Priştine'de Katmanlar Arası Yolculuk

Attila BEKSAÇ / 01 Ağustos 2013
Balkanlar ve Avrupa'nın en genç başkenti Priştine'nin içinde bulunduğu kimlik bunalımı, vesayetçi kimliklerin daimi refakatçisi olmuş bu coğrafyadaki kentlerin tecrübeleriyle yakından alakalı...

Balkanlar ve Avrupa'nın en genç başkenti Priştine'nin içinde bulunduğu kimlik bunalımı, vesayetçi kimliklerin daimi refakatçisi olmuş bu coğrafyadaki kentlerin tecrübeleriyle yakından alakalı. Peki, plansız kentleşmenin esareti altındaki kentte neler oluyor?

Çok sayıda uygarlık tarafından yönetilmiş olan kent, kültürel belleğini, mimari mirasını serbest piyasa ekonomisi ve uluslararası sermayenin baş döndürücü savurganlığına bırakmış gözüküyor.
 

19. yüzyılın başlarında Priştine

Sosyalist Yugoslavya döneminde Kosova Özerk Bölgesi'ne başkentlik etmesi nedeniyle resmi kurumlarla ilgili yatırımların yapıldığı kentte çok sayıda toplu konut inşa edilmiş. Yalın ve sade cephelere sahip birörnek tipte konutlar, dönemin ideolojisine uygun yönlendirmelerle belirli semtlerde yükseliyor.

Hırvat mimar Andrija Mutnjakoviç'in Ulusal Priştine KütüphanesiGençlik Sarayı (Pallati i Rinise, eski ismiyle Boro-Ramiz), Kardeşlik ve Birlik Anıtı gibi yapılar, günümüze ulaşan ve halen şehrin simgeleri arasında kendine yer bulan örneklerden...

 
Gençlik Sarayı (Pallati i Rinise)
 

Kardeşlik ve Birlik Anıtı
 

Ulusal Priştine Kütüphanesi, Andrija Mutnjakoviç


Bir Kentin Turbo-Urbanism'le İmtihanı...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :