Bahçe deyip geçmeyin. Hem de kentin orta yerinde, kamusal olarak işleyen ve toplumun kendisi tarafından idare edilen bir bahçe ise hiç geçmeyin. Durun, kalın ve siz de ellerinizi toprağa bulaştırın.
Bahçe deyip geçmeyin. Hem de kentin orta yerinde, kamusal olarak işleyen ve toplumun kendisi tarafından idare edilen bir bahçe ise hiç geçmeyin. Durun, kalın ve siz de ellerinizi toprağa bulaştırın. Hem de insanlarla tanışarak, paylaşarak eğlenerek ve üreterek…
Kentsel mekanı ve toplumu dönüştürücü gücü ile giderek pek çok farklı konseptte gündeme gelen 'topluluk bahçeleri' (community gardens), hitap ettiği veya kendisini oluşturulan topluluğa ve içinde bulunduğu koşullara göre çeşitlilik gösteren bir etki alanına sahip. Gerilla bahçeciliği örnekleri de bulunan topluluk bahçeleri; kentte atıl kalmış, işlevsiz bırakılmış veya kamusal alan işlevini gerektiği gibi yerine getirmeyen bir açık alanda, toplum tabanlı olarak kurulan ve sürdürülen bir bahçe girişimini ve etkinliklerini kapsıyor.
Dikkatli olun! Hem fikir, hem hareket, hem de mekan üretimi önceliklerinde biraraya gelen, birbirinden öğrenen, birlikte üreten, çevresel ve toplumsal kaygılarıyla kentsel muhalefet oluşturan bir topluluk; sokakta bir anda gözünüze çarpıp rahatlıkla kendi içine çeken katılımcı ve yaratıcı süreçlere sahip bir bahçe girişimi ile her an karşılaşabilirsiniz. Bazen bir araç bazense amaç olan bu bahçeler disiplinerarası ve çok kullanımlı yapısı ile sadece yeşil bir alan ve gıda üretimi yapılan bir bahçe olmanın ötesine geçiyor. Hatta sizi alışveriş merkezlerinin tüketim girdabından çıkarıp, bu üretim mekanlarında vakit geçirmenizi, sosyalleşmenizi, birlikte üretmenizi teşvik edebilecek kadar güç kazanıyorlar.
Tüm bu toplumsal ve çevresel farkındalığı ve bütünleşmeyi sağlayan bahçelerin aynı zamanda ekonomik açıdan giderek önem kazanan etkileri de söz konusu... Sosyal medyada, kent ve mimarlık portallerinde de farklı ölçeklerde değerlendirilen topluluk bahçelerinin, 2013 trendleri arasında yer aldığını da belirtelim. Kentte bir bahçe girişimi kurmak, devamlılığını sağlamak ve bulunduğu mekanı dönüştürerek yaratıcı ve inovatif fonksiyonlarla geliştirmek bir iş modeli, bir trend olarak öne çıkıyor.
Etrafınızdaki duvarlar yenilebilir olabilir. Her zaman önünden geçip farketmediğiniz beton yığını boş alan, biyoçeşitliliği dünyada konuşulan bir kent bahçesine dönüşebilir. Belki de o bahçede çocukların ve gençlerin yemek ve tüketim alışkanlıklarına karşı alternatif etkinlikler veya dezavantajlı gruplara yönelik destek aktiviteler düzenleniyor ve böylelikle bahçe, bir açık hava öğrenme alanına dönüşüyordur.
Bu süreçte mahalleniz güzelleşirken ve ilişkileriniz iyileşirken, bir topluluk olarak daha kolay biraraya gelip ortak bir fikri veya sözü daha rahat üretebiliyor olabilirsiniz. Soluduğunuz havayı etkileyen ve tükettiğiniz gıdayı bir arada üretip paylaşmanızı sağlayan bu bahçe girişimlerinde aynı dili konuşmaya başlayabilirsiniz; doğa ile, kent ile, sizden yana olanlar ve olmayanlar ile…
Hem de eğlenceli, yaratıcı ve yenilikçi etkinlikler eşliğinde…