2010 tartışmalarının odağındaki İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı’nda sular durulmuyor. ‘Sivil toplum’ kökenli iki yönetim kurulu üyesinin istifasının ardından, onlardan boşanan yerlere yine sivil toplum kökenli iki üyenin atanması bile ”Ajans’ta neler oluyor?” sorusuna cevap olamadı
İstanbul'un "2010 Kültür Başkenti" seçilmesinin hemen ardından, sivil girişim olarak adını duyuran İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı'nın, 2010 yasası ile
devlet kurumuna dönüşmesi ile başlayan süreç hareketli geçti.
2010 projelerini yöneten Ajans'ta, yönetimin değişmesi deprem etkisi yaratırken, istifaların ardı arkası kesilmedi. En son ‘sivil toplum' kökenli İstanbul 2010 AKB Ajansı Yönetim Kurulu üyeleri Faruk Pekin ve Halim Bulutoğlu'nun, Ajans'tan sivil toplumun dışlandığı, bütçe ve ihale komisyonlarının sivillere kapatıldığı, iktidarın devlet kökenli bürokratlarda olduğu gerekçesiyle görevlerini bırakmaları, "Ajans'ta neler oluyor?" sorusunu tekrar gündeme getirdi. Bulutoğlu ve Pekin'den boşalan görevlere, İstanbul'un 2010 sürecini başlatan sivil inisiyatif Girişim Gurubu'ndan bu yana Ajans'ta çeşitli sorumluluklar üstlenen Korhan Gümüş ve Vecdi Sayar getirilmesi tartışmaları sonlandırmaya yetmedi.
Bu arada Habertürk Gazetesi'nin "2010 Yağması" manşetinin ardından işler daha da karıştı ve yolsuzluk iddiaları alıp başını yürüdü.
Tüm bu tartışmaların gölgesinde 2010'a girmek için gün sayan İstanbul'u, nelerin beklediği konusunda kimse somut bir şeyler ortaya koyamazken, Ajans'ın içinden ya da Ajans'a muhalif; 2010 ile ilgili çalışma yürüten herkes, çalışmaların 2010 ile sınırlı kalmaması, 2010'dan sonra da sürmesi konusunda hem fikir.
Mimarizm, Ajans'ın uygulamalarını eleştirerek 2010 için alternatif bir platform çağrısından bulunan Mimarlar Odası'nın ve 2010 sürecini yöneten Ajansı'ın yetkilileri ile 2010 sürecini ve iddiaları konuştu.
Neler olmuştu?
Mart ayında Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu ve İskender Pala, Metin Sözen ve Gürhan Ertür olmak üzere üç üye istifa etmişti. Bir ay sonra tartışmaların odağındaki isim, genel sekreter Eyüp Özgüç görevden alınmıştı. Haziran ayında, Sahne Sanatları Yönetmeni Dikmen Gürün önemli projelerin Yürütme Kurulu'ndan geçmemesi üzerine istifasını vermiş ve ondan sonra da Serhan Ada işlerin niteliğinden emin olamadığı için 2010'dan ayrılmıştı.
2010 Danışma Kurulu'nda görev yapan Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'ndan Faruk Pekin, Tarih Vakfı temsilcisi Halim Bulutoğlu ise Mart ayındaki istifalardan sonra Yürütme Kurulu'na seçilmişti. Yürütme Kurulu'nun diğer üyeleri şöyle: Şekip Avdagiç (Başkan), Ahmet Emre Bilgili (Kültür Bakanlığı), Ahmet Tanyolaç (Vakıflar Genel Müdürlüğü), Ataman Onar (İSO), Sabri Kaya (Valilik), Yılmaz Şener (İştirakler Daire Başkanı).