2016'ya dek dünyanın 9 büyük kentini katetmesi planlanan gezici kent laboratuvarı BMW Guggenheim Lab'in ikinci durağı Kreuzberg, "toplumsal eylemler ve kamusal sanat ile kurduğu sıkı bağ" ile konuşlanmaya değer görüldü.
© Atelier Bow-Wow
2012 ilkbaharında Berlin 'e konuk olacak BMW Guggenheim Lab'in nereye konuşlanacağı heyecanlı tahminlere yol açarken, hareketli düşünce havuzunun 24 Mayıs-29 Temmuz 2012 tarihlerinde 'Küçük İstanbul' olarak anılan Kreuzberg semtini mekân edineceği açıklandı.
BMW Guggenheim Lab'in, Japon mimarlık pratiği Atelier Bow-Wow tarafından tasarlanan 'gezici alet çantası'nın ilk önce, Prenzlauerberg'deki çok amaçlı etkinlik mekânı Pfefferberg'e yerleştirilmesi planlanmıştı. Ancak daha sonra, Kreuzberg Cuvrystrasse üzerinde yer alan Artitude Kunstverein adlı sanat mekânının karşısına denk gelen 8400 metrekarelik boş bir arsanın Lab'e ev sahipliği yapacağı duyuruldu.
Mekân değişikliğine ilişkin açıklamada, Kreuzberg semtinin "toplumsal eylemler ve kamusal sanat ile kurduğu sıkı bağ" temel neden olarak gösterildi. Berlin'de gerçekleşen sergilerin güncel eğiliminin siyasi sorumluluk odaklı işler olduğuna dikkat çeken ARTINFO.com yazarı Alexander Forbes, kentin 2012 kültür takvimindeki başlıca etkinliklerinden Berlin Bienali'nin de bu eğilimi açıkça ortaya koyduğunu belirtti ve ekledi:
"Söz konusu yer değişikliği, büyük kurumsal sponsorlara kuşkuyla yaklaşılan Berlin kentinin çekim gücünü artırmada araç olarak kullanılabilir. Zaten Guggenheim Lab'in yeni yeriyle ilgili fısıltılar daha şimdiden uzlaştırıcı bir ortam yarattı."
Bir zamanlar sanat etkinlikleriyle nam salan Prenzlauer Berg semti bugün, çocuk kafeleri, butikler ve öğle yemeği için buluşan kadınlarla dolu bir nevi 'yuppi' cennetine dönüşmüş durumda. Soylulaştırma furyasından payına düşeni alan Kreuzberg ise her şeye rağmen, 1 Mayıs yürüyüşlerini ve sanatçı iskanlı mirasını güncel kültürel dokusunun merkezi özelliği olarak muhafaza etmeyi sürdürüyor.
Guggenheim Lab'in Berlin programı için belirlenen 4 ana tema şöyle sıralanıyor:
- Empowerment Technologies (Güçlendirme teknolojileri)
- Dynamic Connections (Hareketli bağlantılar)
- Urban Micro-Lens (Kentsel Mikro-Mercek)
- SENSEable City (DUYUsal Kent)
Tüm bu temalar, projenin Berlin ayağında görev alan José Gómez-Márquez, Carlo Ratti, Corinne Rose ve Rachel Smith tarafından geliştirilecek. Ekip, kentsel çevreleri sakinleri için hem bireysel hem de kolektif kapasiteleri üzerinden işler hale getirmeye farklı bir perspektiften odaklanırken, sürdürülebilirlik konusunu da mercek altına alacak.
Laboratuvarın seyir defterinde Mumbai megalopolü de var
Kentbilim, mimarlık, sanat, tasarım, bilim, teknoloji, eğitim ve sürdürülebilirlik alanlarından yaratıcı isimlerin, uluslar ve disiplinler arası ekipler halinde projeler geliştirdiği BMW Guggenheim Lab, kentsel yaşamın güncel sorunlarına, etkinlik programları ve kamusal söylemler üzerinden yanıt arıyor. Laboratuvarın asıl hedefi ise, kent yaşamı için yeni fikirler, deneyimler ve ileri görüşlü çözümler bulmak.
İlki, 3 Ağustos - 16 Ekim 2011 tarihlerinde New York'ta gerçekleşen BMW Guggenheim Lab çıkarması, ikinci durağı Berlin'in ardından 2012'nin sonlarına doğru Mumbai'ye misafir olacak. Birinci döngü, 2013 yılında Solomon R. Guggenheim Museum'da düzenlenecek sergi ile son bulacak. Projenin, 2 yıllık döngüler halinde, her seferinde yeni bir strüktür ve yeni bir tema ile 2016'ya dek devam edeceği bildiriliyor.
Bu haber, artinfo.com ve bmwguggenheimlab.org'dan derlenmiştir.