Anti-inşacı Bir Mimarlık Sergisi: 'temel-siz'
Mimarlık Araştırmaları Stüdyosu | MARS'ın yeni sergisi ‘temel-siz / un-founded' 17 Kasım'da ziyarete açıldı.
Jelle Clarisse, Antonio Cosentino, Can Aytekin ve Mustafa Pancar'ın resim, desen, eskiz ve kolajları ile üç boyutlu işlerinden oluşturulan seçkinin kavramsal çerçevesini, yerleşik anlamıyla yapı ve mekansallık fikrini sorgulayan anti-inşacı bir tavırla, mimarlık ve modernite, sivil / anıtsal mimari ve göç temaları oluşturuyor.
Kullanılmış malzemelerden üretilen üç boyutlu işlerin ortak özelliği, tasarım ve mükemmel bir imalat fikri yerine, düşük teknolojiyle kotarılmış olmaları... Sergideki sanatçılar; tüketim çılgınlığı, ekolojik dengesizlik ve bunlara karşı bir tedbir olarak sunulan geri dönüşüm çağında, malzemenin katı bir dönüşümünden çok, yeniden, başka bir form ve amaç için kullanımını öngörüyorlar.
Can Aytekin, 'Tapınak', 2004, karışık teknik, 30x100x30 cm.
Mimarinin soylu, katı, sağlam ve kayıtsız gerçekliğine karşın, sergideki mimari heykel ve resimler, var olma kaygısı gütmeyen, apaçık kendini ele vermeyen, farazi, tahmini ve uçarı bir karakterde. Bu nitelikleriyle ‘kağıt mimarlığı' kavramına yaklaşan işler, yaratıcı fikrin sınır çizgilerinde geziniyor. Mimari strüktür gerçekliğini hafife almak, günümüzün arsız ve yayılmacı ‘inşa etme' fikrinin anlamsızlığını vurgulamakta ve ‘inşa'nın kendisini bir eylem olarak yapı-bozuma uğratmakta...
Küratörlüğünü Pınar Öğrenci'nin yaptığı ‘temel-siz' adlı sergi, 19 Ocak 2013 tarihlerine kadar, Pazar ve Pazartesi günleri hariç her gün 11.00 - 18.00 saatleri arasında MARS'ta görülebilir.
Mustafa Pancar, 'Göç Yolları', 2012, kağıt üzerine kolaj, 15x15 cm.
Pınar Öğrenci'nin, serginin tematik içeriğine ve sanatçı çalışmalarına ilişkin metnini okumak için ilerleyiniz >>>>>