V. İstanbul Mimarlık Kent Filmleri Festivali Başladı!

mimarizm.com / 18 Nisan 2011
V. İstanbul Mimarlık Kent Filmleri Festivali Başladı

Uluslararası programda yer alan filmler

Patırtıya Yer Vermek / Accommodating Roughhouse

"Patırtıya Yer Vermek", Stockholm'ün güneyindeki Högdalen mahallesinde planlanan yeni bir kaykay parkının ardındaki hikâyeyi anlatıyor. Avrupa'da türünün en büyüğü olması planlanan Highvalley Skate Park adındaki pist, kaykaycılar, politikacılar, tasarımcılar ve şehir plancılarının işbirliğiyle yaratılıyor.

Eray Çaylı: Lisans eğitimini İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nde tamamladı. Stockholm'deki Konstfack Üniversitesi'nden deneyim tasarımı konusunda master derecesi aldı. Halen University College of London Bartlett School of Architecture'da mimarlik tarihi ve mimarlık kuramı alanında doktora yapıyor. Doktora çalışmalarının yanı sıra tasarım ve mimarlık konusunda yazılar yazıyor.

Archicoustics - Sesli Bir Mimarlık / Archicoustics - A Sound(ing) Architecture

Hollanda'da özel tasarım bir ses binasının içinde sizi akustik bir yolculuğa çıkaran, sese dayalı bir film. Görsel imgelere değil seslere odaklanan yeni tipte bir mekânsal sunum. "Archioustics", gündelik yaşamlarımızda işitsel bir an olma iddiasında.

Paul Michielsen: Lisans eğitimini AKV St Joost Breda'da 2004 yılında tasarım üzerine tamamladıktan sonra 2009 yılında AVBR Rotterdam'dan yüksek lisans derecesini aldı. Neutelings Riedijk ve KCAP Rotterdam gibi çeşitli uluslararası şirketlerde çalıştı. Halen Amsterdam'da akustik, kentsel tasarım ve mimarlık alanlarında uzmanlaşmış kendi ofisine sahip ve Baarle-Nassau'nun da ortağı. Aynı zamanda AKV St Joost Breda, AVBR Rotterdam ve Academy Ljubljana'da dersler veriyor.

Babil / Babel

Metropol için köylerini terk eden iki genç çiftçi, Çin'in dağlarından Şanghay kulelerinin tepesine geliyor. Babil, bugünün Çin'ine ait bir alegori. Karakterler zamanda ilerliyor ve ülkenin karşı karşıya olduğu tarihsel sürecin görülmemiş hızına acıyla tanık oluyorlar. Tarihçi Marc Bloch 1930'larda şöyle demişti: "Her şeyin ötesinde tek bir özellik var ki bugünün uygarlığını daha öncekilerden ayırır: Hız. Bir nesil içinde çok büyük değişimler yaşandı". Bu, 20. yüzyılın Batılı tarihinin bir bölümüdür. Bugün aynı olgu Çin'de yaşanıyor, dönüşüm birkaç yıl içinde gerçekleşiyor.

Hendrick Dusollier, gerçek çekimleri 3D sanal mekânlarla kaynaştıran filmler yapıyor. Barselona'nın eski mahallelerinde zaman ve hafıza üzerine ilk kısa filmi "Obras" uluslararası festivallerde 30'un üzerinde ödül aldı ve 2006 Cesar ödülüne aday gösterildi. Televizyon ve reklam filmlerinde sanat yönetmenliğinin yanı sıra deneysel "Face", Canal+ için 3D enstalasyon "Facebox" ve Meksika'daki 2007 Guanajuato Film Festivali için "Fade to Black" isimli filmleri, kendi yapım şirketi StudioHdk'nin prodüktörlüğünde gerçekleştirdi. 2005 yılından bu yana yaptığı çok sayıda yolculuk sırasında Çin toplumunun değişimini yansıtan çekimler yaptı.

Yıkmak ve Yapmak, Bir Fabrikanın Hikayesi / Destruir y Construir, Historia de una Fabrica

Yıllarca süren tartışmaların ardından, aralarında mimarlar, sanatçılar, antropologlar ve gecekondu sakinlerinin de bulunduğu çeşitli yerel aktivist grupların baskısı sayesinde, Barselona'daki Poble Nou sanayi bölgesini etkileyen kentsel dönüşüm planlarında yok edilmek istenen eski Can Ricart fabrikası yıkılmaktan kurtarıldı.

Jacobo Sucari: 1958 yılında Arjantin Buenos Aires'te doğdu. TV için belgeseller ve genişletilmiş belgesel gibi deneysel formatlar üzerine çalışıyor. Görsel sanatçı ve belgesel yönetmeni olarak yaptığı işler bugüne dek sinema, TV, festivaller, müzeler ve sanat merkezlerinde gösterildi.  İsrail'de Tel-Aviv Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Sinema-TV eğitimi aldı, İspanya'da Barselona Üniversitesi'nde iletişim dalında doktora yaptı. Belgesel film geleneğini öncü-deneysel yaklaşımla birleştiren Sucari, belgesel çalışmalarını ve görsel-işitsel enstalasyonlarını sunmak üzere çeşitli kurumlara, festivallere ve "Genişletilmiş Belgesel, Ekran ve Mekân" başlıklı bir seminere davet edildi.

Sonsuz Jest / La Broma Infinita / The Infinite Jest

Ekonomi, hayatlarımızı koşullandırır. Azlık, doğanın kendisinde var olan bir kısıtlamadır. İnsan ürünü değildir. Bu çözümsüz bir açmaz. Hayatta kalmak için bitmeyen bir kavga.

David Muñoz, İspanya'da bulunan film yapım şirketi HIBRIDA'nın kurucusu ve yönetmeni. Uluslararası film festivallerinde pek çok ödül almış kurgu ve belgesel filmlerin yazarı, yönetmeni ve yapımcısı. "Flowers of Rwanda" filmiyle En iyi İspanyol Kısa Belgeseli olarak 2010 Goya Ödülünü aldı. Uluslararası festivallerde jüri üyeliği yaptı, sinema okullarında dersler verdi.

Nekropolis / Necropolis

Nekropolis – yapım ve yıkım arasında ritmik bir şekilde gidip gelen otonom bir organizma olarak bir kent.

Kertsin Gramberg: 1976 yılında Almanya'da doğdu. Fizyoterapi eğitimi alıp 2000-2003 yılları arasında Münih'te bir klinikte fizyoterapist olarak çalıştıktan sonra iki yıl tiyatro eğitimi aldı ve 2005-2011 yılları arasında da Köln Medya Sanatları Akademisi'nde okudu.

Le Havre'dan Gelen Kartlar / Postcards from le Havre

Bir çocukluk imgesinin içine yürümek sıra dışıdır. (Chris Marker)
Ben bunu yapabildiğim için şanslıyım: Le Havre'ye her gittiğimde. Oysaki orada hiç yaşamadım, orayla hiçbir bağlantım yok. Le Havre'nin cadde ve sokaklarında, binalarında, dükkânlarında çocukluğumun tadı var. Le Havre'de hiçbir şey yaşlanmamış, hiçbir şey bozulmamış, zamanda donmuş. Kentin genç oluşundan mı, rekonstrüksiyonun iyi yapılmasından mı? Mükemmel kenti yaratmak isteyen Auguste Perret'nin zekâsından mı? Her bakımdan müzikal oluşundan mı? Film, izleyenleri Dominique Reymond'un sesinin rehberliğinde zamanda, kentte, çocuklukta bir yolculuğa davet ediyor.

Françoise Poulin-Jacob: Edebiyat ve sinema eğitimi aldıktan sonra birkaç yıl senaryo yazarı olarak çalıştı. Bu sırada ilk kısa filmini yaptı. Daha sonra önce senaryo yazarı ardından da yönetmen olarak televizyon için çalıştı. Daha kişisel çalışmalar geliştirebilmek arzusuyla 2005 yılında ilk belgeselini yazdı ve yönetti. Ardından "Le Havre'dan Gelen Kartlar" projesini geliştirebilmek için birkaç ayını FEMIS Belgesel Atölyesi'nde geçirdi. Aynı zamanda devam eden birkaç proje üzerinden fotoğrafçılıkla uğraşıyor.

Susamışlık / This Thirst

"Şu Susuzluk" bizi Dubai'deki asma trenin içinde hipnotik bir yolculuğa çıkarıyor. Rayların etrafındaki sınırlayıcı orantısız mimarlık, yolların ve binaların arasında kıvrılarak ilerleyen bir kamera tarafından kaydediliyor. Şarkıcı Reham, rahatsız edici bir mesajla bu yolculuğa eşlik ediyor.

Frangois Vogel: 1971 yılında doğdu. Vogel'in çılgın görsel-işitsel icatları, dijital sanat çalışmalarında kamera kullanarak yaptığı deneylerden ortaya çıkıyor. Hamur gibi yoğurarak ("Cuisine", "Tournis", "Trois petits chats") ya da kristal gibi parçalayarak ("Rue Francis", "Faux plafond", "Les Crabes") görüntüleri ve kavramları değiştiriyor.

Yarım Kalmış İtalya / Unfinished Italy

Yarım kalmış mimari: İtalya'nın modern yıkıntıları arasında bir gezinti. Geleceğinden emin olmayan bir dönemin sembollerine ve politik bozulmanın bu çelişkili ürünlerini yeniden oluşturan insanlara bir bakış. Burada yarım kalanlar, yaratıcılığın kaynağına dönüşüyor...

Benoit Felici: 1984 yılında Fransa'da doğdu. İtalyan kökenli oluşu ve belgesel tutkusu onu kuzey İtalya'da bulunan belgesel film okulu ZeLIG'e götürdü. Kanada'daki EyeSteelFilm (2009) de dahil olmak üzere çeşitli prodüksiyon şirketlerinde çalıştı

Çin'de Kentleşme – Mutluluk Her Yerde / Urbanisation in China - Happiness is Seen Everywhere

Çin'de daha önce görülmemiş bir hızla yeni şehirler ve mahalleler doğuyor. Genellikle küçük köylerde ya da kent merkezlerindeki çöküntü bölgelerinde yaşarken yerlerinden edilen insanlar yeni kentlerde yeni sosyal yapılarla karşılaşıyorlar. Apartman daireleri büyük ve temiz, ama bu yüksek binalarda kendilerini evlerinde hissediyorlar mı?
"Yeni zenginler", temalı mahallelerde güzel bir ev satın alabiliyorlar. Ama Thames Town ya da Holland Village'ın kent merkezleri boşalıyor. Bu alanlar da daha çok, düğün fotoğraflarına iyi bir arka fon olacak bir çevre arayan yeni evliler tarafından kullanılıyor.
Çin'in yeni kentleşmiş insanları, hikâyelerini anlatıyorlar.

David Lingerak: Daha önce mimarlara web tasarımı işi yapan David Lingerak, 2006 yılında tesadüfen Bolex 8 mm kamerasını buldu ve sadece film çekmekle uğraşmaya karar verdi. O günden sonra çoğu mimarlıkla ilişkili olmak üzere çok sayıda kısa reklam ve belgesel filmleri yaptı. 2010 yılında ilk uzun belgeselini çekmeyi planlamaya başladı ve 2011 yılında Hollanda Mimarlık Fonu'nun desteğiyle "Çin'de Kentleşme – Mutluluk Her Yerde" filmi ortaya çıktı.

Ne Tuzlu Bir Göldü Benim Gölüm / What a Salty Lake was My Lake

Gölün tuzlu suyunun tatlı suya dönmesiyle bölgenin ve gölün ekosistemi kaybolur.

Hassan Ghahremani: 1976 yılında İran'da doğdu. Yönetmen olarak master derecesi aldı. Belgesel ve kurmaca kısa filmler çekiyor.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :