V. İstanbul Mimarlık Kent Filmleri Festivali Başladı!
mimarizm.com /
18 Nisan 2011
V. İstanbul Mimarlık Kent Filmleri Festivali Başladı
Bir Adım Ötesi
Hiç hayatınızda "özgür olmak nasıl bir duygu" sorusunun cevabını düşündünüz mü? Hiç annenizle konuşurken ağzınıza pas kokusu sindi mi? "Bir Adım Ötesi...", Türkiye'de politik nedenlerden dolayı uzun yıllar aynı cezaevlerinde birlikte kalan üç kadının cezaevi yaşantılarını ve cezaevi sonrasında farklılaşan hayatlarını anlatıyor. Kadınlardan birisi cezaevinin kapısını dahi görmek istemezken, iki kadın uzun yıllarını geçirdikleri cezaevine gidip kaldıkları koğuşu görmeye karar veriyorlar.
Tülin Dağ: Erzurum'da doğdu. Çeşitli nedenlerden dolayı ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşti. Trakya Üniversitesi Kırklareli Meslek Yüksekokulu İşletmecilik Bölümü'ne kaydoldu. 1994 yılında politik nedenlerden dolayı tutuklandı ve dokuz buçuk yıla yakın bir süre Türkiye'de çeşitli cezaevlerinde kaldı. 2004 yılında tahliye olduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatlar Yönetimi Bölümü'nde lisans eğitimini ve yan dal olarak Sinema ve Televizyon Bölümü'nü tamamladı. Sinema projelerine devam etmektedir. "Bir Adım Ötesi..." yönetmenin ilk filmidir.
Bir Avlu Bir Kent
İzmir'in Mezarlıkbaşı semtinde tarihî bir yapı olan Akhisar Otel ve sakinlerini günlük hayatlarıyla izliyoruz. Sadece erkeklerin kaldığı bu otelin limon ağaçlı avlusu etrafındaki odaları ve bu odalardaki tek kişilik yaşamları kent hayatına tezat oluşturacak hikâyeleri ile anlatılıyor. Kent yaşamı derken, kentten parçalar değil, o oteli ve odaları, izole yaşamlarıyla "bir kent" gibi yapan karakterlerin samimi öyküleri var elimizde.
Canan Altınbulak: 1988'de İzmir'de doğdu. İzmir Karşıyaka Şemikler Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2007 yılında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü'ne girdi. Halen son sınıf öğrencisi olan Altınbulak, 2007-2008 yıllarında S.Ü. televizyonu ÜN TV'de "Üniversite Bülteni" adlı televizyon programını hazırlayıp sundu.
Dara'nın Küçük Bilgeleri
Dara... Anadolu coğrafyasında zamanın donduğunu belgeleyen kadim kent. En az 1500 yıllık tarihin tanığı. Doğu ile Batı arasında başlayan, sadece ticaretle de sınırlı kalmayan ünlü İpek Yolu bağlantısının Anadolu topraklarındaki ilk ayağı... Kurulduğundan bu yana büyük imparatorlukların ilgi odağı... Medeniyetin beşiği Mardin'in ören yeri...
Veysel Cihan Hızar: 1978 yılında Şanlıurfa'da doğdu. 12 yıl yerel radyolarda çalıştı. Burslu olarak girdiği İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Tasarımı Sinema Bölümü'nden 2011 yılında mezun oldu.
Davutpaşa'nın Külleri
Yaşadığımız hayat çelişkileriyle devam eden bir süreçtir. İnsan, tüm bu çelişkiler içerisinde varlığını korumak ve devam ettirmek için uğraş vermektedir. Yaşanan olaylar, genel toplumsal sonuçlarından ayrı olarak, kişilerin yaşamında da önemli değişikliklere yol açar. Toplumsal yarar bireyler açısından trajedilere yol açabildiği gibi, bireysel sevinçler toplumsal felaketlerin göstergesi de olabilir. 31 Ocak 2008 tarihinde Zeytinburnu Davutpaşa Emek İş Hanı'nda bulunan maytap atölyesinde meydana gelen patlama da böylesi bir süreçtir. Bu patlama, "birilerinin" düğünlerini, şenliklerini eğlenceye dönüştüren maytapların, "diğerlerinin" yaşamını nasıl kedere dönüştürebildiğini ortaya koymuştur. Patlamada 21 işçi ölmüş, 117 kişi yaralanmıştır. "Bu bir kaza değil, bir cinayet" diyen aileler sorumluların yargılanması için bir araya gelerek seslerini duyurmaya, sorunlarını çözmeye, yaralarını onarmaya çalışmışlardır. Bu süreçte Davutpaşalı Aileler, adalet mücadelesi vererek bir yandan kaybettikleri için son görevlerini yerine getirirken bir yandan da süreç içinde haklarını öğrenmiş, işçi haklarına hassasiyetler geliştirmiş, değişmiş, dönüşmüş ve "Davutpaşalı Aileler" adında büyük bir ailenin içinde bulmuştur kendilerini. Kamuoyunun gündemine de "Davutpaşalı Aileler" olarak girmişlerdir.
Ayten Başer: Erzincan'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Sinema-TV Bölümü'nü bitirdi. Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sinema-TV Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisidir.
Doğunun Kırmızı Kenti
Türkiye'nin doğusunda Van Gölü'nün kıyısında kırmızı bir kenttir Ahlat. Bu masal dekorunda gezerken bir ileri bir geri, zamanın içinde yol alırsınız. Kimi zaman bir balyoz sesi, kimi zaman bir çay evi sohbeti sizi bugüne getirir. Belgesel, ortaçağda Kubbet-ül İslam olarak anılan bir kentin çok katmanlı geçmişine yapılan bir yolculuk...
Tülin Erarslan: 1948 yılında doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. TV programcısı olarak başlayan meslek yaşamını uzun zamandır belgesel yaparak sürdürüyor. Yaptığı belgesellerden bazıları şunlar: Ankara, Bir Damla Su İçin..., Çömlekten Porselene, Altın Elma, Dünden Bugüne Türk Rus İlişkileri, Kazanılmış Topraklar, İz Sürerken, Söz Savunmanın, Muazzez İlmiye Çığ ile Zamanda Yolculuk...
Ekümenopolis - Ucu Olmayan Şehir
Ekolojik eşikler aşılmış, ekonomik eşikler aşılmış, nüfus eşikleri aşılmış, sosyal uyum bozulmuş. İşte neoliberal kentleşmenin fotoğrafı: "Ekümenopolis". İstanbul'a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlıyor. Değişim kadar onun dinamiklerini de sorgulayan, bizi yıkılmış gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin tepelerine, Marmaray'ın derinliklerinden üçüncü köprünün güzergâhına, gayrimenkul yatırımcılarından kentsel muhalefete, bu uçsuz bucaksız kentte uzun bir yolculuğa çıkartıyor. Bu sayede belki de yaşadığınız İstanbul'u yeniden keşfedeceksiniz ve umarız ki değişime seyirci kalmayacak, onu sorgulayacaksınız.
İmre Azem: 1975 yılında İstanbul'da doğdu. 1998 yılında New Orleans Tulane Üniversite'sinde Uluslararası İlişkiler ve Fransız Edebiyatı bölümlerini bitirdi. Daha sonra New York'a taşındı ve dergilerde editörlük yaptı. 2004 yılından itibaren kısa film, belgesel ve bağımsız film projelerinde görüntü yönetmenliği ve kurgu yapmaya başladı. 2008 yılında İstanbul'a dönüp Ekümenopolis projesine başladı.
Göç
Belgesel, Çoruh Nehri'nin kıyısında oluşturdukları tarlalarla geçimlerini sağlayan, ancak yapımına başlanan barajlar nedeniyle topraklarından, evlerinden kopmak zorunda kalan köylülerin hikâyesidir. Belgesel, başka diyarlara bir nevi sürgün edilen hayatlardan kesitler sunarken, yaşadıkları travmalara ve uzaklaşmak zorunda kaldıkları geleneksel kültürlerine de tanıklık ediyor.
Mehmet Özgür Candan: 1979 yılında Kocaeli'de doğdu. 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Üniversite yıllarında fotoğraf çalışmalarına başladı ve dijital video-kurgu sistemleri üzerine çalıştı. 2006 yılında ESR Film Yapım Reklam Tanıtım Ltd. Şti.'nin kurucuları arasında bulundu. 2007 yılından bu yana Belgesel Sinemacılar Birliği üyesi.
Herkes Uyurken
"Herkes Uyurken", gece çalışan taksi şoförü Şevket Şahintaş'ın, evsizlerin yaşam koşullarını yansıtmak için fotoğrafçılığa başlama hikâyesini anlatıyor. Film kısa sürede başarılı bir belgesel fotoğrafçı olan Şevket'in ilk kişisel sergisinin ekseninde bir yandan sıra dışı hayat hikâyesini yansıtırken diğer yandan Şevket'in giderek kendisini daha çok sorgulamaya başladığı, hedefleri, beklentileri ve elde ettikleri üzerine bir bakış ortaya koyuyor.
Erdem Murat Çelikler: ODTÜ Felsefe Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde film çalışmaları üzerine yüksek lisansını yaptı. Yüksek lisans ile eşzamanlı kısa bir yönetmen asistanlığı dönemini takiben kısa kurmaca, belgesel, müzik videosu gibi çeşitli tür ve uzunluklarda filmler yönetti. 2010 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi İlk Belgesel, 2008 yılında Discovery Channel için çektiği kısa belgesel ile Promax-BDA Gold ödüllerini aldı.
Mahnus Nottingham
Görme engelli bir çocuğun iç mekân ve şehir algısı.
Ayce Kartal: 2000 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümü'nden mezun oldu. 2000-2004 yılları arasında aynı fakültede araştırma görevlisi olarak çalıştı ve yüksek lisans eğitimine başladı. 2006 yılında Sydney UNSW COFA Time Based Arts Bölümü'nde doktora hazırlık bölümünü tamamladıktan sonra 2009 yılında burslu kazandığı New York Film Academy Film Directing Bölümü'nden mezun oldu. Halen Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Grafik Bölümü'nde sanatta yeterlilik eğitimine devam eden Kartal, ulusal ve uluslararası film festivallerinde birçok başarıya imza attı, 2008 yılında Türkiye'ye animasyon kategorisinde ilk uluslararası birincilik ödülünü kazandıran yönetmen oldu.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın