53. Venedik Bienali Türk Pavyonu "Lapses/*" Tanıtıldı

mimarizm.com / E. Seda KAYIM / 29 Nisan 2009

"Lapses/*" Hakkında

Türkiye Pavyonu için geliştirilen projenin başlığı ‘Lapses/*'dir. Zamanın doğrusal ve süreğen akışında meydana gelen bir atlama sonucunda, ya yön duygumuzu ya da kişisel nesnelerimizle bağlantımızı yitiririz. Ancak, böylesi atlamaların, sekmelerin, ya da sıçramaların farkına vardığımızda belleğimizi de yeniden yapılandırabildiğimizin ve bu yolla zaman-mekanda kesintisiz bir akışın içinde hareket edebildiğimizin ayırdına varırız. Bunu, anlatı ve duyularla hatırlanan imgeler üzerinden yaparız. Bu öznel bir eylemdir. Ancak, güncel medyanın inanılır ve güvenilir olduğuna inanan toplumlarda, ortak bellek devasa bir görsel arşiv tarafından oluşturulur.

"Lapses/*", çevremizi kuşatan türlü veriler ve medya tarafından yapılandırılan ortak bellekteki atlamalar, sekmeler, ya da sıçramalar üzerinden, olayların ne kadar farklı şekillerde algılanabileceğini ve dolayısıyla farklı tarih anlatılarına yol açabileceğini gösteren iki projeden: Banu Cennetoğlu'nun ‘Katalog' ve Ahmet Öğüt'ün ‘İnfilak Etmiş Şehir' başlıklı işlerinden oluşmaktadır.

Ahmet Öğüt, yakın tarihte kritik bir olaya mekan olmuş, bilinçaltımızda çağrışımları olan harabeye dönüşmüş yapıların izini sürüyor. ‘İnfilak Etmiş Şehir' her bir yapının orijinal mimari özelliklerine dayanarak inşa edilmiş maketlerinden oluşan bir şehirdir. İş, medya imgeleri sayesinde belleğimizde meydana gelen atlamalar üzerinden, yapıların harabeye dönmeden önce ve sonra taşıdıkları anlamları, değerleri sorguluyor. Aynı zamanda, binaları belleklerinden soyutlayarak, unutulmuş olan atlamaları da ortaya çıkarıyor. İş, izleyicinin zihninde Borges'in çatallı yollarındaki ya da Calvino'nun hayali kent betimlemelerindeki kurgulara benzer açılımlar bulabilir.

‘Katalog', fotoğrafın, çekildiği bağlamdan koparılması üzerine, yeni öznel ve eleştirel bir bağlamda tek başına var olması, dahası bu bağlamın sözüne aracı olması gerektiği düşüncesinden hareket eder. Banu Cennetoğlu'nun fotoğrafları, farklı coğrafyalara ait olmakla beraber kurgusal anlatılara açıktır. İş, yüzlerce fotoğrafın öznel kategoriler altında sınıflandırıldığı performatif bir ‘sipariş kataloğu' formundadır. Sanatçı, Venedik Bienali süresince izleyiciye sipariş kataloğundaki fotoğrafları internetten ücretsiz indirme olanağı tanıyacaktır. Bu süreç, sanat yapıtı ve fotoğrafın, belleğin kalıntıları biçiminde dağılımının sorgulanmasına da işaret etmektedir.

Arsenal'deki Türkiye Pavyonu olabildiğince sade ve bağımsız bir yapı olarak tasarlandı.  İskele sisteminden oluşan bu bina, yapıtların hem ayrı tutulduğu hem de birbirlerine bir ölçüde müdahele etmelerine olanak tanıyan bir arayüz işlevi görmektedir. 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :