Çağdaş felsefenin bellek, hatırlama ve unutuş üzerine sorduğu soruları psikoloji, psikanaliz, sosyoloji, fotoğraf, mimarlık ve görsel sanatlar disiplinleri içerisinde ele alınacağı Akbank Sanat Felsefe Seminerleri Dizisi mart ayında; sosyolog, sanat tarihçisi ve araştırmacı yazar Doç. Dr. Pelin Tan ve Fotoğraf Sanatçısı Orhan Cem Çetin’i ağırlıyor.
Akbank Sanat, Kasım 2017 - Mayıs 2018 tarihleri arasında düzenlediği Felsefe Seminerleri Dizisi ile son yıllarda felsefenin, bilişsel bilimin, kültürel çalışmaların, tarihin, siyaset biliminin ve sanatın en önemli kavramlarından biri haline gelen “bellek” kavramını ele alıyor.
Çağdaş felsefenin bellek, hatırlama ve unutuş üzerine sorduğu soruları psikoloji, psikanaliz, sosyoloji, fotoğraf, mimarlık ve görsel sanatlar disiplinleri içerisinde ele alınacağı Akbank Sanat Felsefe Seminerleri Dizisi mart ayında sosyolog, sanat tarihçisi ve araştırmacı yazar Doç. Dr. Pelin Tan ve Fotoğraf Sanatçısı Orhan Cem Çetin’i ağırlıyor.
Savaş sonrası kent, eşik mekânlar ve yıkıntı mahalleler
Pelin Tan’ın Bellek ve Mimarlık başlığı ile 15 Mart Perşembe günü saat 18.30’da Akbank Sanat’ta gerçekleştirilecek seminerde, Lübnanlı düşünür Jalal Toufic’in “harabe”, İranlı felsefeci Reza Negarestani’nin “çürüme ve formların” inşa süreci ve mimar Eyal Weizman’ın “yıkım mimarlığı” kavramları çerçevesinde; savaş sonrası kent, eşik mekânlar ve yıkıntı mahalleler üzerinden mimarlık ve bellek tartışılacak.
Fotoğraf ve bellek; bir aşk-nefret ilişkisi
Fotoğraf Sanatçısı Orhan Cem Çetin’in katılımı ile 30 Mart Perşembe günü saat 18.30’da Akbank Sanat’ta gerçekleştirilecek Bellek ve Fotoğraf başlıklı seminerde ise fotoğraf ve bellek arasındaki aşk-nefret ilişkisi tartışmaya açılacak.
Etkinlik ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi bir saat öncesinden Akbank Sanat gişesinden temin edilebilir.
Konuşmacılar hakkında:
Pelin Tan
Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden 1996 yılında mezun olan Pelin Tan, İTÜ Sanat Tarihi bölümünde doktora tezini tamamlayarak doktora sonrası araştırmasını Mimarlık ve Planlama Okulu, Massachusetts Institute of Technology’de tamamladı. Doç. Dr. Pelin Tan, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde görev yaptı. Tan, Japon Vakfı, Hong Kong Tasarım Vakfı, MIT, DAAD araştırma burslusu olarak güncel mimarlık ve mekan araştırmaları, kentsel adalet, alternatif pedagoji konularında birçok alan çalışmasında bulundu. Mekan ve Levinas üzerine çalışan Tan’ın, mimarlık ve sanat kuramları üzerine uluslararası yayınları bulunmaktadır: Towards an Urban Society (IPSP, Edit. S.Sassen&E.Pieterse, Cambridge Press, 2018), 2000+: Urgencies of Architectural Theories (GSAPP, Columbia Univ. 2015), The Silent University: Toward Transversal Pedagogy (Sternberg Press, 2016), Autonomous Archiving (Artıkİşler Kollektifi, 2016), Camp as Trans-local Practice (Refugee Heritage, e-flux architecture, 2017). Tan, güncel Sanat kurumu BAK (Utrecht, 2017 - 2018) ve MIT’nin misafir araştırmacısıdır (Cambridge, 2018). Tan, alan çalışmalarını Mardin ve çevresinde, Filistin ve Çin’de sürdürmektedir.
Orhan Cem Çetin
1960 yılında İstanbul’da doğan Orhan Cem Çetin, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans derecesini tamamladı. İlk kişisel sergisi “Tanıdık Şeyler”i 1988 yılında açtığında, fotoğrafa alternatif yaklaşımı ile dikkat çekti. Çetin o tarihten bu yana çok sayıda kişisel proje gerçekleştirmiş, farklı disiplinlerden sanatçılar ile birlikte çok sayıda ortak projede yer almıştır. Orhan Cem Çetin sergi, gösteri ve performanslarında kavramsal, disiplinlerarası ve cesaretli tutumu ile tanınmaktadır. Kişisel çalışmaları, denemeleri ve eleştiri metinleri farklı basılı ve on-line mecralarda yer alan Çetin, sanat çalışmalarının yanı sıra hayatını serbest fotoğrafçılık, fotoğraf alanında danışmanlık ve fotoğraf eğitmenliği yaparak kazanmaktadır.1980’lerin sonlarından bu yana farklı üniversitelerde dersler veren ve yöneticilik yapan Çetin halen Galata Fotoğraf Akademisi ve Bahçeşehir Ünv. Fotoğraf ve Video bölümü eğitmen kadrosundadır. Sanatçının 2000 yılında mini albümü Renk’arnasyon, 2004 yılında ise fotoğraf ve kara mizah içeren metinlerden oluşan kitabı Bedava Gergedan yayınlanmıştır.