V. İstanbul Mimarlık Kent Filmleri Festivali Başladı!

mimarizm.com / 18 Nisan 2011
V. İstanbul Mimarlık Kent Filmleri Festivali Başladı

Ofsayt

Ofsayt, futbolcu olma umuduyla Türkiye'ye gelen ve yolları İstanbul'da kesişen iki kaçak Afrikalı göçmenin, Taju ile Rachid'in hikâyesidir. Taju 3. lig bir futbol takımına girme hayali kurarken Rachid Avrupa'ya, İngiliz sevgilisinin yanına gitmenin yollarını aramaktadır. Futbolcu arkadaşları Festus Okey'in polis gözaltında öldürülmesi, iki dostun Türkiye'de tutunmaya dair umutlarına darbe vurur.

Reyan Tuvi: Yurtiçinde ve yurtdışında, farklı kültürler üzerine çekilen birçok belgeselin araştırmasını, prodüksiyonunu ve metin yazarlığını üstlendi. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans, İngiltere'de Sheffield Northern Media School'da Belgesel bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Ordu'da Bir Argonot

Konu Karadeniz ve doğa sevgisi olunca akla hemen gelecek "birkaç iyi adam"dan biri Argonot Enis... İstanbul-Ordu arasındaki 1000 kilometrelik yaya yürüyüşü ya da Vosvos Şenliği gibi, gerçekleştirdiği çeşitli bireysel ve toplu etkinliklerle tanınan; kimilerinin "68'li Fruko" diye andığı; adı artık efsaneleşmiş olan Enis Ayar'ı bu filmle birlikte, yaşadığı ve güzelleştirmek için mücadele ettiği Ordu'da tanıma fırsatını elde ediyoruz. Orduluların ağzından Enisyar'ı tanırken, ömrünü çevresindeki güzellikleri artırmaya ve paylaşmaya adamış bir insanın bütün zorluklara rağmen neler yapılabileceğini görüyoruz. Her şeye rağmen bu çabaların sonuç alabileceğinin güzel bir örneğine tanık oluyoruz. Çevresindeki doğa ve kültür değerlerini koruma güdüsü ve tükenmek bilmeyen enerjisiyle projeden projeye koşan, yaşadığı şehrin yaşamını etkilemiş bu 60'lık delikanlı bize, her şehre bir Enis Ayar gerek, dedirtiyor.

Rüya Arzu Köksal: Turkishmoon Films'in kurucusu. İlk belgeseli Yollar Çimen Bağladı (2006) İFSAK ve Boston Türk Filmleri Festivali'nde En İyi Belgesel seçildi. Kısa belgeseli Eski Foça'da Yeni Hayat (2007), UNDP Sürdürülebilir Kalkınma Proje Yarışması Ödülü kazandı. Bir önceki belgeseli Son Kumsal (2008), TRT Belgesel Film Yarışması'nda En İyi Belgesel seçildi, yurtiçinde ve yurtdışında büyük beğeni topladı ve dikkatleri Karadeniz sahillerinde yaşanan yıkıma çekti. Bir bakımdan Son Kumsal'ın devamı niteliği olan "Ordu'da Bir Argonot", doğa ve kültürün yılmaz savunucusu Enis Ayar'ın gözünden modernite algısını sorgularken, memleket sevgisini yeniden tanımlıyor.

Doğa Nöbeti

Sık orman dokusunun ardına gizlenmiş ahşap evlerde yaşam, kendi ritminde sürüyor. Ne kadarını görüyoruz? Sonsuzluğa uzanan yaylaların ardında bambaşka sesler yankılanıyor. Ne kadarını anlıyoruz? Derenin gözü körleşirken, suyun dili kesilirken, ne kadarını duyuyoruz?
"Türkiye'nin yağmur ormanları", Karadeniz'in akarsularını kuşatan, sayıları 700'e ulaşan HES'lerin gölgesinde bir isyan başlatıyor. Kemençe ve tulumun sesi bu kez, dere başlarında tutulan kamp nöbetleri eşliğinde hüzün ve öfkeyle ormana yayılıyor. Kastamonu-Cide'yi boylu boyunca kaplayan Loç Vadisi, Trabzon-Çaykara'ya hayat veren Solaklı Deresi, Rize'nin İkizdere Deresi, Artvin'in can damarı Macahel bölgesi, bölge halkının protesto çığlıklarıyla çağlıyor. Tek bir dere üzerinde 32 hidroelektrik santrali ve santral inşaatlarına karşı açılmış 65 dava...
Türkiye'nin en önemli doğa koruma alanlarından biri olan Doğu Karadeniz Havzası...
Sayıların ötesinde, bölge halkından sivil toplum kuruluşlarına kadar gittikçe büyüyen bir karşı duruş; doğanın, bölge insanının HES'lere karşı verdiği yaşam mücadelesi, Karadeniz türküleri eşliğinde...

Enis Küçükdoğan: 1982 yılında İzmir'de doğdu. Ege Üniversitesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü'nden mezun oldu. 2006 yılından bu yana İz TV'de kurgu yönetmenliği yapıyor.

Son Kale

"Son Kale", tarihi antik dönemlere dayanan, İzmir'in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kadifekale'nin kentsel dönüşüm sürecine ait hikâyesini anlatıyor. Bu süreçte semtin ve sakinlerinin başına gelenler ve başından geçenler içerden bir gözün tanıklıklarıyla veriliyor. Kale'nin trajik yazgısı, semtin sakinlerinin, yetkililerin, hukuk ve bilim insanlarının görüşleriyle desteklenerek yansıtılıyor. Bu hikâyeyle Kadifekale örneğinden yola çıkılarak kentsel dönüşüm projeleriyle değişen hayatların, kırılan umutların hikâyesine insandan yana bir bakışla yaklaşılmaya çalışılıyor.
"Son Kale" bir değişimi anlatırken, teknokratların unuttuğu ya da göz ardı ettiği "insan" gerçeğini, bize bir ağıt diliyle hatırlatıyor.

Zuhal Akmeşe: 1981 yılında Mardin'de doğdu. Afyon Kocatepe Üniversitesi Uşak Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü'ne girerek 2010 yılında burayı birincilikle bitirdi. Halen tezli yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Bugüne dek sekiz kısa filme ve dört belgesele imza attı.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :