"Yaşam Duygusunun Gelmesini Beklerken"

mimarizm.com / 24 Ağustos 2015
"Yaşam Duygusunun Gelmesini Beklerken"

MARS verdiği iki senelik aradan sonra Pınar Öğrenci'nin "Yaşam duygusunun gelmesini beklerken" (Awaiting the onset of the sense of life) isimli kişisel sergisiyle yeniden açılıyor.


Sanatçı iki bölümde kurguladığı serginin birinci bölümünde, uzun bir bekleyişin ardından gelen üretim döneminin ilk örneklerinden olan ve sergiye ismini veren iki kanallı video çalışması ile Işık isimli yerleştirmesini paylaşıyor. Sanat üretimine başlayışını "bir şimşeğin çakması" gibi "elektrik"le ilişkilendiren Öğrenci, üretimden önceki bekleyiş dönemini şöyle özetliyor: "Yağmurlu bir günde elektrikle yüklü bir bulut gibiydim. Hüzünlü ve her an patlamaya hazır!"

Öğrenci, serginin birinci bölümünde, sensör teknolojisi ve elektriğin kamusal ve özel alanlardaki kullanım biçimlerine bakarak, günlük hayatımızı şekillendiren bu faktörlerin, beden ve mekan ile ilişkisini sorgular. Yaşam duygusunun gelmesini beklerken isimli video serisi, Almanya'nın Münih şehrindeki Pinakothek Modern Müzesi kadınlar tuvaletinin lavabo bölümünde ve bir barın tuvaletinde geçiyor. Ayna ve paslanmaz çelik elemanlarla giydirilmiş lavabo mekanının dışında yürüyen insanlar ve bar tuvaletinin dar, klostrofobik alanı içerisinde hareket eden sanatçının bedeni, elektrik ile çalışan sensör teknolojilerini harekete geçirir. Cep telefonunun sensörle çalışması ve neredeyse ellerimizin bir uzantısı olması gibi, videolardaki elektrik ve ışık da bedenin bir parçasıdır. Bedenin pozisyonu, elektriği ve mekanı görünür kılar ve onun bileşenlerini harekete geçirir.



yaşam duygusunun gelmesini beklerken, 2 kanallı video, 3.16 dk, 2013
video görüntüsü


Videolardaki sıkıntı, tekrar, aydınlık ve karanlık öğeleri, sanatçının kişisel hayatında "karanlık" diye adlandırdığı günlere denk gelen ruh halini yansıtırken, mimarlık algısını açığa çıkarır: Modern mimarinin soğuk yüzeyleri insan ölçeğinden ve yaşam duygusundan yoksundur; sanatçının sıkıntı içinde devinen bedeni, görünmeyen bir varlıkla savaşmaktadır. Öğrenci'nin diğer işlerinde de karşımıza çıkan müze, modern kurum anlayışının, tuvalet ise "arınma" ihtiyacının mekansal karşılığıdır. Müze tuvaletleri, mahremiyetini koruyan yarı özel alanlar olarak içerisi ile dışarısı arasında bir yeri tarif eder.

Sergideki ikinci iş olan Işık yerleştirmesi ise Öğrenci'nin Osmanbey'deki evinden yola çıkar. Işık yerleştirmesi, evin bir önceki kiracısı olan yönetmen Metin Erksan'ın adına gelen elektrik faturaları ve Erksan'a ait olan bir çift ayakkabıdan oluşur. Sanatçı, evine taşındığından itibaren usta yönetmenin adına gelen faturaları biriktirirken, elektrik sözleşmesini üzerine almaz ve birkaç yıl içinde Elektrik İdaresi yaptığı usulsüzlüğü fark ederek elektriğini keser. Işık yerleştirmesi adını, fotoğraf ve sinemanın temel elemanından alırken, elektriği faydalı bir enerji türü olarak değil, bir ilham kaynağı olarak görünür kılar. Aylık faturalar bekleme sürecine işaret eden bir takvim gibi de okunabilir.

Işık, Yaşam duygusunun gelmesini beklerken video serisindeki rasyonel ve işlevsel modern kurguyla çelişirken, serginin ikinci bölümü ve sanatçının bundan sonraki üretimleri hakkında ipucu verir.

Sergi, 28 Ağustos - 31 Ekim 2015 tarihleri arasında Taksim, MARS'ta izenebilir.

Açılış:
28 Ağustos 2015
18:00 - 21:00

Ziyaret saatleri:
Pazartesi-Cumartesi
11:00-19:00


Sanatçı hakkında:
İstanbul'da yaşayan mimarlık kökenli sanatçı ve yazar Pınar Öğrenci (1973, Van), 2010 yılında faal mimarlık faaliyetlerini bırakarak MARS sanatçı insiyatifini kurdu. Öğrenci'nin 1990'lı yıllardan beri mimarlık ve çağdas¸ sanat üzerine yazdığı yorumlar Artunlimited, M-est, Arredamento Mimarlık, İstanbul, XXI, Agos, Radikal ve Arkitera gibi ortamlarda yayınlandı. 2015 Temmuz ayında Şili'de düzenlenen interdisipliner bir araştırma programına davet edilen Öğrenci, Meksiko (R.A.T, 2015), Münih (Willa Waldberta, 2011), Hamburg'da (Frise 2010, Altonale-fest 2011) misafir sanatçı programlarına ve  SAHA kurumunun desteğiyle, ‘Kamusal Alan ve Müzeler', (CIMAM, Rio de Jeneiro, 2013) başlıklı konferansa katıldı. Öğrenci, Fronteras Bienali (Matamaros, Meksika, 2015), 5. Sinop Bienali (2014) ve 4. Çanakkale Bienali (2014)'ne davet edilmiş, KUAD Galeri, Depo-İstanbul, 5533 ve Alanistanbul'da grup sergilerine katılmıştır. Pınar Öğrenci ayrıca katıldığı misafir sanatçı programları kapsamında Frise (Hamburg, 2010), Altonale-fest (Hamburg, 2011), Kunst-Nah (Hamburg, 2011), Halle 10 (Münih, 2013), Biquini Wax (Meksiko, 2015) gibi sanat insiyatiflerinde düzenlenen sergilerde yer almıştır.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :