Uğur Tanyeli Söyleşisi: “Mimarlık ve Nostalji”

mimarizm.com / 31 Ağustos 2018
Bodrum Mimarlık Kitaplığı, 1 Eylül’de Prof. Dr. Uğur Tanyeli’nin “Mimarlık ve Nostalji” sunumuna ev sahipliği yapacak.

Prof. Dr. Uğur Tanyeli, Türkiye’nin çağdaş mimarlığının birikimli bir tartışma ve etkileşim içinde olması adına aralıksız emek vermektedir. Türkiye’de araştırmacılığı tekil bir alanın içine daraltıp üretilen bilginin katılaşarak içe dönük kalması yerine, bulguların farklı bilgi türleriyle temas etmesine özen gösteren bir anlayışın ilerlemesinde örnek olmaktadır.

Uğur Tanyeli’nin, fiziki mekânın uzun erimli tarihselliğini çağdaş mimarlık sorunlarıyla ilişkilendirerek ortaya koyduğu düşünsel açılımları, Türkiye’de mimarlık tarihi ve kuramı alanının ilgi çekici, canlı ve sürükleyici bir düşünsel etkinliğe kavuşmasına katkı koymaktadır.

Mekan üzerinden gelişen sosyo-ekonomik bağların ve pratiklerin zaman içinde çözülmesi, aşılması ve dönüşümü üzerinden zenginleştirdiği bakış açısı, Uğur Tanyeli’nin Türkiye’de her daim gereksinimi duyulan bir tarih yazıcılığı için önemli referanslar üretmiştir. Modernitenin Türkiye’deki yorumunun çeşitlenişi ile modernleşmenin konut ve kentsel alandaki dönüştürücü etkisine eğilen araştırmaların başvuracağı başlıca temel kaynaklar arasında Uğur Tanyeli’nin yapıtları, içerdiği derinlikli çözümlemeleriyle ufuk açıcı olmaktadır.

Türkiye’nin çağdaş mimarisinin aktörlerini, koşullarını ve dönemeçlerini arka planının tarihselliğiyle birlikte irdeleyerek sayısız esere imza atan Prof. Dr. Uğur Tanyeli’nin “Mimarlık ve Nostalji” başlıklı sunumu, 1 Eylül 2018 Cumartesi günü saat 18:00'de Bodrum Mimarlık Kitaplığı'nda izlenebilir.

Etkinlik tüm katılımcılara açıktır.

*

Prof. Dr. Uğur Tanyeli

1952’de Ankara'da doğdu. 1976’da bugünkü adıyla, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olarak, aynı yılın sonunda adı geçen kurumda asistanlık görevine başladı. 1982-91 arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde çalıştı. 1990-91’de Michigan Üniversitesi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırmaları Merkezi'nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu. 1991-98 yıllarında Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde görev yaptı. Haziran 1998’de Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne profesör olarak atandı. Ağustos 2011’de Mardin Artuklu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ne transfer oldu ve Şubat 2015’e kadar aynı kurumun kurucu dekanlığını yürüttü. Söz konusu tarihten bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde çalışmakta ve aynı fakültenin dekan vekilliğini yürütmektedir. 1990’dan beri Arredamento Mimarlık dergisinin yayın koordinatörlüğünü yapmaktadır. Çalışmaları, Türkiye modernliğinin Osmanlı 16. yüzyılından başlayan bir kapsamda fiziksel çevre bağlamında irdelenmesi üzerinde yoğunlaşır. “İstanbul 1900-2000: Konutu ve Modernleşmeyi Metropolden Okumak” (Akın Nalça, 2004), “Turgut Cansever: Düşünce Adamı ve Mimar” (A. Yücel ile birlikte, Osmanlı Bankası Arşiv Araştırma Merkezi ve GG, 2007), “Mimarlığın Aktörleri: Türkiye 1900-2000” (GG, 2007), “Rüya, İnşa, İtiraz: Mimari Eleştiri Metinleri” (Boyut, 2011), “Sınıraşımı Metinleri: Osmanlı Mekanının Peşinde” (Akın Nalça, 2015), “Yıkarak Yapmak: Anarşist Bir Mimarlık Kuramı İçin Altlık” (Metis, 2017) ve “Uğur Tanyeli İle Söyleşi: Toplum-sal Hafıza, Mimarlık, Tarih ve Kuram”ın (Editör: Erhan Berat Fındıklı, Everest, 2017) da aralarında bulunduğu ondan fazla kitap yazmıştır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :