"…Ufukta Hayal Gibi Belirmiş Bütün Değişimler"

mimarizm.com / 13 Mayıs 2013
"…Ufukta Hayal Gibi Belirmiş Bütün Değişimler"



‘Sanat için mekan' düşüncesiyle yola çıkan MARS İstanbul, '…Ufukta Hayal Gibi Belirmiş Bütün Değişimler'de, sergi olgusunun sadece tamamlanmış yapıtların sonuç odaklı gösterimlerine ilişkin bir organizasyon olmadığına vurgu yaparak, alternatif modeller üretmeyi hedefliyor. Borga Kantürk'ün küratörlüğünü üstlendiği sergide 24 sanatçının işleri yer alıyor.


Ulaştığımız geri dönüşsüz noktanın, bizi giderek yalnızlaştırıp, tekilleştirdiği bir ufuk aralığında, bu belirsiz sürecin akışı esnasında yaşadıklarımızı, geçmiş ve geleceğimizi, duygu ve bilgilerimizi anlamını yitirip kaybolmadan derlemeye çalışmak. Güncel sanat ortamı içinde yaşadığımız döneme ilişkin kaygılarımız, anlamını yitiren okumalarımız; bütün bunların oluşturduğu tanımlanamayan karanlık çekim merkezinin yarattığı yönsüzlük halini sorgulamak adına bir sergi yapmak. Bu sergiyi, Türkiye güncel sanat ortamında, devre dışı bırakılan, araştırma ve üretim zeminini kaybeden kurum dışı pratiklerin, bireysel sanatçı duruşlarının geçmişe dair tanıklık ve bugüne ait çabaları üzerine odaklanacak bir üretim süreci olarak tasarlamak.

MARS İstanbul yirmi gün boyunca, katılımcıların deneyimlerinden, tanıklıklarından hareketle, kendi varoluşlarına ve sanat dünyasına ilişkin yüzleşmelerin yaşandığı bir etkinlik sürecine ev sahipliği yapacak. Mekan; üç haftalık program süresince, toplantıların ve sunumların yapıldığı bir laboratuar alanına, bireysel kayıtların ve arşivlerin paylaşıldığı bir ofise ve sanatçıların hareket noktasını oluşturan üretimlerini gösterdikleri bir alana dönüştürülecek. Bu açık program modelinin tercih ediliş nedeni ise; genişleyen bir tartışma alanı yaratmak ve güncel sanat ortamında, özellikle üreticiler arasında eksilen diyaloğu yeniden sağlamaya çalışmaktır.

Gündeme getirilen temel soru; sanatçıların, belirleyici ana akım kurumlar olmaksızın, sanat ortamına ilişkin, tartışma, anlamlandırma ve üretim süreçlerinde devamlılık gösterebilecekleri, birbirleriyle ve bireylerin kendi inisiyatifleriyle dahil olabilecekleri bir özel alan yaratılabilir mi?

Sergilenen sanat çalışmalarının yanı sıra bu süreç içerisinde, bir radyo oluşumu, podcast yayınları, sunum-performanslar ve kısa zamanlı bir sanatçı davet programı gerçekleştirilecek. Bu sayede sergi olgusunun sadece tamamlanmış yapıtlar ve araştırmaların sonuç odaklı gösterimlerine ilişkin bir organizasyon olmadığı vurgusu yapılarak, alternatif modeller üretilmesi hedefleniyor.

Etkinlik özellikle sergileme ve üretim sürecinin devamlılığını sorgulayıp, (açıldığı günkü) başlangıç noktasından, (kapanış tarihi) bitiş noktasına kadar, artı değer üretimlerinin farklı stratejilerine odaklanacak. Bu katmanlı yapı, mekan içerisinde tamamlanmış olan üretimler (geçmiş) ile o süreç boyunca gerçekleşecek üretimleri (şimdi) arasında karmaşık ve paralel bir devamlılık, gel-git alanı yaratmayı amaçlıyor.

"…Ufukta Hayal Gibi Belirmiş Bütün Değişimler" sergisi, 2 - 22 Mayıs 2013 tarihleri arasında MARS İstanbul'da ziyaret edilebilir.

            
ETKİNLİK PROGRAMI

> Sergi: 02 - 22 Mayıs 2013
Mars İstanbul

> Radyo programı: 8, 15, 22 Mayıs 2013 – saat: 18:00
Merve Şendil, Vahit Tuna
www.radiofil.fm

> Kısa dönem sanatçı davet programı: 7 -17 Mayıs 2013
Berkay Tuncay
Mars İstanbul

> Tartışmalar: 4 -18 Mayıs 2013
2007-2011 arası bağımsız bünyelerce gerçekleştirilen üç sergi; modeller, stratejiler

1/ Hafızanın Düzensiz Topografyasında, 2011
Konuşmacılar: Gökçe Suvari – Hera Büyüktaşcıyan
4 Mayıs 2013 Cumartesi – saat: 18:00

2/ Göreli Konumlar ve Kanaatler 2009
Konuşmacı: Önder Özengi
11 Mayıs 2013 Cumartesi – saat: 18:00

3/ İşaretlenmemiş Kategoriler 2007
Konuşmacı: Elmas Deniz
18 Mayıs 203 Cumartesi – saat: 18:00

> Podcast Programı: 2 - 22 Mayıs 2013
Fikirlerini kaydetmek için ses kayıt cihazına ihtiyacın var mı?
Hazırlayan: Didem Yazıcı
Sanatçılar: Elif Erkan, Serra Tansel

> Sunum ve Performanslar:
2 - 22 Mayıs 2013

1/ ‘Alternatif Sanat Kurumu Ekonomileri ve Emek Süreçleri: Bir Vaka Analizi'
Önder Özengi, 4 Mayıs 2013 Cumartesi, saat: 16:00

2/ Deneme değerlendirme
Merve Ünsal, 14 Mayıs 2013 Salı – saat: 18:00

3/ Diedrich Diederichsen'in ‘On (Surplus) Value in Art' (2008) metninin serbest çevirisi
Özge Ersoy, 02 - 22 Mayıs 2013
Google doc üzerinden (online) herkese açık etkinlik
 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :