Panayia Elpida Kilisesi
Avrupa Kültür Başkenti programı kapsamında 2010 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde gerçekleşen "Batılılaşan İstanbul'un Rum Mimarları" sergisi, kaçıranlar ve yeniden ziyaret etmek isteyenler için Sanal Mimarlık Müzesi'nde ziyarete açıldı. Küratörlüğünü mimar Hasan Kuruyazıcı'nın yaptığı sergi, İstanbul'un şekillenmesinde rol oynayan ve bugün adı unutulmuş Rum mimarların katkılarını ortaya koymayı amaçlıyor.
Bugün adları unutulmuş Rum mimarların İstanbul'a kazandırmış oldukları eserleri bir araya getiren "Batılılaşan İstanbul'un Rum Mimarları" sergisi, İstanbul'un mimari, tarihi, sanatsal ve kültürel hazinesini geliştirmeyi hedeflerken, kentin çok da bilinmeyen yüzünü gün ışığına çıkarıyor.
Zoğrafyon Lisesi Mezunlar Derneği tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kentsel Projeler Direktörlüğü'nün desteğiyle hayata geçirilen ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde gösterime sunulan "Batılılaşan İstanbul'un Rum Mimarları" sergisi, Sanal Mimarlık Müzesi'nin www.mimarlikmuzesi.org adresinden Türkçe, www.archmuseum.org adresinden İngilizce olarak ziyaret edebilecek.
Zoğrafyon Lisesi
"Mimar-ı saray-ı humayun" (Saray mimarı) unvanını taşıyan ve 1880 yılında Taksim'deki Aya Triada Kilisesi'ni yapan Vasilaki Bey İoannidis ile oğlu "Sermimar-ı hazret-i şehriyari" (Padişahın başmimarı) unvanlı Yanko Bey İoannidis gibi çok üst mevkilere yükselmiş mimarlar, serginin en dikkat çekici yanlarından birini oluşturuyor.
Sergide ayrıca, 1895 yılında inşa edilen Heybeliada Ruhban Okulu'nun mimarı Perikles Fotiadis, 1881 yılında inşa edilen Özel Fener Rum Lisesi'nin mimarı Kostandinos Dimadis ve bugün Pera Müzesi olarak kullanılan Bristol Oteli'nin mimarı A. Manoussos da yer alıyor.
Çiçek Pasajı
Ruhban Okulu
Sultanhamam, Eminönü, Karaköy, Beyoğlu, Tarlabaşı, Sıraserviler, Pangaltı, Adalar, Boğaziçi, Kadıköy çevresinde bugün hâla bütün görkemiyle ayakta duran ve bu bölgelerin günümüzde de geçerliliğini sürdüren mimari karakterinin oluşmasını sağlayan iş hanları, apartmanlar, okullar ve kiliselerde imzası bulunan mimarların toplum tarafından tanınmadığı fikrinden yola çıkan sergi, alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Hasan Kuruyazıcı'nın küratörlüğünü üstlendiği "Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" sergisi de geçtiğimiz yıl (Ocak 2014) Sanal Mimarlık Müzesi arşivine eklenmişti. Ziyaretçiler, müzede bugüne kadar yayımlanmış tüm sergilere sitenin "Galeri" bölümünden ulaşılabiliyor.