V. İstanbul Mimarlık Kent Filmleri Festivali Başladı!
mimarizm.com /
18 Nisan 2011
V. İstanbul Mimarlık Kent Filmleri Festivali Başladı
Tetrist
"Tetrist" İstanbul'un günümüz manzarasının kaybedilen bir tetris oyunu olarak yeniden düzenlenmesidir. Oyun, 16. yüzyılda Matrakçı Nasuh'un yapmış olduğu bir minyatürden alınan Pera Bölgesi detayının yenilen çalışılmış bir görüntüsüyle başlar ve İstanbul'un son yüzyılını belgeleyen müzikler eşliğinde ilerler. Galata Bölgesi'nin son yüzyıla ait binaları tetris parçaları halinde düşer ve görünmez bir oyuncu tarafından yerleştirilir. Önce taş, sonra beton binalar yükselir, yer yer satırlar kaybolur; bina tipleri müzikle birlikte değişir ve bölgenin görünümü günümüzde tanıdığımız görüntüsüne yakınlaşır. Parçalar hızlandıkça kadraj, oyuncusu yenilmekte olan bir tetris oyunundaki gibi tepeleme dolmaya başlar. İnşası hızlanan binalar Galata Kulesi'ni de geride bırakarak kadrajın üst noktasına ulaşınca "Game Over" yazısı belirir.
Mesrure Melis Bilgin: 1980 yılında İstanbul'da doğdu. Özel Amerikan Robert Lisesi'nin ardından lisans eğitimini ABD'de Bennington College'da resim ve tiyatro alanlarında yaptı. Bilgi Üniversitesi'nde sinema yüksek lisansını tamamladı. Yurtdışı ve yurtiçinde çeşitli sergilere katıldı, yönetmen ve dramaturg olarak çeşitli tiyatro projelerinde yer aldı. Halen İstanbul'da Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Kısa film, resim ve tiyatro çalışmalarını sürdürüyor.
Urbanbugs
Urbanbugs, dünyanın birçok ülkesinde ciddi bir şekilde popülarite kazanan, renkli yapısı ile şehirlere görsel zenginlik katmasının yanında, içerdiği mesajlarla da sosyolojik bir vaka haline gelen, graffiti, stensil, tutkal ve flyer-art gibi birçok dalı olan alternatif görsel sokak sanatları kavramını inceliyor. Belgesel, kavramın Türkiye'deki sosyolojik ve kültürel yansımalarını da araştırıyor.
Aykut Alp Ersoy, 1984 yılında Yozgat'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir Özel Fatih Koleji'nde tamamladıktan sonra 2010 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Medya ve İletişim Bölümü'nden mezun oldu.
Yılkı Atları
"Yılkı Atları" belgeseli, yaşamak için gurbet ellere düşen insanların arkalarında köylerde bıraktıkları anne-babalarının, ninelerin, dedelerinin yalnız, hüzünlü ama mücadeleci yaşamlarını küçük kesitler ve görsel bir şölen eşliğinde beyaz perdeye aktarıyor.
Karadeniz köylerinden büyük şehirlere artan göç dalgası yıllar geçtikçe köylerdeki nüfusu ciddi boyutlarda azalttı. Atölyelerin kapanması zaman içerisinde pek çok mesleğin unutulmasına veya kalan zanaatkâr sayısının oldukça azalmasına neden oldu. Arkada kalan çoğul yalnızlıklar ise yaşlılıklarına, yalnızlıklarına, iki büklüm hallerine aldırmadan toprakla bütünleşmeye ve ellerindeki bastona rağmen toprağı yılmadan işlemeye devam ederek hayatta kalma mücadelesi veriyor.
Muhammet Çakıral: 1965 yılında Trabzon'da doğdu. 1988 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. Yaşadığı yöre ile ilgili yazdığı dört öykü kitabının yanında, değişik gazete ve dergilerde kültür ve sanat yazıları yazdı. Çok sayıda belgesel filmin yapımcı ve yönetmenliğini yaptı. Uzun metrajlı sinema filmlerinde de yapımcılık deneyimi olan Çakıral, yapımcı ve yönetmen olarak bu alandaki uğraşını sürdürmektedir.
Yörümeyenler
Osmanlı zamanında Bursa valisi, Antalya'dan Balıkesir taraflarına göçen yörükler için "herkes bulunduğu yerde kalacak" diye ferman çıkartır. O gün bu gündür göçebe olan yörükler bu fermanla birlikte yerleşik hayata geçerler. Belgeselde, yörüklerin yerleşik hayatta geçimlerini nasıl sağladıkları, ne gibi zorluklarla karşılaştıkları, teknolojiden yoksun olmanın hayatlarını nasıl etkilediği anlatılıyor.
Sadık Ziya Zehir: 1986 yılında Çorum Sungurlu'da doğdu. Turizm sektörünün yanında, çeşitli filmlerde oyuncu, kameraman, kamera asistanı olarak çalıştı. Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Yüksekokulu'nda Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü'nde eğitimine devam ediyor.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın