınları'nda yayın koordinatörü / editör olarak kitapla yakın temasını sürdürüyor.

Dr. Hatice Adıgüzel
İstanbul Üniversitesi’nde okutman olarak görev yapan Hatice Adıgüzel, yüksek lisansını MSGSÜ Türk İslam Sanatları bölümünde, doktorasını İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi alanında yaptı. Türk-İslam Sanatı, sanat tarihi ve mimarlık alanlarında çalışmalarına devam ediyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :