"İz-siz Mimarlık" Paneli

mimarizm.com / 20 Mayıs 2015
"İz-siz Mimarlık" Paneli


Tasarım Vakfı, günümüzde yerelin ve evrenselin farkındalığının artırılması ve sahiplenilmesi sağlamak amacıyla mimarlık ve tasarım dünyasını bir araya getiren etkinliklerini sürdürüyor.


Sıkıştırılmış toprak kullanarak yapı üreten genç mimar Timur Ersen ile, postmodern süreçte mimari üretim biçimlerinin her evresini deneyimlemiş bir duayen olan Nevzat Sayın, 21 Mayıs Perşembe günü yapılacak "İz-siz Mimarlık" panelinde bir araya geliyor.

Özlem Yalım Özkaraoğlu moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde, mimaride karşıt üretim biçimleri tartışılacak.

Endüstrileşme süreci ile yerel kimliğini kaybeden mimarlık, endüstriye çabuk tüketilen malzemeler sunan bir meslek olarak dönüşüm içerisine girdi. Gelenek, iklim ve coğrafya unsurları bertaraf edilerek gerçekleştirilen üretim, Türkiye ve dünyanın her yerinde gördüğümüz, birbirine benzer yapı tiplerini doğurdu. Bunun gibi yapılar, peyzajı, kültürü, geleneği yok eden, gelecek nesile ve kent hafızasına bir şey bırakmayan, silen/yok eden örnekler olmaktan öteye gidemiyor. 

Mimarlık üretimini günümüz koşullarına adapte edebilmek adına yerel ve modern üretim süreçlerini karşılaştırarak bir çözüm bulabilir miyiz?

Tasarım Vakfı Genel Merkezi'nde gerçekleşecek panelin bir bölümü Türkçe, bir bölümü İngilizce olacaktır. Simultane çeviri imkanı vardır.


Program:
16:30-19:00 Panel
19:00-20:00 Kokteyl


Biyografiler:

Nevzat Sayın
Devlet memuru bir babanın tayinleri sırasında, 1954 yılında, Hatay'da doğdu. Gaziantep, Ankara, İstanbul, Bodrum deneyimlerinden sonra, 1974 yılında, İzmir'de Atatürk Lisesi'ni, 1978 yılında, yine İzmir'de Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. 1978-1980 arasında, yüksek lisans eğitimini de aynı okulda yaptı ama bitirmedi. Bütün bu İzmir süreci daha sonraki konuşmalarında, yazdıklarında ve yaptıklarında belirgin olan ‘Ege Kültürü'nü benimseyip, içselleştirmesini sağladı. 1980-1984 arasında ‘okul sonrası eğitim' olarak adlandırdığı çalışma için İstanbul'a döndü ve Cengiz Bektaş ile çalıştı. 1984-1986  arasında mimarlık çalışmalarına ara verdi, Ege  Bölgesi ağırlıklı ve antikite odaklı ‘görgü arttırma gezileri' yaptı, fotoğraf çekti. 1990'a kadar farklı büro yapılanmaları ile mimarlık çalışmalarını sürdürdü. 1990-2004 arasındaki çalışmaları Tansel Korkmaz tarafından hazırlanan "Düşler Düşünceler İşler" adlı kitapta toplandı. Yurtiçi ve yurtdışı mimarlık ödüllerine aday gösterildi ve ödüller aldı.  NSMH adı altında süren çalışmalarının yanı sıra Türkiye'nin farklı mimarlık okullarında öğretim görevlisi olarak verdiği hizmetleri, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı kurucu üyesi ve stüdyo yöneticisi olarak sürdürüyor. Mimarlık öğrencileri için yaz okulları, konferanslar, jüriler, atölye çalışmaları da mimarlık eğitimi ile ilişkisinin önemli parçaları olmaya devam ediyor. Çalışmalarının bir bölümünü  mimarlık yazıları, röportajları, sergileri ve yayınları oluşturuyor.

Timur Ersen
1989 yılında Lyon'da doğdu. 2012 yılında Lyon Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun olup yüksek lisansını tamamladıktan sonra Basel'de Martin Rauch'un ekibiyle, Herzog and De Meuron'un tasarladğı "House of Plant for Ricola"nın şantiyesinde bir yıl kadar toprak ustası olarak çalıştı. Bu deneyimden sonra yerel malzemeye dair etik ve estetik kaygı ile Anna Herringer'in ofisinde çalıştı. Ardından Meksika'da "Permakültür Merkezi" için bir barınağın hem mimarı hem de inşaatçısı olarak kendi çalışmalarını gerçekleştirdi.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :